Κόσμος

Βραζιλία: «Ο πρόεδρος Μπολσονάρο επιχείρησε να σαμποτάρει τις προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρο επιχείρησε να σαμποτάρει τις προσπάθειες επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα του και ακολούθησε πολιτικές που υπονομεύουν τα δικαιώματα των Βραζιλιάνων, ανακοίνωσε σήμερα η ΜΚΟ Human Rights Watch.

Άλλοι θεσμοί, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο, παρενέβησαν για να προστατεύσουν τους Βραζιλιάνους και εμπόδισαν κάποιες από τις πιο καταστροφικές πολιτικές του Μπολσονάρο, ανακοίνωσε η οργάνωση στο κεφάλαιο που αφορά την Βραζιλία και περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεσή της.

Ο Μπολσονάρο ήθελε να αφαιρέσει την εξουσία από τις πολιτείες για τον περιορισμό των κινήσεων των πολιτών καθώς επιχειρούσαν να αναχαιτίσουν την δεύτερη φονικότερη εστία της πανδημίας παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε κατά του προέδρου.

Επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο παρενέβη ώστε να σταματήσει η κυβέρνηση Μπολσονάρο να κρατάει μυστικά τα δεδομένα για την πανδημία από τους πολίτες και έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να καταρτίσει ένα σχέδιο για την προστασία των ευάλωτων αυτοχθόνων της Βραζιλίας από την πανδημία, ενώ το Κογκρέσο ψήφισε έναν νόμο με τον οποίο υποχρεώνεται η κυβέρνηση να παράσχει επείγουσα υγειονομική φροντίδα στις κοινότητες των αυτοχθόνων.

Ο Μπολσονάρο έχει συστηματικά υποβαθμίσει την σοβαρότητα της COVID-19, αποκαλώντας την “γριπούλα” και ασκώντας κριτική εναντίον των lockdown και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η HRW υποστηρίζει ότι ο βραζιλιάνος πρόεδρος έχει διασπείρει παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό. Το γραφείο του προέδρου δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει.

Ο Μπολσονάρο έχει υποστηρίξει ότι τα lockdown πλήττουν σφόδρα την οικονομία της χώρας και οδηγούν πολλούς πολίτες στην ανεργία.

Πέραν όμως των χειρισμών του αναφορικά με την πανδημία, ο Μπολσονάρο έχει υπονομεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, έχει επιτεθεί σε δημοσιογράφους και σε ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και έχει εκφοβίσει τα ανεξάρτητα μέσα της χώρας του, αναφέρει η HRW.

“Το Ανώτατο Δικαστήριο και άλλοι θεσμοί έχουν συμβάλει στην προστασία των Βραζιλιάνων και έχουν εμποδίσει πολλές, αν όχι όλες, από τις πολιτικές του Μπολσονάρο που αντιβαίνουν στα πολιτικά δικαιώματα. Θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση”, λέει η Άννα Λίβια Αρίντα, η υποδιευθύντρια του παραρτήματος Βραζιλίας της οργάνωσης.

Η αποδυναμωμένη επιβολή του περιβαλλοντικού νόμου εξάλλου έχει επιτρέψει την αύξηση της παράνομης χρήση φωτιάς για την αποψίλωση στην περιοχή της Αμαζονίας. Η αποψίλωση των δασών έφθασε σε υψηλό 12ετίας το 2020, όταν μια δασική περιοχή επτά φορές το μέγεθος του Λονδίνου αποψιλώθηκε, σύμφωνα με την εθνική διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας (Inpe).

“Οι πολιτικές του προέδρου Μπολσονάρο υπήρξαν καταστροφικές για τα δάση του Αμαζονίου και για τους ανθρώπους που τα υπερασπίζονται. Επιρρίπτει ευθύνες στους αυτόχθονες, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και στους ντόπιους για την περιβαλλοντική καταστροφή, αντί να ενεργεί εναντίον των εγκληματικών δικτύων που είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την ανομία στην Αμαζονία”, τονίζει η Αρίντα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Σαν φυλακή Κλίνγκον από το Σταρ Τρεκ»: Αντιδράσεις για το επιβλητικό κέντρο Μπαράκ Ομπάμα των 850 εκατ. δολαρίων στο Σικάγο
Το συγκρότημα εκτείνεται σε περίπου 77 στρέμματα και περιλαμβάνει αμφιθέατρο, εστιατόριο, βιβλιοθήκη, αθλητικό κέντρο, παιδικές χαρές και χώρους εκδηλώσεων - Ο επιβλητικός πύργος από γρανίτη, χωρίς παράθυρα και ύψους 70 μέτρων
Το κέντρο Ομπάμα στο Σικάγο
Βρετανία: Νοσηλευτές άφησαν να πεθάνει 20χρονη γιατί έβλεπαν ποδόσφαιρο – «Έκανε εμετό μαύρο υγρό»
Η κοπέλα είχε φρικτούς πόνους στο στομάχι κι έκανε εμετό για μέρες πριν τελικά καταρρεύσει και πεθάνει - «Πιστεύαμε ότι απλά σπαταλά τον χρόνο μας», ανέφερε μέλος του ιατρικού προσωπικού
Ασθενοφόρο