Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βραζιλία: Εκκενώνονται χωριά – Κίνδυνος να καταρρεύσει κι άλλο φράγμα – video

Βραζιλία: Εκκενώνονται χωριά – Κίνδυνος να καταρρεύσει κι άλλο φράγμα – video

Τραγωδία χωρίς τέλος στη Βραζιλία. Εκκενώνονται ολόκληρα χωριά υπό τον φόβο κατάρρευσης νέου φράγματος.

Συναγερμό σήμανε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία και η μεταλλευτική εταιρεία Vale καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταρρεύσει άλλο ένα φράγμα στην περιοχή του Μπρουματζίνιου, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, όπου την Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι και άλλοι 300 αγνοούνται, σε παρόμοιο δυστύχημα.

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σήμανε συναγερμό σήμερα τα ξημερώματα (9.30 ώρα Ελλάδας) καθώς “παρατηρήθηκε αύξηση των υδάτων στο φράγμα 6” του ορυχείου Κορέτζο ντου Φεϊζάου στη Βραζιλία. Την Παρασκευή κατέρρευσε το φράγμα τελμάτων του ίδιου ορυχείου.

Πυροσβέστες έχουν αρχίσει ήδη να εκκενώνουν χωριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Με μεγάφωνα, ξύπνησαν τους 39.000 κατοίκους του Μπρουματζίνιου στη Βραζιλία, καλώντας τους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Λόγω της επιχείρησης εκκένωσης των κοινοτήτων, έχουν διακοπεί προσωρινά οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων στο ποτάμι της λάσπης που κάλυψε την Παρασκευή την περιοχή. “Ρίχνουμε όλο το βάρος στην εκκένωση”, είπε ο επικεφαλής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, Πέντρο Αϊχάρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, από το δυστύχημα έχουν σκοτωθεί 34 άνθρωποι, άλλοι 23 τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ενώ περίπου 300 αγνοούνται – από αυτούς, οι 250 ήταν υπάλληλοι ή συνεργάτες της εταιρείας Vale.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις