Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Βραζιλία: Απεργεί η αστυνομία και αυξήθηκαν 300% οι δολοφονίες!

Βραζιλία: Απεργεί η αστυνομία και αυξήθηκαν 300% οι δολοφονίες!

Η απεργία των αστυνομικών στην πολιτεία Σεαρά στη βορειοανατολική Βραζιλία, έκλεισε 13 ημέρες προκαλώντας χάος. Από την αρχή των κινητοποιήσεων ο αριθμός των ανθρωποκτονιών έχει τριπλασιαστεί!

Η αστυνομία της πολιτείας Σεαρά στη βορειοανατολική Βραζιλία ξεκίνησε τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 19 Φεβρουαρίου με μισθολογικά αιτήματα.

Βάσει της νομοθεσίας στη χώρα οι αστυνομικοί απαγορεύεται να απεργούν και την προηγούμενη εβδομάδα δικαστήριο της Σεαρά αποφάσισε ότι όσοι αψηφούν την απαγόρευση, μπορεί να καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης.

Περισσότεροι από 200 απεργοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο παρόλο που η απεργία των αστυνομικών είναι αντισυνταγματική, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των δυνάμεων της τάξης, δεν την έχει καταδικάσει.

Βραζιλία: “Πίσω από την απεργία ο Μπολσονάρο”

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους απεργούς για να αποδυναμώσει τις τοπικές αρχές της πολιτείας αυτής που κυβερνάται από την αριστερά.

Στις 19 Φεβρουαρίου στην πόλη Σομπράλ ένας γνωστός κεντροαριστερός γερουσιαστής, ο Σιντ Γκόμες, τραυματίστηκε από σφαίρες όταν οδηγώντας έναν εκσκαφέα προσπάθησε να περάσει μέσα από μια ομάδα απεργών.

Λίγες ώρες πριν το συμβάν αυτό, 230 χιλιόμετρα από την Φορταλέσα την πρωτεύουσα της Σεαρά, αστυνομικοί με καλυμμένα τα πρόσωπα έσπειραν τον τρόμο στην πόλη Σομπράλ απειλώντας καταστηματάρχες και ζητώντας τους να κλείσουν τα μαγαζιά τους.

“Καλυμμένη στήριξη”

“Ο Μπολσονάρο ασκεί τεράστια επιρροή στους αστυνομικούς σε όλες τις πολιτείες της Βραζιλίας, κάτι που του επιτρέπει να ασκεί πιέσεις στις τοπικές αρχές”, εκτίμησε ο Αρτούρ Τρινιντάντ Μαρανχάο Κόστα κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο της Μπραζίλια και μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης

Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια

“Είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των αστυνομικών, ακόμη περισσότερο μεταξύ των ευαγγελικών”” πρόσθεσε αναφερόμενος στη στήριξη που χαίρει ο Βραζιλιάνος πρόεδρος από την ευαγγελική εκκλησία.

Σύμφωνα με τον ειδικό αυτό, οι απεργίες των αστυνομικών, αν και παράνομες, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια:

Έρευνα του πανεπιστήμιο του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ κατέγραψε 715 από το 1997 ως το 23017.

Αλλά είναι “η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν πρόεδρο να στηρίζει, ακόμη και καλυμμένα, τους εξεγερμένους αστυνομικούς”, πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 25 ανθρωποκτονίες διαπράχθηκαν στην πολιτεία Σεαρά την Τρίτη (25.02.2020), τελευταία ημέρα για την οποία υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Αριθμός σαφώς μεγαλύτερος σε σχέση με τις 8 που καταγράφονταν κατά μέσο όρο ημερησίως τον Ιανουάριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις