Πέμπτη, 30 Μαΐ
20oC Αθήνα

Βραζιλία: Πογκρόμ απολύσεων αντιφρονούντων εργαζομένων στο Δημόσιο

Βραζιλία: Πογκρόμ απολύσεων αντιφρονούντων εργαζομένων στο Δημόσιο
φωτογραφία: Reuters

Να απολύσει χιλιάδες συμβασιούχους, προκειμένου να “εκκαθαρίσει” το Δημόσιο από “τις σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ιδεολογίες”, σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση του εθνικιστή προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

“Δεν έχει κανένα νόημα να διατηρήσουμε σε μια κυβέρνηση με ένα προφίλ σαν το δικό μας, ανθρώπους που προασπίζονται μια άλλη λογική, ένα άλλο πολιτικό σύστημα, μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας”, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, Όνιξ Λορενζόνι, μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη (3.1.2019).

“Έχουμε το θάρρος να κάνουμε αυτό που έλειψε από την προηγούμενη κυβέρνηση, να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το σπίτι μας από την αρχή”, επέμεινε.

Την Τετάρτη (2.1.2019) ο Λορενζόνι είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα κάνει “εκκαθάριση” στο δικό του υπουργείο και ότι θα απολύσει 300 συμβασιούχους που προσελήφθησαν στον δημόσιο τομέα χωρίς να έχουν περάσει από εξετάσεις.

Σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) όμως, πήγε ένα βήμα πιο πέρα, εξηγώντας ότι το ίδιο μπορεί να κάνουν και όλα τα άλλα υπουργεία.

“Είναι ο μοναδικός τρόπος για να κυβερνήσουμε αποτελεσματικά και να κάνουμε αυτό που αποφάσισε η βραζιλιάνικη κοινωνία μέσω της κάλπης:

Να βάλουμε τέλος στις σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ιδέες που μας οδήγησαν στο σημερινό χάος, με την ανεργία (…) την ανασφάλεια στις οικογένειες, τις κακές επιδόσεις του συστήματος υγείας και τα σχολεία που κάνουν πολιτική κατήχηση αντί να εκπαιδεύουν”, ισχυρίστηκε.

Βραζιλία: Νοσταλγοί της χούντας στα ηνία

Ο Μπολσονάρου, δηλωμένος αντικομμουνιστής, εξελέγη τον Οκτώβριο εν μέρει χάρη στην απόρριψη από τους ψηφοφόρους του Κόμματος των Εργατών, του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, το οποίο κυβέρνησε τα τελευταία 13 χρόνια και από πολλούς Βραζιλιάνους θεωρείται υπεύθυνο για τα δεινά της χώρας και ιδίως για τη διαφθορά.

“Αυτή η σημαία δεν θα βαφτεί ποτέ κόκκινη” παρά μόνο “αν πρέπει να χύσουμε το αίμα μας”, δήλωσε κατά την ορκωμοσία του ο νέος πρόεδρος, αναφερόμενος στην κιτρινοπράσινη σημαία της Βραζιλίας.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η αναδιάρθρωση αφορά κατά κύριο λόγο την κατάργηση μιας υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας που ήταν υπεύθυνη για την εφαρμογή σχολικών προγραμμάτων σχετικών με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απόρριψη του ρατσισμού. Το τμήμα θα αντικατασταθεί από ένα άλλο, με στόχο τη μείωση του αναλφαβητισμού.

Με ένα μήνυμά του στο Twitter ο ίδιος ο Μπολσονάρου υπερασπίστηκε αυτήν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι “να εκπαιδευτούν πολίτες να είναι έτοιμοι να μπουν στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαν επενδύσει στη διάπλαση νοοτροπιών υποδουλομένων στις σοσιαλιστικές ιδέες”.

Ο Λορενζόνι είπε επίσης ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει χρήματα συνενώνοντας υπηρεσίες και θέτοντας σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα πώλησης κτιρίων που ανήκουν σε διάφορα υπουργεία αλλά δεν χρησιμοποιούνται από το κράτος.

Χθες (σ.σ. Τετάρτη), ο υπουργός Οικονομίας Πάουλο Γκουέντες είχε δηλώσει ότι “η πρώτη και μεγαλύτερη πρόκληση” για την κυβέρνηση θα είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το μέτρο θεωρείται κρίσιμο για τη μείωση του δημοσιονομικού χρέους της Βραζιλίας, όμως απαιτείται προηγουμένως μια αναθεώρηση του συντάγματος που θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Ο Λορενζόνι δεν θέλησε σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο, περιορίστηκε μόνο να πει ότι “θα το κάνουμε”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις