Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Βραζιλία: Η πόλη που οι θάνατοι από κορονοϊό έπεσαν κατά 95% λόγω των εμβολίων

Βραζιλία: Η πόλη που οι θάνατοι από κορονοϊό έπεσαν κατά 95% λόγω των εμβολίων

Μπορεί η κατάσταση στην Βραζιλία να συνεχίζει να είναι τραγική, ωστόσο στη Σεράνα, μια πόλη στην πολιτεία Σάο Πάολο, οι θάνατοι από κορονοϊό μειώθηκαν κατά 95% μετά τον εμβολιασμό σχεδόν όλου του ενήλικου πληθυσμού!

Με 45.000 κατοίκους η Σεράνα είναι μια όαση υγείας στη Βραζιλία, τη χώρα που έχει καταγράψει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών λόγω covid-19 παγκοσμίως (περισσότερους από 461.000), και μέχρι στιγμής προχωρά με βραδείς ρυθμούς την εκστρατεία ανοσοποίησης λόγω έλλειψης εμβολίων.

Το ινστιτούτο Butantan, το οποίο παράγει στη Βραζιλία το εμβόλιο Coronavac της κινεζικής Sinovac Biotech, μελέτησε την κατάσταση στη Σεράνα.

Όταν ξεκινούσε η εκστρατεία εμβολιασμού στην πόλη παρατηρούνταν αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, όμως η εξάπλωση του ιού περιορίστηκε μόλις εμβολιάστηκε το 75% των κατοίκων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές χώρισαν την πόλη σε τέσσερις περιοχές για να κατανοήσουν ποιο είναι το όριο μετά το οποίο περιορίζεται η εξάπλωση της covid-19 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιδημία τέθηκε υπό έλεγχο αφού οι κάτοικοι τριών περιοχών έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ο αριθμός των συμπτωματικών ασθενών μειώθηκε κατά 80% και των νοσηλειών κατά 86%. Οι θάνατοι λόγω covid-19 μειώθηκαν κατά 95%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Butantan.

Οι πόλεις που βρίσκονται γύρω από τη Σερένα εξακολουθούν να παρατηρούν άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Αντίστοιχο πείραμα διεξάγεται σε μια άλλη πόλη της πολιτείας Σάο Πάολο, της πιο πλούσιας της Βραζιλίας. Η Μποτουκάτου σκοπεύει να εμβολιάσει τους περισσότερους από τους 148.000 κατοίκους της με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις