Κόσμος

Βοσνία: Έτοιμοι να σταλούν… “πακέτο” στον Ερντογάν Τούρκοι που μένουν στην χώρα

Ολοένα και περισσότερο εντείνει η Άγκυρα τις προσπάθειές της να εκδοθούν στην Τουρκία όσοι έχουν κατηγορηθεί για ανάμιξη στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν από τη Γερμανία την έκδοση ενός πρώην συνταγματάρχη, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί βασικό ύποπτο για την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από ακριβώς τρία χρόνια, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το πρακτορείο αναφέρει ότι η Τουρκία ζήτησε επισήμως την έκδοση του Ιλχάμι Π., που κατηγορείται για ανάμιξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο Ιλχάμι Π. διέφυγε στη Γερμανία και ζήτησε άσυλο από το Βερολίνο. Ήταν ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Σχολής Χερσαίων Δυνάμεων στην Άγκυρα και φέρεται ότι έπαιξε “ενεργό ρόλο” στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα πάντα με το Anadolu, η Τουρκία ζητά συνολικά από τη Γερμανία να της παραδώσει 55 υπόπτους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως “εγκέφαλο” του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Επανεξετάζεται το καθεστώς παραμονής Τούρκων υπηκόων στη Βοσνία

Οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ξεκίνησαν τη διαδικασία επανεξέτασης του καθεστώτος παραμονής πολλών Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι καταζητούνται επίσης από την Άγκυρα, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τους δικηγόρους τους.

Η διαδικασία αυτή, την οποία επιβεβαίωσαν οι τοπικές αρχές, συμπίπτει με την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Σαράγεβο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Βόσνιοι δικηγόροι Σένκα Νοζίτσα και Νέντιμ Αντέμοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, είπαν ότι εκπροσωπούν επτά Τούρκους υπηκόους οι οποίοι κλήθηκαν πρόσφατα από την Υπηρεσία Αλλοδαπών του υπουργείου Ασφαλείας. “Πρόκειται για μια διαδικασία με στόχο την ακύρωση της άδειας παραμονής τους”, είπε η Νοζίτσα.

Έστειλε κατάλογο…η Άγκυρα

Οι δικηγόροι εξήγησαν ότι η τουρκική πρεσβεία στο Σαράγεβο παρέδωσε στις βοσνιακές αρχές έναν κατάλογο με ονόματα προσώπων τα διαβατήρια των οποίων δεν θεωρούνται πλέον έγκυρα. Δεν δόθηκε κανένας λόγος για την ακύρωση αυτών των διαβατηρίων, είπε η Νοζίτσα, διαβεβαιώνοντας ότι οι πελάτες της δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και ότι την εποχή εκείνη βρίσκονταν ήδη στη Βοσνία.

Οι περισσότεροι είναι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στη Βοσνία – κάποιοι μάλιστα εδώ και 20 χρόνια.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών Σλόμπονταν Ούγιτς, επιβεβαίωσε στο Radio Free Europe ότι τα διαβατήρια αυτών των ανθρώπων ακυρώθηκαν και ότι οι αρχές επανεξετάζουν το καθεστώς παραμονής τους σε συνεργασία με την τουρκική πρεσβεία.

Στις εκκαθαρίσεις που ξεκίνησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος συνελήφθησαν περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι και τουλάχιστον 150.000 απολύθηκαν από τον δημόσιο τομέα. Η Άγκυρα υποστηρίζει επίσης ότι 110 ύποπτοι έχουν εκδοθεί στην Τουρκία από περίπου 20 χώρες.

Τα βοσνιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα ότι ο ηγέτης του κυριότερου κόμματος της Βοσνίας (του μουσουλμανικού SDA), Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, στενός σύμμαχος του Ερντογάν, βρέθηκε σήμερα στην Τουρκία και παρέστη μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο στις τελετές μνήμης για τα θύματα του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία βυζαντινή πόλη στη δυτική έρημο της Αιγύπτου - Βρέθηκαν νομίσματα, αγγεία και βωμοί
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν συνοικίες με διαδρόμους που εκτείνονταν από βορρά προς νότο και διασταυρώνονταν με δρόμους από ανατολή προς δύση, σχηματίζοντας ανοιχτές πλατείες και δημόσιους χώρους
Η πόλη στην όαση της Ντάχλα, στην περιφέρεια της Νέας Κοιλάδας της σημερινής Αιγύπτου, μαρτυρά τη ζωή της εποχής που η χώρα αποτελούσε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
Χιλιάδες μαυροντυμένοι στην Τεχεράνη για την προσευχή στην μνήμη του Αλί Χαμενεΐ - Απών ξανά ο διάδοχος του, Μοζτάμπα
Δεκάδες μηχανήματα που εκτοξεύουν δροσερό νερό, τοποθετήθηκαν στη Μεγάλη Μοσάλα για να προστατευτούν οι πολίτες από τον καύσωνα - Πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι θα δώσουν το παρών στις επικήδειες τελετές
Μηχανήματα εκτοξεύουν δροσερό νερό για την αντιμετώπιση του καύσωνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοήθηκε από τους κεραυνούς πριν την ομιλία του για την 4η Ιουλίου: Δεν υπάρχει τρόπος να μας σταματήσουν
Με καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε λόγω κακοκαιρίας η ομιλία του Αμερικανού προέδρου για την 250η επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ακολούθησε εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων
Ο Ντόναλντ Τραμπ