Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Τέλη του 2019 ή αρχές του 2020 μπαίνουμε στο ΝΑΤΟ

Η Βόρεια Μακεδονία αναμένει ότι τον Οκτώβριο θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανησυχεί ότι αν δεν ξεκινήσουν συνομιλίες θα αποθαρρυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην περιοχή των Βαλκανίων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως τέλη του 2019 ή αρχές του 2020 η χώρα θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο του 15ου Στρατηγικού Φόρουμ του Μπλεντ, στη Σλοβενία, ο Ντιμιτρόφ πρόσθεσε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα βοηθούσε να πειστούν οι νέοι να μην μεταναστεύσουν αναζητώντας αλλού τον “ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε επισήμως τον Μάιο την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Η χώρα ήλπιζε ότι θα λάμβανε ημερομηνία τον Ιούνιο, όμως η απόφαση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο.

“Τα μεγάλα ζητήματα επιλύθηκαν. Αν δεν υλοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει προοπτική για την περιοχή”, είπε ο Ντιμιτρόφ, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο “θα έστελνε ένα μήνυμα στους άλλους ηγέτες των Βαλκανίων ότι δεν αξίζει πραγματικά τον κόπο να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο για να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, να κάνουν μεταρρυθμίσεις”.

“Τέλη του 2019 ή αρχές του 2020 θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ”

Ο υπουργός είπε επίσης ότι η Βόρεια Μακεδονία αναμένει ότι θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο ή στις αρχές του επόμενου έτους, μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι χώρες-μέλη τον περασμένο Φεβρουάριο. Η συμφωνία αυτή βρίσκεται στη διαδικασία επικύρωσης από τις χώρες μέλη.

Σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά μετά τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ και αναμένεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω αφού ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ θα φέρει ένα στοιχείο σταθερότητας και προβλεψιμότητας που χρειάζεται στα Βαλκάνια.

Ο Ντιμιτρόφ δεν ήταν σε θέση να προβλέψει το πότε θα ενταχθεί η χώρα του στην ΕΕ, όμως πρόσθεσε: “Η διαδικασία (της προετοιμασίας) είναι σημαντική. Η μεγαλύτερη μάχη για εμάς είναι να κρατήσουμε τους νέους στην πατρίδα, επομένως χρειάζεται να κάνουμε τη χώρα μας ευρωπαϊκή ώστε να έχουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής στο σπίτι τους και να μην τον αναζητούν αλλού”. Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι οι προετοιμασίες αυτές θα οδηγήσουν στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και στην αύξηση των μισθών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκάλυψη CNN: 14 ρωσικοί δορυφόροι πέταξαν πάνω από αμερικανική βάση στη Σαουδική Αραβία πριν από ιρανικό πλήγμα
Οι ρωσικοί δορυφόροι παρείχαν πληροφορίες στο Ιράν για τις αμερικανικές θέσεις - Η επίθεση σημειώθηκε στα τέλη Μαρτίου και προκάλεσε τον τραυματισμό 12 Αμερικανών στρατιωτικών
Αμερικανικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135
Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη να περιορίσει τις προμήθειες ενέργειας, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας, «συνδεδεμένο μέλος» ο Καναδάς – Social media τέλος για παιδιά
Η πρόεδρος της Κομισιόν παρυσίασε τη νέα πολιτική ατζέντα της ΕΕ για τους επόμενους 12 μήνες - Τίμησε τον Έλληνα και τον Δανό που σκοτώθηκαν στην Ελλάδα στις πυρκαγιές – «Πέθαναν ως ήρωες»
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ανανεώθηκε πριν 7 λεπτά
15
Προκαλεί και πάλι ο Χακάν Φιντάν: Απειλή για την Τουρκία η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών
«Δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει εργαλείο όσων θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να τη βυθίσουν στο χάος. Θέλουμε να διατηρήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας», ανέφερε
Ο Χακάν Φιντάν 13