Κόσμος

«Βράζει» η Γαλλία – Σήμερα η πιο ζεστή ημέρα του καύσωνα – Πέρασε τους 42 βαθμούς

Στα δύο τρίτα της Γαλλίας αναμένεται σήμερα να κορυφωθεί ο καύσωνας, χαρακτηριστικό του οποίου ήταν χθες, Τετάρτη, η κατάρριψη πολλών ρεκόρ θερμοκρασίας.

Δεκαεπτά από τα 96 διαμερίσματα της μητροπολιτικής Γαλλίας παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό, δύο λιγότερα σε σχέση με χθες. Τριάντα εννέα διαμερίσματα έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό.

«Την Τετάρτη καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στα διαμερίσματα [που είχαν τεθεί] σε κόκκινη επιφυλακή», ανέφερε η Metéo France.

Στη νοτιοδυτική Γαλλία, στις πόλεις Τουλούζη, Ος και Ναρμπόν ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 42,4, 42,3 και 42,1 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα προηγούμενα ρεκόρ θερμοκρασιών (40,7, 40,9 και 39,8 βαθμοί Κελσίου).

Επίσης, με 30,4 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της νύχτας, η Μαντόν (νοτιοανατολικά) κατέγραψε νέο απόλυτο εθνικό ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας στην ηπειρωτική Γαλλία.

Η Τρίτη ήταν η πιο ζεστή ημέρα που καταγράφηκε ποτέ μετά τις 15 Αυγούστου. Ο εθνικός θερμικός δείκτης (μέση θερμοκρασία που καταγράφεται σε 30 μετεωρολογικούς σταθμούς αντιπροσωπευτικούς της επικράτειας) έφθασε τους 26,9 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα το πρωί, «οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές παντού, γενικά μεταξύ 20 και 25 βαθμοί Κελσίου, 25 έως 30 βαθμοί Κελσίου κατά τόπους», σημειώνει η Metéo France.

Η ζέστη είναι πιο αποπνικτική στον νότο και στην κοιλάδα του Ροδανού. Η δημόσια μετεωρολογική υπηρεσία επιμένει για τη διάρκεια και την έντασή της , υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα «τον αξιοπρόσεκτο, αλλά ασυνήθιστο» χαρακτήρα της στην περιοχή αυτή, στον «νότια του Μασίφ Σαντράλ (Κεντρική Οροσειρά), στην Οξιτανία και μέχρι ανατολικά της Ακουιτανίας».

Οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια ένδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη — και τα επεισόδια αυτά αναμένεται να πολλαπλασιαστούν.

Η μισή έκταση του βορρά της χώρας βρίσκεται σε σήμερα σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο καταιγίδων, με ένα επεισόδιο που θα σαρώσει από δυσμάς προς ανατολάς περιοχές στο εσωτερικό της Περιοχής του Λίγηρα μέχρι τη Νορμανδία, το Ιλ-ντε-Φρανς και το Ο-ντε-Φρανς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάρτης του IDF με όλα τα σημεία που «χτύπησε» στο Ιράν - Στο στόχαστρο γέφυρες σε πέντε πόλεις
Οι επιθέσεις έπληξαν πόλεις, μεταξύ των οποίων η Τεχεράνη, το Καράτζ, το Ταμπρίζ, το Κασάν και το Κουμ, ενώ οι πολίτες είχαν προειδοποιηθεί να αποφύγουν τα ταξίδια με τρένο στις πληγείσες περιοχές
Ιράν
«Θα συμβεί απόψε» λέει ο Τραμπ – Με ανθρώπινες αλυσίδες σε εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, απαντά το Ιράν
Ανθρώπινες αλυσίδες έχουν σχηματιστεί στην White Bridge, καθώς και στο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας του Καζερούν, ανάμεσα στο πλήθος είναι επίσης γυναίκες καθώς και παιδιά
Ιράν
17
Δύο αδέρφια ανάμεσα στους τρεις δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο προξενείο του Ισραήλ στην Τουρκία
Σε δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, ο ένοπλος που εξουδετερώθηκε φέρεται να είχε σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος», αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση
Κωνσταντινούπολη