Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Βραζιλία: Εξαντλήθηκαν τα φάρμακα για την αναισθησία – Δένουν ασθενείς με κορονοϊό για να τους διασωληνώσουν

Βραζιλία: Εξαντλήθηκαν τα φάρμακα για την αναισθησία – Δένουν ασθενείς με κορονοϊό για να τους διασωληνώσουν
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τα φάρμακα για την αναισθησία στα νοσοκομεία της Βραζιλίας εξαντλήθηκαν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκάζονται να δέσουν τους ασθενείς με κορονοϊό στα κρεβάτια τους προκειμένου να τους διασωληνώσουν. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιδιώκει την επείγουσα εισαγωγή προμηθειών. 

Τα νοσοκομεία της Βραζιλίας δίνουν μάχη για να αντεπεξέλθουν. Το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάουλο έχουν αμφότερα σημάνει συναγερμό για ελλείψεις σε αναισθητικά φάρμακα και ο υπουργός Υγείας του Σάο Πάουλο ανακοίνωσε ότι οι δυνατότητες της πόλης να φροντίσει τους σοβαρά νοσούντες από κορονοϊό βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.

«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ζούσα κάτι τέτοιο έπειτα από 20 χρόνια εργασίας στις ΜΕΘ», δήλωσε στο Reuters ο Αουρέο ντο Κάρμο Φίλιο, εντατικολόγος στο Ρίο. «Η χρήση μηχανική υποστήριξης χωρίς αναισθησία είναι κακή πρακτική…ο ασθενής υποβάλλεται σε μια μορφή βασανιστηρίου», είπε.

Οι σοβαρά νοσούντες από κορονοϊό που πασχίζουν να πάρουν ανάσα, ναρκώνονται ώστε να τους τοποθετηθεί αναπνευστήρας, μια διεισδυτική πρακτική στην οποία, φυσιολογικά, αντιδρά ο οργανισμός.

Με τις κλίνες στις ΜΕΘ να βρίσκονται κοντά ή στα όρια των δυνατοτήτων τους σε όλη τη χώρα, τα νοσοκομεία συχνά υποχρεούνται να δημιουργήσουν αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες πολλές φορές στερούνται εξοπλισμού ή επαγγελματικών γνώσεων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Globo μετέδωσε την Τετάρτη ότι σε ένα νοσοκομείο του Ρίο ασθενείς διασωληνώνονταν χωρίς αναισθητικό, αλλά δεμένοι στα κρεβάτια τους.

Το νοσοκομείο Albert Schweitzer, μέσω του γραφείου Τύπου της πόλης του Ρίο που το διαχειρίζεται, ανακοίνωσε ότι υπάρχει έλλειψη σε αναισθητικά φάρμακα για την διασωλήνωση αλλά ότι χρησιμοποιούνται υποκατάστατα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θυσιάζεται η ιατρική φροντίδα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι μηχανικοί περιορισμοί χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν ιατρικής εντολής.

Η πόλη του Ρίο ανακοίνωσε ότι μια παρτίδα φαρμάκων για διασωλήνωση επρόκειτο να φθάσει την Πέμπτη.

Το Σάο Πάουλο απέδωσε την έλλειψη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Η ανευθυνότητα και η παραμέληση των Βραζιλιάνων είναι απίστευτη», έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης του Σάο Πάουλο Ζοάο Ντορία.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Μαρσέλου Κεϊρόγκα δήλωσε ότι η Βραζιλία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ισπανία και με άλλες χώρες για να εξασφαλίσει τα επείγοντα φάρμακα. Τα νοσοκομεία, όπως πρόσθεσε, αγωνίζονται επίσης να εξασφαλίσουν αρκετό οξυγόνο.

Βαρύς ο απολογισμός

Η εικόνα σε όλη τη Βραζιλία, μια από τις σφοδρότερα πληγείσες χώρες από την πανδημία του κορονοϊού, ασκεί αυξανόμενη διεθνή πίεση επί του προέδρου Ζαϊρ Μπολσονάρο.

Η οργάνωση αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφερε ότι η “αποτυχημένη διαχείριση” της Βραζιλίας έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και έχει δημιουργήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα μπορούσε να επιδεινωθεί και άλλο.

Η Βραζιλία έχει καταγράψει συνολικά 361.884 θανάτους από covid-19 -μόνο οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους- και 13.673.507 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Περισσότεροι Βραζιλιάνοι πεθαίνουν καθημερινά από τον ιό σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο με την μεγαλύτερη αυτή χώρα της Νότιας Αμερικής να έχει καταγράψει χθες άλλους 3.560 θανάτους.

Ο Μπολσονάρο είναι αντίθετος στα lockdown και έχει πραγματοποιήσει μεγάλες εκδηλώσεις όπου πολλές φορές έχει εμφανιστεί χωρίς μάσκα. Μόλις πρόσφατα παραδέχτηκε ότι τα εμβόλια συνιστούν πιθανή λύση της υγειονομικής κρίσης.

Αποτυχημένη η διαχείριση της κυβέρνησης

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση Μπολσονάρο δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει την τραγωδία. «Πάνω από ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, η αποτυχημένη διαχείριση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή», λέει ο Χρήστος Χρήστου, γιατρός και πρόεδρος των ΓΧΣ.

«Κάθε εβδομάδα υπάρχει ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων -τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και ακόμη δεν υπάρχει κάποια συντονισμένη κεντρική απάντηση», πρόσθεσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σημειώνοντας μάλιστα ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Μπολσονάρο έχει ανοιχτά αντιτεθεί στις τοπικές αρχές που ζητούσαν την επιβολή lockdown λέγοντας ότι οι Βραζιλιάνοι έχουν ανάγκη να συνεχίσουν την κανονική ζωή τους και ότι οι απολύσεις είναι πιο επικίνδυνες από τον ιό.

Η γενική διευθύντρια της MKO Μίνι Νικολάι δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην πιο μεταδοτική βραζιλιάνικη παραλλαγή του ιού, γνωστή ως P.1. «Η παραλλαγή P.1 είναι σαφώς ένα πρόβλημα, αλλά αυτό δεν εξηγεί την κατάσταση στη Βραζιλία», λέει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις