Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βούτσιτς για Antonov: Τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες για τη μεταφορά πυρομαχικών – Δεν έχω γνώση για ελληνικό διάβημα

Βούτσιτς για Antonov: Τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες για τη μεταφορά πυρομαχικών – Δεν έχω γνώση για ελληνικό διάβημα

Άγνοια για ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας σχετικά με το αεροσκάφος Antonov που μετέφερε πυρομαχικά στο Μπαγκλαντές και έπεσε στην Καβάλα εξέφρασε σήμερα (19.07.2022) ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Υποστήριξε δε ότι όλα έγιναν βάσει πρωτοκόλλου.

Μάλιστα, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε και την… απορία του γιατί η Ελλάδα να κάνει διάβημα στη Σερβία για το Antonov και το φορτίο του, αφού όλες οι διαδικασίες κατά την εξαγωγή των πυρομαχικών τηρήθηκαν.

«Δεν έχω γνώση για το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ, δεν καταλαβαίνω τον λόγο γιατί θα έπρατταν κάτι τέτοιο, αφού η Σερβία τήρησε όλες τις διαδικασίες. Όλα ήταν καθαρά σαν το δάκρυ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για την φύση του φορτίου που μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ακόμη το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν έχει κατατεθεί κάποιο διάβημα και ότι «οι σερβικές Αρχές θα περιμένουν να δουν τι γράφει η ελληνική διακοίνωση για να μπορέσουν να πάρουν θέση».

Σημειώνεται ότι την περασμένη Κυριακή το πρωί, ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποισα Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε ότι το φορτίο του Antonov αποτελούνταν από 11,5 τόνους εκπαιδευτικών και φωτιστικών βλημάτων όλμου που προορίζονταν για το Μπαγκλαντές. Ο Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι όλα έγινα νόμιμα από την σερβική πλευρά και υπήρχε το «πιστοποιητικό τελικού χρήστη» που ανέφερε ως τελικό αγοραστή το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές.

Στα σερβικά ΜΜΕ εκφράζονται πολλά ερωτήματα για την υπόθεση κυρίως για το φορτίο και τον τρόπο μεταφοράς του. Η Σερβία για περισσότερα από 20 χρόνια εξάγει όπλα και πυρομαχικά στο Μπαγκλαντές και ήταν σύνηθες η μεταφορά τους να γίνεται μέσω θαλάσσης, με πλοίο. Ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για εκπαιδευτικά βλήματα τα οποία είναι έως και τέσσερεις φορές φθηνότερα από τα κανονικά πάντα επιλέγονταν η μεταφορά τους με πλοίο διότι η αερομεταφορά, εξαιτίας του υψηλού κόστους, ήταν ασύμφορη.

Οι ειδικοί στη Σερβία θέτουν το ερώτημα: «Γιατί τώρα η ιδιωτική εταιρία Valir που φέρεται ως εξαγωγέας επέλεξε μια ασύμφορη οικονομικά οδό για την μεταφορά των εκπαιδευτικών βλημάτων;»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις