Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Βουλγαρία: Το νεοφώτιστο κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» σχηματίζει κυβέρνηση

Βουλγαρία: Το νεοφώτιστο κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» σχηματίζει κυβέρνηση
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τέλος μπαίνει στο πολιτικό αδιέξοδο της Βουλγαρίας, καθώς το κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (PP), που κέρδισε τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αναμένει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με άλλα τρία κόμματα σύντομα, δήλωσε σήμερα Δευτέρα (6.12.2021) ο ηγέτης του PP, Κίριλ Πετκόφ.

Το νέο κεντρώο κόμμα κέρδισε στις 14 Νοεμβρίου τις τρίτες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2021 στη Βουλγαρία υποσχόμενο ότι θα ανέλθει στην κυβέρνηση για να ξεριζώσει τη διαφθορά και να οδηγήσει τη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ευημερία.

Η οργή του λαού της Βουλγαρίας για τη διαφθορά ήταν αυτή που τους οδήγησε να δώσουν τέλος στη δεκαετή διακυβέρνηση του βετεράνου κεντροδεξιού πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ και να εκλέξουν το PP, το οποίο διεξάγει συνομιλίες με τους Σοσιαλιστές και δύο δεξιά κόμματα για τον σχηματισμό του πρώτου κανονικού υπουργικού συμβουλίου από τον Απρίλιο.

Ο Πετκόφ, 41 ετών, που ορίστηκε από το κόμμα του ως υποψήφιος πρωθυπουργός, δήλωσε πως το προσχέδιο συμφωνίας για μια κυβέρνηση συνασπισμού στάλθηκε αργά το βράδυ χθες, Κυριακή, στους μελλοντικούς εταίρους του PP έπειτα από εποικοδομητικές συνομιλίες. Τα τέσσερα κόμματα θα διαθέτουν πλειοψηφία 134 εδρών στο Κοινοβούλιο.

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως η Βουλγαρία ήδη χρειάζεται οπωσδήποτε μια κανονική κυβέρνηση» δήλωσε ο Πετκόφ στον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ κατά την έναρξη των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.

«Ελπίζουμε να σας παρουσιάσουμε στον συντομότερο χρόνο την πρότασή μας για μια κυβέρνηση συνασπισμού», δήλωσε ο Πετκόφ, στέλεχος επιχειρήσεων με σπουδές στο Χάρβαρντ.

Από τη μεριά του, ο Ράντεφ αναμένεται να καλέσει το PP να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και μεθαύριο, Τετάρτη (8.12.2021). Βάσει του Συντάγματος, θα έχει στη συνέχεια επτά ημέρες προκειμένου να παρουσιάσει πρόταση για ένα υπουργικό συμβούλιο ενώ παράλληλα ο Πετκόφ είπε πως οι σύμμαχοι του PP θα συζητήσουν για τη δημιουργία ενός συνασπισμού τις επόμενες δύο ημέρες.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να αναδιαμορφώσει την υπηρεσία κατά της διαφθοράς προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο, να αναλάβει εκστρατεία για την αύξηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 και να κάνει βήματα ώστε να θωρακίσει την οικονομία και τους πιο ευάλωτους πολίτες από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Αν και ο σχεδιαζόμενος συνασπισμός θα φέρει μαζί αριστερά, κεντρώα και δεξιά κόμματα, όλα τα κόμματα έχουν δεσμευθεί να εργαστούν από κοινού, δήλωσε ο Πετκόφ.

«Ανεξάρτητα από το αν είστε δεξιός, αριστερός ή κεντρώος, η Βουλγαρία χρειάζεται αυτοκινητόδρομους, ασφαλή φράγματα και καλά εισοδήματα», είπε και πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση θα εργαστεί έτσι ώστε να φέρει πίσω στη χώρα εκατομμύρια Βούλγαρους που έφυγαν για να αναζητήσουν καλύτερες αμοιβές στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις