Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βραζιλία: Η Volkswagen θα αποζημιώσει πρώην εργαζόμενούς της θύματα της δικτατορίας

Βραζιλία: Η Volkswagen θα αποζημιώσει πρώην εργαζόμενούς της θύματα της δικτατορίας

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη δικαιοσύνη της Βραζιλίας για την αποζημίωση πρώην εργαζομένων της στη χώρα τα δικαιώματα των οποίων παραβίασε στη διάρκεια της δικτατορίας.

Πρώην εργαζόμενοι της Volkswagen και οι οικογένειές τους ζητούν εδώ και πέντε χρόνια αποζημιώσεις από την αυτοκινητοβιομηχανία για τη συνεργασία της με το στρατιωτικό καθεστώς στη Βραζιλία (1964-1985). Επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εταιρείες, ανάμεσά τους και η Volkswagen, βοηθούσαν μυστικά το στρατιωτικό καθεστώς να εντοπίζει “ανατρεπτικά στοιχεία” και ακτιβιστές που εργάζονταν σε αυτές.

Στη συνέχεια αυτοί συλλαμβάνονταν και βασανίζονταν, ενώ άλλοι έχαναν τις δουλειές τους και μετά δεν μπορούσαν να εργαστούν αλλού.

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη χθες μεταξύ της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, του ομοσπονδιακού εισαγγελέα και των εισαγγελέων πολιτειών, η Volkswagen θα καταβάλει 36 εκ. ρεάλ (5,5 εκ. ευρώ) σε αποζημιώσεις, από τα οποία τα 16,8 εκ. ρεάλ θα καταβληθούν σε εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Επίσης ένα ποσό θα δοθεί σε διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα αυτό το αρνητικό κεφάλαιο της ιστορίας της Βραζιλίας και να προωθήσουμε τη διαφάνεια”, δήλωσε ο Χίλτρουντ Βέρνερ μέλος του διοικητικού συμβουλίου της VW σε ανακοίνωση της εταιρείας που εκδόθηκε στα πορτογαλικά. “Λυπούμαστε για τις παραβιάσει που έγιναν στο παρελθόν”, πρόσθεσε.

Ανεξάρτητη έκθεση την οποία ζήτησε η εταιρεία το 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στελέχη της ασφάλειας της VW στη Βραζιλία συνεργάστηκαν με το στρατιωτικό καθεστώς.

Η συνεργασία αυτή διήρκησε από το 1969 ως το 1979 και οδήγησε στη σύλληψη “τουλάχιστον επτά εργαζομένων” σε μια εποχή που ήταν γνωστή η πρακτική των βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσε η αστυνομία.

Στη διάρκεια της δικτατορίας στη Βραζιλία πέθαναν ή εξαφανίστηκαν τουλάχιστον 434 άνθρωποι, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας που συστάθηκε για να ερευνήσει τα εγκλήματα του στρατιωτικού καθεστώτος. Περίπου 20.000 άνθρωποι καταγγέλλουν ότι βασανίστηκαν.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις