Κόσμος

Βουλγαρία: Οριστικό – Πρόωρες εκλογές στις 11 Ιουλίου

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 11 Ιουλίου και διόρισε τον Στέφαν Γιάνεφ, στενό σύμβουλό του για θέματα ασφάλειας και άμυνας, υπηρεσιακό πρωθυπουργό έως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η φτωχότερη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύει και πάλι προς εκλογές τρεις μήνες μετά τις εκλογές του Απριλίου οι οποίες κατέληξαν σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο που δεν κατάφερε να οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Γιάνεφ, 61 ετών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας στην πρώτη υπηρεσιακή κυβέρνηση που είχε διορίσει ο Ράντεφ το 2017, θα έχει ως αποστολή να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και να διασφαλίσει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών, αναφέρει δήλωση της προεδρίας.

Ο πρόεδρος Ράντεφ είναι σφοδρός επικριτής του Μπόικο Μπορίσοφ που παρέμεινε για πολλά χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο

Η κυβέρνηση του Γιάνεφ θα πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν θα υποβάλει ή όχι ένα εθνικό σχέδιο στις Βρυξέλλες για το πώς η Σόφια σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 6 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Υπεύθυνος για τα οικονομικά της χώρας θα είναι ο Άσεν Βασίλεφ, 43 ετών, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας το 2013. Ο Βασίλεφ ήταν μέλος της ομάδας που ετοίμασε τις προτάσεις του Ράντεφ για τα σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του απερχόμενου Μπορίσοφ αναδείχθηκε και πάλι πρώτο κόμμα στις εκλογές του Απριλίου, αλλά με απώλειες εδρών λόγω της λαϊκής οργής για την εδραιωμένη διαφθορά και άλλα κόμματα απέφυγαν να συνασπιστούν μαζί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά την κατάθεση της εντολής από τον Μπορίσοφ, το ίδιο έκαναν και ένα νέο αντισυστημικό κόμμα υπό την ηγεσία του τηλεπαρουσιαστή Σλάβι Τρίφονοφ και οι Σοσιαλιστές που κατέλαβαν την τρίτη θέση στις εκλογές του Απριλίου.

Αναλυτές λένε πως οι νέες εκλογές τον Ιούλιο είναι πολύ πιθανό να έχουν και πάλι αποτέλεσμα ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο γεγονός που θα περιέπλεκε τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το GERB του Μπορίσοφ και το ITN (Υπάρχει τέτοιος λαός) του Τρίφονοφ προπορεύονται στήθος με στήθος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκε τη Ζιζέλ Πελικό στο Μπάκιγχαμ: Η Γαλλίδα γυναίκα – «σύμβολο» κατά της σεξουαλικής βίας
Αφού ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ, ο Ντομινίκ Πελικό, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, η βασίλισσα Καμίλα είχε στείλει επιστολή στην 73χρονη Γαλλίδα, επαινώντας «το θάρρος και την αξιοπρέπειά της»
Η βασίλισσα Καμίλα της Βρετανίας στέκεται δίπλα στη Ζιζέλ Πελικό κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κλάρενς Χάουζ στο Λονδίνο
Ο Τραμπ συγκρίνει τον εαυτό του με Κένεντι και Λίνκολν: «Έχω πολλούς που με σημαδεύουν, δεν ξέρω πόσο ακόμη θα ζω»
Ο Τραμπ σχολίασε για πρώτη φορά το τελευταίο περιστατικό, όταν νεαρός εισβολέας στο Μαρ α Λάγκο στη Φλόριντα, τραυματίστηκε θανάσιμα από τους ανθρώπους της ασφάλειας του Προέδρου
Ντόναλντ Τραμπ
Σύντροφος του βαρόνου ναρκωτικών στο Μεξικό τον «πρόσδωσε» και οδήγησε τις αρχές στην «κρυψώνα» του - Η σύλληψη και η εκτέλεση του «Ελ Μέντσο»
Ο «Ελ Μέντσο» θεωρήθηκε το μεγαλύτερο «βραβείο» που έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα η μεξικανική κυβέρνηση, καθώς έδειξε στην κυβέρνηση Τραμπ ότι είναι προσηλωμένη στην καταστολή των καρτέλ
Αστυνομία του Μεξικού μετά τη δολοφονία του «Ελ Μέντσο»
CNN: Η πιο επικίνδυνη κίνηση του Τραμπ – Πώς έφθασε να χτυπά το τύμπανο του πολέμου στο Ιράν και τι θα ακολουθήσει
Το Ιράν παραμένει η μόνη χώρα χωρίς δηλωμένο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα που εμπλουτίζει συστηματικά ουράνιο σε επίπεδα κοντά σε αυτά που απαιτούνται για την παραγωγή όπλων
Ντόναλντ Τραμπ