Κόσμος

Βοστόνη: Απομακρύνουν αυτό το άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν – Στήθηκε το 1879

Δεν γλιτώνει ούτε ο Αβραάμ Λίνκολν! Η Βοστόνη αποφάσισε να απομακρύνει άγαλμα του πρωτεργάτη της κατάργησης της δουλείας στις ΗΠΑ, το οποίο δεσπόζει σε μία πλατεία.

Ο λόγος είναι ότι το άγαλμα στη Βοστόνη εικονίζει τον Αβραάμ Λίνκολν με έναν μαύρο σκλάβο γονατισμένο μπροστά του και έχει τίτλο το “Σύμπλεγμα της Απελευθέρωσης”. Στο σκεπτικό του δήμου της αμερικανικής μεγαλούπολης επισημαίνεται ότι η “μειωτική απεικόνιση” του σκλάβου το καθιστά (σ.σ. το άγαλμα) ακατάλληλο για δημόσια προβολή.

Η Επιτροπή Τέχνης της Βοστόνης έλαβε ομόφωνα αυτήν την απόφαση αργά το βράδυ της Τρίτης (30.06.2020), με αφορμή και τις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων, στο περιθώριο των οποίων αποκαθηλώθηκαν μνημεία της Συνομοσπονδίας.

Η Επιτροπή, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον δήμαρχο Μάρτιν Γουόλς, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το πότε θα απομακρυνθεί το “Σύμπλεγμα της Απελευθέρωσης”, που είναι αντίγραφο ενός αγάλματος που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

Το άγαλμα της Βοστόνης τοποθετήθηκε στην Πλατεία Παρκ το 1879.

“Είναι σαφές ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Βοστόνης αισθάνονταν άβολα με αυτό το άγαλμα και τη μειωτική απεικόνιση του ρόλου του μαύρου άνδρα στο κίνημα της κατάργησης της δουλείας”, ανέφερε ο Γουόλς.

Το άγαλμα εικονίζει τον Αβραάμ Λίνκολν όρθιο, πάνω από έναν γονατισμένο μαύρο άνδρα και φέρει την επιγραφή: “Μια φυλή απελευθερώνεται / και η χώρα εν ειρήνη/ Ο Λίνκολν, αναπαύεται από τον μόχθο του”.

Το σύμπλεγμα θα μεταφερθεί αρχικά σε μια αποθήκη και κατόπιν σε κάποιον άλλον χώρο που ακόμη δεν έχει επιλεγεί.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαντλίν ΜακΚάν: Αποφυλακίστηκε ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνισή της
Σύμφωνα με το BBC ο 48χρονος Κρίστιαν Μπρίκνερ είναι από σήμερα ελεύθερος και θα φορά βραχιολάκι - Ο 48χρονος Γερμανός είχε καταδικαστεί για τον βιασμό ηλικιωμένης και αρνείται κάθε εμπλοκή με την υπόθεση ΜακΚάν
Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν, Κρίστιαν Μπρίκνερ
Νετανιάχου για Χαμάς: Αν βλάψουν μια τρίχα από το κεφάλι έστω και ενός ομήρου θα τους κυνηγήσουμε μέχρι το τέλος της ζωής τους
Η Χαμάς έχει μετακινήσει μερικούς από τους ομήρους, οι οποίοι κρατούνταν σε τούνελ, σε σκηνές και σπίτια προκειμένου να εμποδίσει τον ισραηλινό στρατό να επιτεθεί σε συγκεκριμένες περιοχές
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου