Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Βραζιλία: Αποδοκιμάζεται ο Λούλα μετά από τρεις μήνες στην προεδρία – Δυσαρεστημένο το 29% των πολιτών

Βραζιλία: Αποδοκιμάζεται ο Λούλα μετά από τρεις μήνες στην προεδρία – Δυσαρεστημένο το 29% των πολιτών

Σχεδόν το ένα τρίτο των πολιτών της Βραζιλίας αποδοκιμάζει τις επιδόσεις του κεντροαριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αφότου ανέλαβε την εξουσία στην αρχή της χρονιάς. Ποσοστό που χονδρικά φτάνει αυτό των πολιτών που εξέφραζαν δυσαρέσκεια για τα πεπραγμένα του ακροδεξιού προκατόχου του Ζαΐρ Μπολσονάρο. 

Ο 75χρονος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που ασκεί τα καθήκοντά του από τον Ιανουάριο, μετά την οριακή νίκη του τον Οκτώβριο έναντι του Ζαΐρ Μπολσονάρο, μέχρι και σήμερα πιστώνεται θετικές απόψεις για το έργο του ως πρόεδρος της Βραζιλίας σε ποσοστό 38%. Το 29% όμως των πολιτών αποδοκιμάζει τα πεπραγμένα του. Αυτό αναφέρει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Folha de São Paulo.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο πρώην πρόεδρος (2019-2022), ουδέποτε αναγνώρισε την εκλογική του ήττα. Την 8η Ιανουαρίου, μία εβδομάδα αφού ανέλαβε την εξουσία ο Λούλα, οπαδοί του ακροδεξιού πολιτικού εισέβαλαν στα κτίρια της προεδρίας, του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Μπραζίλια προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας.

Έπειτα από περίπου τρεις μήνες ιδιότυπης εξορίας του στις ΗΠΑ —αναχώρησε για τη χώρα αυτή πριν από την ορκωμοσία του διαδόχου του—, επέστρεψε στη Βραζιλία αυτή την εβδομάδα.

Η δημοσκόπηση της Νταταφόλια διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.028 πολιτών σε 126 πόλεις την Τετάρτη και την Πέμπτη. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις