Κόσμος

Βοσνία: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μετά την χαλάρωση των μέτρων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μία απότομη αύξηση των καθημερινών κρουσμάτων κορονοϊού γι’ αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε η Βοσνία,  μετά τη σταδιακή εφαρμογή της χαλάρωσης των μέτρων του lockdown από τις δύο αυτόνομες περιοχές της.

Κατά τις προηγούμενες 24 ώρες υπήρξαν 93 νέα κρούσματα και δύο θάνατοι, σε σύγκριση με 20 νέα κρούσματα μια ημέρα νωρίτερα και 49 την προηγούμενη ημέρα, ανέφεραν αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 1.677, με 65 θανάτους, ενώ σε διαγνωστικά τεστ έχουν υποβληθεί 29.130 κάτοικοι.

Πενήντα εννέα νέα κρούσματα αναφέρθηκαν μόνο στην αυτόνομη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, με τους αξιωματούχους να παροτρύνουν τους πολίτες να συνεχίσουν να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και να φορούν μάσκες προστασίας κάθε στιγμή.

Η σερβοβιοσνιακή περιοχή τη Δευτέρα επέτρεψε στους ηλικιωμένους να εξέρχονται από τα σπίτια τους για τρεις ώρες κάθε εργάσιμη ημέρα και σε ορισμένες επιχειρήσεις να ξαναλειτουργήσουν.

Η άλλη αυτόνομη περιοχή, η Βοσνιακή-Κροατική Ομοσπονδία, την περασμένη Παρασκευή ήρε την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και κατάργησε το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας, επιτρέποντας επίσης σε ηλικιωμένους και παιδιά να βγαίνουν από τα σπίτια τους κάθε δεύτερη μέρα για αρκετές ώρες.

Μετά το ξέσπασμα της COVID-19 τον περασμένο μήνα και οι δύο περιοχές απαγόρευσαν εντελώς σε άτομα άνω των 65 ετών και σε παιδιά έως 18 ετών να βγαίνουν τα σπίτια τους.

Αυτά τα μέτρα θα επανέλθουν εν ισχύι κατά τη διάρκεια του τριημέρου της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ανέφεραν αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι της συμπεριφέρθηκαν με πιο χαλαρό τρόπο μετά την άρση των περιορισμών.

«Γνωρίζουμε ότι θα δούμε νέες εξάρσεις και τάσεις της νόσου, αλλά πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό και το εάν θα πρέπει να επαναφέρουμε τους περιορισμούς θα εξαρτηθεί από τους πολίτες», δήλωσε ο Γκόραν Τσέρκεζ, αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ομοσπονδίας.

Η οικονομία της Βοσνίας έχει πληγεί σοβαρά λόγω του lockdown και του αναγκαστικού κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα μειωθεί κατά 5% φέτος.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Στα μαχαίρια» Τραμπ και New York Times: Καταγγελίες σε 4 δημοσιογράφους για το ρεπορτάζ σχετικά με την ασφάλεια του νέου Air Force One
Η κλήτευση έγινε έπειτα από δημοσίευση άρθρων από τους New York Times που ισχυρίζονταν ότι το αεροπλάνο που χρησιμοποιούσε ο Τραμπ, δώρο από το Κατάρ, δεν ήταν αρκετά ασφαλές
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο νέο Air Force One
Νεάντερταλ και Homo Sapiens είχαν σεξουαλικές επαφές – Η ερωτική σχέση που άλλαξε το DNA του ανθρώπου
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζουν σήμερα φέρουν μερικά θραύσματα του DNA αυτού του εξαφανισμένου είδους, κληρονομημένα από την επιμειξία που υπήρξε μεταξύ των δύο ειδών
Primeval Caveman Wearing Animal Skin Holds Sharp Stone and Makes First Primitive Tool for Hunting Animal Prey, or to Handle Hides. Neanderthal Using Handax. Dawn of Human Civilization
Η Σελέστε Αμαρίγια και η εμμονή με τον Κιλιάν Εμπαπέ: Γιατί η γερουσιαστής της Παραγουάης δεν σταματά το ρατσιστικό παραλήρημα κατά του Γάλλου σταρ
Μία από τις πιο διχαστικές, προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής της Παραγουάης - Οι αναρτήσεις που προκάλεσαν σάλο
Σελέστε Αμαρίγια 13