Κόσμος

Βραζιλία: «Ο πρόεδρος Μπολσονάρο επιχείρησε να σαμποτάρει τις προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας»

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρο επιχείρησε να σαμποτάρει τις προσπάθειες επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα του και ακολούθησε πολιτικές που υπονομεύουν τα δικαιώματα των Βραζιλιάνων, ανακοίνωσε σήμερα η ΜΚΟ Human Rights Watch.

Άλλοι θεσμοί, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο, παρενέβησαν για να προστατεύσουν τους Βραζιλιάνους και εμπόδισαν κάποιες από τις πιο καταστροφικές πολιτικές του Μπολσονάρο, ανακοίνωσε η οργάνωση στο κεφάλαιο που αφορά την Βραζιλία και περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεσή της.

Ο Μπολσονάρο ήθελε να αφαιρέσει την εξουσία από τις πολιτείες για τον περιορισμό των κινήσεων των πολιτών καθώς επιχειρούσαν να αναχαιτίσουν την δεύτερη φονικότερη εστία της πανδημίας παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε κατά του προέδρου.

Επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο παρενέβη ώστε να σταματήσει η κυβέρνηση Μπολσονάρο να κρατάει μυστικά τα δεδομένα για την πανδημία από τους πολίτες και έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να καταρτίσει ένα σχέδιο για την προστασία των ευάλωτων αυτοχθόνων της Βραζιλίας από την πανδημία, ενώ το Κογκρέσο ψήφισε έναν νόμο με τον οποίο υποχρεώνεται η κυβέρνηση να παράσχει επείγουσα υγειονομική φροντίδα στις κοινότητες των αυτοχθόνων.

Ο Μπολσονάρο έχει συστηματικά υποβαθμίσει την σοβαρότητα της COVID-19, αποκαλώντας την “γριπούλα” και ασκώντας κριτική εναντίον των lockdown και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η HRW υποστηρίζει ότι ο βραζιλιάνος πρόεδρος έχει διασπείρει παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό. Το γραφείο του προέδρου δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει.

Ο Μπολσονάρο έχει υποστηρίξει ότι τα lockdown πλήττουν σφόδρα την οικονομία της χώρας και οδηγούν πολλούς πολίτες στην ανεργία.

Πέραν όμως των χειρισμών του αναφορικά με την πανδημία, ο Μπολσονάρο έχει υπονομεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, έχει επιτεθεί σε δημοσιογράφους και σε ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και έχει εκφοβίσει τα ανεξάρτητα μέσα της χώρας του, αναφέρει η HRW.

“Το Ανώτατο Δικαστήριο και άλλοι θεσμοί έχουν συμβάλει στην προστασία των Βραζιλιάνων και έχουν εμποδίσει πολλές, αν όχι όλες, από τις πολιτικές του Μπολσονάρο που αντιβαίνουν στα πολιτικά δικαιώματα. Θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση”, λέει η Άννα Λίβια Αρίντα, η υποδιευθύντρια του παραρτήματος Βραζιλίας της οργάνωσης.

Η αποδυναμωμένη επιβολή του περιβαλλοντικού νόμου εξάλλου έχει επιτρέψει την αύξηση της παράνομης χρήση φωτιάς για την αποψίλωση στην περιοχή της Αμαζονίας. Η αποψίλωση των δασών έφθασε σε υψηλό 12ετίας το 2020, όταν μια δασική περιοχή επτά φορές το μέγεθος του Λονδίνου αποψιλώθηκε, σύμφωνα με την εθνική διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας (Inpe).

“Οι πολιτικές του προέδρου Μπολσονάρο υπήρξαν καταστροφικές για τα δάση του Αμαζονίου και για τους ανθρώπους που τα υπερασπίζονται. Επιρρίπτει ευθύνες στους αυτόχθονες, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και στους ντόπιους για την περιβαλλοντική καταστροφή, αντί να ενεργεί εναντίον των εγκληματικών δικτύων που είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την ανομία στην Αμαζονία”, τονίζει η Αρίντα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ εκτός ελέγχου: Οι σκοταδιστικές απειλές εκτέλεσης μεταναστών στο «Alligator Alcatraz» και ο Λευκός Οίκος ως τσιφλίκι
Από το βίντεο AI με το όραμά του για το «Αλκατράζ με αλιγάτορες: Για να κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά», που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter
Ντόναλντ Τραμπ
ΗΠΑ: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Ιράν να κλείσει τις πόρτες στους επιθεωρητές του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας
«Η Τεχεράνη είχε τη δυνατότητα να κάνει πίσω και να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών
Μασούντ Πεζεσκιάν
«Τρέμει» η Ιαπωνία: Σχέδιο πρόληψης για «μεγασεισμό» που σαρώνει την τάφρο Nankai κάθε 100 χρόνια
Η τάφρος Nankai θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον πλανήτη, με τον τελευταίο σεισμό τέρας να καταγράφεται το 1946 - Εκτιμώμενος αριθμός θυμάτων που θέλει να μειώσει η Ιαπωνία κατά 80% ανέρχεται στους 298.000
Μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία το 2011