Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο προσπάθησε να εκφοβίσει τον υπεύθυνο της έρευνας για την δολοφονία της Φράνκο

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο προσπάθησε να εκφοβίσει τον υπεύθυνο της έρευνας για την δολοφονία της Φράνκο

Για προσπάθεια εκφοβισμού του διοικητή του αστυνομικού τμήματος που έχει αναλάβει την έρευνα για τη δολοφονία το 2018 της γνωστής ακτιβίστριας Μαριέλ Φράνκο καταγγέλουν τον Μπολσονάρο συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών.

«Εκμεταλλευόμενος το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ο Μπολσονάρο ξεκάθαρα επιτέθηκε και προσπάθησε να εκφοβίσει τον διοικητή της αστυνομίας του Ρίο ντε Ζανέιρο με στόχο να εμποδίσει την αμερόληπτη έρευνα για την αλήθεια», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών.

Το Σάββατο ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατηγόρησε τον κυβερνήτη της πολιτείας του Ρίο, τον Ουίλσον Βίτζελ, ότι παρεμβαίνει στην έρευνα της υπόθεσης αυτής και δήλωσε ότι ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος που την έχει αναλάβει είναι «φίλος του».

Πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις αστυνομικών στη Βραζιλία δήλωσαν ότι «αποδοκιμάζουν» τις δηλώσεις Μπολσονάρου.

Η Μαριέλ Φράνκο δολοφονήθηκε στις 14 Μαρτίου 2018 στο αυτοκίνητό της κοντά στο κέντρο του Ρίο. Ο οδηγός της Άντερσον Γκόμες επίσης σκοτώθηκε από την επίθεση που δέχθηκαν.

Η μαύρη αυτή δημοτική σύμβουλος, που είχε γεννηθεί σε φαβέλα, κατήγγειλε τον ρατσισμό, την ομοφοβία και την αστυνομική βία.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δολοφονία της στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθησαν δύο πρώην αστυνομικοί, ο δράστης των πυροβολισμών και ο οδηγός του αυτοκινήτου με το οποίο έγινε η επίθεση.

Δημοσιεύματα εμπλέκουν τον Μπολσονάρο στην δολοφονία της, με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο να αντιδρά οργισμένα.

Όμως προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί ο εγκέφαλος της δολοφονίας. Η εισαγγελία είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Μαριέλ Φράνκο ήταν θύμα συνοπτικής εκτέλεσης εξαιτίας της πολιτικής της δράσεις και των σκοπών που υπερασπιζόταν».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις