Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Βατερλώ για τον Μακρόν – Έχασε την αυτοδυναμία – Πανηγυρίζει η Λε Πεν – Τα σενάρια συνεργασίας

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία:  Βατερλώ για τον Μακρόν – Έχασε την αυτοδυναμία – Πανηγυρίζει η Λε Πεν – Τα σενάρια συνεργασίας
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Μαζί με την πλειοψηφία, χάνουν και τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων που ήθελε να προωθήσει ο Μακρόν…

Πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Μάλιστα η ίδια η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εξελέγη οριακά, με ποσοστό 52,46%.

Η Μπορν δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η κυβέρνησή της θα «πιάσει δουλειά» από Δευτέρα με σκοπό να προσεγγίσει πιθανούς εταίρους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

«Έχω εμπιστοσύνη σε όλους εμάς και στο αίσθημα ευθύνης μας», είπε. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να σας προστατεύουμε και να διασφαλίζουμε την ασφάλειά σας», είπε απευθυνόμενη στους ψηοφόρους.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας από το τηλεοπτικό δίκτυο BFM, δείχνουν ότι η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη θα συγκεντρώσει από 230 ως 245 έδρες.

Η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα κινηθεί ανάμεσα στις 150 και τις 160, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα κυμανθεί από τις 85 ως τις 90, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν 67 ως 71 έδρες.

Θα σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά ενέχει κινδύνους για τη χώρα δήλωσε επίσης η πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Επισημαίνοντας ότι οι Γάλλοι πολίτες ζητούν από την πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει με αίσθηση ενότητας τα προβλήματά τους, η Γαλλίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη, ως «κεντρική πολιτική δύναμη» θα επιδιώξει να υπάρξει μία «πλειοψηφία δράσης» με «ποικίλες ευαισθησίες».

Τόνισε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα υποβάλει τις προτάσεις της για μία σειρά από ζητήματα όπως η ενίσχυση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην υγεία, την παιδεία κ.α.

Δεν εκλέγονται υπουργοί ακόμα και ο πρόεδρος της Εθνοσυνένλευσης

Η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε νωρίτερα το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.

Επίσης, η υπουργός Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μονσαλέν δεν εκλέγεται στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με μια εκτίμηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1. Αντιθέτως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον αναμένεται ότι θα κερδίσει την έδρα στην περιφέρεια του Παρισιού όπου ήταν υποψήφιος.

Ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε ότι ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Nupes.

«Μόλις έμαθα τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του 6ου διαμερίσματος του Φινιστέρ επέλεξαν να εκλέξουν την αντίπαλό μου», τη Μελανί Τομέν, είπε στους δημοσιογράφους ο Φεράν.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν εκλέγεται.

Η Μαρίν Λεπέν θέλει να ενώσει τους Γάλλους “πατριώτες”

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη δεξιά αλλά και από την αριστερά, μετά την αναπάντεχη αύξηση της δύναμης του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Συναγερμού στην Εθνοσυνέλευση. Η ομάδα αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματός μας. Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας», είπε.

Η Λεπέν υποσχέθηκε ότι το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και θα σέβεται τους θεσμούς. Η ίδια η Λεπέν εκλέγεται βουλευτής στην περιφέρεια Ενέν-Μπομόν.

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES.

Ο Μελανσόν τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Μακρόν», πρόσθεσε.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών

Η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και Τουρκίας από τις γαλλικές εκλογές, καθώς όλα δείχνουν πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα συνεχίσει να είναι ο κυρίαρχος της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Ωστόσο και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν είναι γνωστός για την φιλελληνική στάση του, ενώ πολλοί ψηφοφόροι του είναι Κούρδοι που διαμένουν στη Γαλλία και ο πολιτικός έχει χαρακτηρίσει αρκετές φορές δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα σενάρια συνεργασίας

Το μείζον ερώτημα που ευλόγως πλανάται στη Γαλλία είναι βέβαια το τι μέλλει γενέσθαι με την προσκείμενη στον κ. Μακρόν παράταξη που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση.

Για τις έδρες που της λείπουν, θα μπορούσε ενδεχομένως να τις εξασφαλίσει πείθοντας κάποιους από τους όχι πολυάριθμους βουλευτές που θα εκλεγούν σήμερα ως ανεξάρτητοι.

Επίσης θα μπορούσε να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο έλαβαν το 11,29% και τώρα εκτιμάται πως θα συγκεντρώσουν από 50 ως 60 βουλευτές.

Το τι και πώς θα απαντήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι προς το παρόν σαφές, ενώ περίπτωση συνεργασίας με το κόμμα του κ. Μελανσόν ή της κυρίας Λεπέν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Το γεγονός βέβαια ότι στην παράταξη του κ. Μελανσόν κάθε πολιτική συνιστώσα θα έχει χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα δίνει τροφή σε υποθέσεις, που προς το παρόν είναι οπωσδήποτε πρόωρες.

Μπορεί επίσης η παράταξη του κ. Μακρόν να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς να έχει πλειοψηφία, αναζητώντας συνεργασίες κατά περίπτωση. Κάτι που για πολλούς αναλυτές ενδέχεται να κάνει τη Γαλλία «ακυβέρνητη χώρα» σε μια χρονική περίοδο που κάθε άλλο παρά αυτό χρειάζεται.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις