Κόσμος

Βραζιλία – κορονοϊός: Κάτω από χίλιοι νεκροί μετά από 7 μήνες

Η Βραζιλία κατέγραψε το Σάββατο κάτω από χίλιους νεκρούς από κορονοϊό για πρώτη φορά μετά από περισσότερους από 7 μήνες κάτι που αποδίδεται στο ότι μπόρεσε να προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Ο νεότερος απολογισμός του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για 556.370 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 19.917.855 επισήμως καταγεγραμμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Βραζιλία, μια χώρα 212 εκατομμυρίων κατοίκων·

Με 910 θανάτους να καταγράφονται τις προηγούμενες 24 ώρες, ο μέσος όρος των προηγούμενων επτά ημερών υποχώρησε στους 989 την ημέρα.

Ο μέσος όρος είχε να πέσει κάτω από το επίπεδο των 1.000 από την 20ή Ιανουαρίου (981), όταν ξέσπαγε το δεύτερο κύμα, που αποδείχθηκε εξαιρετικά φονικό.

Ο αριθμός των θανάτων και των μολύνσεων στη γιγαντιαία χώρα βρίσκεται σε πτώση εδώ και μερικές εβδομάδες, όμως επιδημιολόγοι φοβούνται νέα ανάφλεξη των κρουσμάτων εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα, η οποία πλέον κυκλοφορεί σε αρκετές βραζιλιάνικες πολιτείες.

Έπειτα από την καθυστερημένη και χαοτική έναρξή της λόγω της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων δόσεων, η εκστρατεία ανοσοποίησης έφθασε επιτέλους σε συγκριτικά ικανοποιητικό ρυθμό, με πάνω από 1 εκατ. ενέσεις την ημέρα από τον Ιούνιο.

Συνολικά, πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βραζιλία έχουν λάβει μια δόση εμβολίου για την COVID-19 και 40 εκατ. έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

Αλλά τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει.

Στην αρχή της εβδομάδας, ο εμβολιασμός ανεστάλη για ημέρες σε πολλές μεγάλες πόλεις, λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις φορτίων δόσεων.

Την Πέμπτη, ο δήμαρχος στο Ρίο ντε Ζανέιρο ανακοίνωσε σχέδιο προοδευτικής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων: προβλέπεται ιδίως ότι οι αγώνες ποδοσφαίρου θα γίνονται με την παρουσία θεατών –τα στάδια θα υποδέχονται το 50% της χωρητικότητάς τους– από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο αυτό θα αφορά μόνο τους εμβολιασμένους φιλάθλους· ακόμη, προβλέπεται ότι η υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους θα αρθεί τον Νοέμβριο.

Επιτροπή της Γερουσίας ερευνά επί τρεις μήνες τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ειδικοί χαρακτηρίζουν απόλυτα χαοτική την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις και τις υπόνοιες για διαφθορά στην αγορά εμβολίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Η γυναίκα που συνελήφθη για την επίθεση με μαχαίρι στο Αμβούργο παρουσιάζει ενδείξεις ψυχικής νόσου» λέει η γερμανική αστυνομία
Η γυναίκα άρχισε ξαφνικά να επιτίθεται με μαχαίρι αδιακρίτως στους επιβάτες που περίμεναν να επιβιβαστούν στο τρένο στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου
Αστυνομικοί και ιατροδικαστές επιχειρούν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου, μετά τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων σε επίθεση με μαχαίρι, στο Αμβούργο
Η ιστορία του Έλι Κοέν της Μοσάντ: Ο κατάσκοπος που ξεγέλασε για 4 χρόνια τη Συρία και εκτελέστηκε δημόσια
Ο άνθρωπος που η Μοσάντ έστειλε στη Δαμασκό και δεν γύρισε ποτέ - Έμεινε κρεσασμένος για μία ολόκληρη μέρα σε κοινή θέα - Η ζωή του έγινε σειρά στο Netflix με τίτλο «The Spy»
Ο κατάσκοπος της Μοσάντ Έλι Κοέν εκτελέστηκε στη Συρία 2