Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Βραζιλία: Ακύρωσαν την υποψηφιότητα Λούλα οι δικαστές

Βραζιλία: Ακύρωσαν την υποψηφιότητα Λούλα οι δικαστές
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Φυλακισμένος για διαφθορά, φαβορί στις δημοσκοπήσεις αλλά… χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές που θα γίνουν στις 7 Οκτωβρίου στη Βραζιλία. Ο Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα άκουσε τους δικαστές του Ανωτάτου Εκλογικού Δικαστηρίου να του απαγορεύουν τη συμμετοχή στις εκλογές.

Τέσσερις από τους επτά δικαστές του Ανωτάτου Εκλογικού Δικαστηρίου της Βραζιλίας αποφάσισαν να ακυρώσουν τη συμμετοχή του πρώην προέδρου της χώρας, Λούις Ινάσιο Λούλα στην εκλογική διαδικασία της 7ης Οκτωβρίου.

Αν δεν αλλάξει τίποτα δραματικά (σ.σ. οι δικαστές μπορούν αναθεωρήσουν την απόφασή τους μετά την ψήφο των δύο τελευταίων δικαστών που ακόμη δεν εκφράστηκαν, ο 72χρονος πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

Ο Λούλα από τον Απρίλιο εκτίει ποινή φυλάκισης 12 και πλέον ετών για παθητική διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος

Δεν αποκλείεται όμως τα πράγματα να αλλάξουν ξανά, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να κατατεθούν προσφυγές κατά της απόφασης και η υπόθεση να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο δικαστής Έντσον Φατσίν, όταν πήρε το λόγο, κράτησε… αμείωτη την αγωνία για το αν ο Λούλα θα μπορέσει τελικά να συμμετάσχει στις εκλογές ή όχι. Όταν πήρε το λόγο κατά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Εκλογικού Δικαστηρίου στηρίχθηκε σε πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να υποστηρίξει “το σεβασμό του δικαιώματος του Λούλα να θέσει υποψηφιότητα” όταν εξαντληθούν όλες οι προσφυγές.

Φωτογραφία Reuters

Ωστόσο οι ελπίδες του Λούλα τερματίστηκαν αργά το βράδυ μετά την απόφαση με πλειοψηφία 4 -1 του επταμελούς δικαστηρίου έπειτα από έξι ώρες συζητήσεων.

Η απόφαση του Ανωτάτου Εκλογοδικείου σβήνει ορισμένες αμφιβολίες για τις πιο αβέβαιες εκλογές της Βραζιλίας τις τελευταίες δεκαετίες, παρότι οι δικηγόροι του Λούλα δήλωσαν ότι θα προσφύγουν κατά οποιασδήποτε αρνητικής απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια για τον Λούλα

Το κόμμα των Εργαζομένων του οποίου υποψήφιος θα ήταν ο Λούλα ανακοίνωσε ότι θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα για να εξασφαλίσει ότι ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Χωρίς καν να περιμένει την ψήφο του τελευταίου των επτά δικαστών, το PT κατήγγειλε “τη βία που διαπράχθηκε” από το Ανώτατο Εκλογοδικείο σε βάρος του Λούλα και ανακοίνωσε ότι θα “προσφύγει ενώπιον των δικαστηρίων για να αναγνωριστούν τα δικαιώματα του Λούλα που προβλέπονται από τον νόμο και τις διεθνείς συνθήκες που έχουν κυρωθεί από τη Βραζιλία”.

“Θα υπερασπιστούμε τον Λούλα στους δρόμους, με τον λαό, γιατί ο Λούλα είναι ο υποψήφιος της ελπίδας”, ανέφερε η ηγεσία του PT σε ανακοίνωση.

Υποστηρικτές του Λούλα ζητούν την αποφυλάκισή του – Φωτογραφία Reuters

“Είναι ψέμα να λέγεται ότι ο νόμος Ficha Limpa (“Καθαρό Ποινικό Μητρώο”) εμποδίζει την υποψηφιότητα οποιουδήποτε προσώπου που έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό”, προσθέτει το κόμμα επικαλούμενο 145 υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές του 2016 στην περίπτωση του Λούλα και από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς εκλέχθηκαν.

“Είναι ψέμα να λέγεται ότι ο Λούλα δεν μπορεί να μετάσχει σε μια εκλογή γιατί είναι φυλακισμένος”, προσθέτει το PT, συνιδρυτής του οποίου ήταν ο Λούλα τη δεκαετία του 1980.

Το κόμμα επικαλείται επίσης τη σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που κάλεσε πρόσφατα τη Βραζιλία να επιτρέψει στον Λούλα να μετάσχει στις προεδρικές εκλογές έως ότου εξεταστούν όλες οι νομικές προσφυγές του. “Η Βραζιλία έχει την υποχρέωση να συμμορφωθεί” στην απόφαση της Επιτροπής, διαβεβαιώνει το κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις