Κόσμος

Βοσνία: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μετά την χαλάρωση των μέτρων

Μία απότομη αύξηση των καθημερινών κρουσμάτων κορονοϊού γι’ αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε η Βοσνία,  μετά τη σταδιακή εφαρμογή της χαλάρωσης των μέτρων του lockdown από τις δύο αυτόνομες περιοχές της.

Κατά τις προηγούμενες 24 ώρες υπήρξαν 93 νέα κρούσματα και δύο θάνατοι, σε σύγκριση με 20 νέα κρούσματα μια ημέρα νωρίτερα και 49 την προηγούμενη ημέρα, ανέφεραν αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 1.677, με 65 θανάτους, ενώ σε διαγνωστικά τεστ έχουν υποβληθεί 29.130 κάτοικοι.

Πενήντα εννέα νέα κρούσματα αναφέρθηκαν μόνο στην αυτόνομη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, με τους αξιωματούχους να παροτρύνουν τους πολίτες να συνεχίσουν να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και να φορούν μάσκες προστασίας κάθε στιγμή.

Η σερβοβιοσνιακή περιοχή τη Δευτέρα επέτρεψε στους ηλικιωμένους να εξέρχονται από τα σπίτια τους για τρεις ώρες κάθε εργάσιμη ημέρα και σε ορισμένες επιχειρήσεις να ξαναλειτουργήσουν.

Η άλλη αυτόνομη περιοχή, η Βοσνιακή-Κροατική Ομοσπονδία, την περασμένη Παρασκευή ήρε την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και κατάργησε το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας, επιτρέποντας επίσης σε ηλικιωμένους και παιδιά να βγαίνουν από τα σπίτια τους κάθε δεύτερη μέρα για αρκετές ώρες.

Μετά το ξέσπασμα της COVID-19 τον περασμένο μήνα και οι δύο περιοχές απαγόρευσαν εντελώς σε άτομα άνω των 65 ετών και σε παιδιά έως 18 ετών να βγαίνουν τα σπίτια τους.

Αυτά τα μέτρα θα επανέλθουν εν ισχύι κατά τη διάρκεια του τριημέρου της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ανέφεραν αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι της συμπεριφέρθηκαν με πιο χαλαρό τρόπο μετά την άρση των περιορισμών.

«Γνωρίζουμε ότι θα δούμε νέες εξάρσεις και τάσεις της νόσου, αλλά πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό και το εάν θα πρέπει να επαναφέρουμε τους περιορισμούς θα εξαρτηθεί από τους πολίτες», δήλωσε ο Γκόραν Τσέρκεζ, αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ομοσπονδίας.

Η οικονομία της Βοσνίας έχει πληγεί σοβαρά λόγω του lockdown και του αναγκαστικού κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα μειωθεί κατά 5% φέτος.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ντόναλντ Τραμπ, ζήτα συγγνώμη»: Πάνω από 10.000 άνθρωποι στη Δανία διαδήλωσαν κατά του Αμερικανού προέδρου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει πως τα στρατεύματά του ΝΑΤΟ «παρέμεναν λίγο μακριά από τις γραμμές του μετώπου» κατά τη διάρκεια των 20 ετών της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν
Δανία
Παραιτήθηκε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Σλοβακίας μετά τη δημοσίευση μηνυμάτων του με τον Επστάιν
«Όχι επειδή έκανα κάτι παράνομο ή ανήθικο, αλλά για να μην επιβαρυνθεί πολιτικά για κάτι που δεν σχετίζεται με τις αποφάσεις του», ανέφερε ο Λάιτσακ για την παραίτησή του
Μίροσλαβ Λάιτσακ
Πάνω από 32 νεκροί στη Γάζα μετά από ισραηλινό χτύπημα που βάζει σε κίνδυνο την εκεχειρία
Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι οι ενέργειές του έγιναν ως αντίποινα για ένα περιστατικό κατά το οποίο οκτώ Παλαιστίνιοι αντάρτες βγήκαν από μια σήραγγα στη Ράφα, στη νότια Γάζα
Λωρίδα της Γάζας