Κόσμος

Βουλγαρία: Υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης στους κλειστούς χώρους

Η Βουλγαρία θα καταστήσει υποχρεωτική την επίδειξη του «Πράσινου Πιστοποιητικού» για να έχει κανείς πρόσβαση σε εστιατόρια, κινηματογράφους, γυμναστήρια και εμπορικά κέντρα.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας καθώς η Βουλγαρία δίνει και αυτή αγώνα για να μειώσει τα κρούσματα κορονοϊού.

Αυτό το «υγειονομικό διαβατήριο» (ψηφιακό ή χάρτινο πιστοποιητικό που δείχνει αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, νοσήσει ή έχει αρνητικό τεστ για την Covid-19) αρχικά είχε ως στόχο να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις 21 Οκτωβρίου όσοι θέλουν να επισκεφθούν κλειστούς χώρους, όπως καφετέριες, ξενοδοχεία, αίθουσες συναυλιών, μουσεία και πισίνες, θα πρέπει να επιδεικνύουν το Πράσινο Πιστοποιητικό, είπε στους δημοσιογράφους ο μεταβατικός υπουργός Υγείας Στόικο Κατσάροφ.

«Οι αριθμοί των νέων μολύνσεων και των θανάτων αυξάνονται. Αυτό μας αναγκάζει να επιβάλλουμε πρόσθετα μέτρα. Όλες οι δραστηριότητες σε κλειστό χώρο θα πρέπει να γίνονται με την επίδειξη πράσινου πιστοποιητικού», είπε, καλώντας τους Βούλγαρους πολίτες να εμβολιαστούν.

Η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και τις δύο προηγούμενες εβδομάδες κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων. Μόνο το 25% των επτά εκατομμυρίων κατοίκων έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που αγγίζει το 80%.

Σήμερα η χώρα ανακοίνωσε 4.979 νέα κρούσματα (τα περισσότερα σε 24 ώρες από τα τέλη Μαρτίου) και 214 θανάτους.

Ο Κατσάροφ είπε ότι όλο το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να διαθέτει πράσινο πιστοποιητικό για να εργαστεί. Το πιστοποιητικό δεν θα είναι υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικούς, όμως στα σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές όπου καταγράφονται περισσότερες από 750 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους τα μαθήματα θα γίνονται στο εξής μέσω του διαδικτύου.

Ο υπουργός προειδοποίησε ότι αν δεν ελεγχθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού μπορεί να επιβληθούν νέοι περιορισμοί ή ακόμη και καθολικό lockdown.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νιγηρία: Aπήγαγαν πάνω από 300 μαθητές καθολικού σχολείου – Στρατιώτες «χτενίζουν» τα δάση για να τους βρουν
Πρόκειται για τη δεύτερη μαζική απαγωγή στη Νιγηρία σε διάστημα λίγων ημερών - Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με στρατιωτική παρέμβαση για να σταματήσει ο διωγμός των χριστιανών
Σχολείο
Παραιτήθηκε η Τέιλορ Γκριν μετά την κόντρα με τον Ντόναλντ Τραμπ – «Σπουδαία είδηση» σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος
Το χρονικό της κόντρας, οι κατηγορίες της βουλευτού προς τον Ντόναλντ Τραμπ και οι ακραίοι χαρακτηρισμοί του Αμερικανού προέδρου προς την άλλοτε σύμμαχό του
Ματζόρι Τέιλορ Γκριν / Ντόναλντ Τραμπ
Η πιο δύσκολη ώρα για τον Ζελένσκι: Το τελεσίγραφο 6 ημερών και οι εδαφικές παραχωρήσεις που «δωρίζουν» στη Ρωσία έκταση ίση με το Λουξεμβούργο
Οι απειλές του Πούτιν για κατάληψη περισσότερων εδαφών αν η Ουκρανία αρνηθεί και το σχόλιο Τραμπ για τον Ζελένσκι: «Αν δεν του αρέσει, θα συνεχίσουν να πολεμούν»
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 213
Πούτιν: «Το σχέδιο Τραμπ των 28 σημείων για την Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για μια τελική ειρηνευτική συμφωνία»
Η Ρωσία θα κέρδιζε αμαχητί μια έκταση ίση με το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με νέα ανάλυση - Ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έλαβε σχέδιο του Λευκού Οίκου για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν 189
Προειδοποιεί ο ΓΓ του ΟΗΕ: «Κάθε Ειρηνευτική λύση για την Ουκρανία πρέπει να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα»
«Πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να αποφασίσει από μόνη της σχετικά με το πώς θα τερματίσει τον πόλεμο» τονίζει από την πλευρά του ο Φινλανδός πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες