Πέμπτη, 23 Μαΐ
27oC Αθήνα

Βραζιλία: Ποινική έρευνα για Youtuber που τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ναζιστικού κόμματος

Βραζιλία: Ποινική έρευνα για Youtuber που τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ναζιστικού κόμματος

Μέχρι το γραφείο της γενικής εισαγγελίας της Βραζιλίας έφτασε η τοποθέτηση ενός γνωστού YouTuber υπέρ της δημιουργίας βραζιλιάνικου ναζιστικού κόμματος κατά τη διάρκεια συζήτησης σε ένα από τα δημοφιλέστερα podcast της χώρας, η οποία προκάλεσε πολεμική στη Βραζιλία και έρευνα ποινικής φύσης για φερόμενο εγκωμιασμό του ναζισμού.

«Νομίζω πως θα έπρεπε να υπάρχει ένα κόμμα ναζισμού αναγνωρισμένο από τον νόμο», είπε ο YouTuber Μπρούνο Αγιούμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με βουλευτές για την εκπομπή του, το Flow Podcast, η οποία συγκαταλέγεται στις πιο δημοφιλείς στη Βραζιλία, με 3,6 εκατ. συνδρομητές στο YouTube και άλλο ένα εκατομμύριο στην πλατφόρμα Twitch.

Ο ίδιος επιχειρηματολογώντας υπέρ της ίδρυσης βραζιλιάνικου ναζιστικού κόμματος, έκρινε, ότι «η ριζοσπαστική αριστερά έχει πολύ περισσότερο χώρο από τη ριζοσπαστική δεξιά, και οι δύο θα έπρεπε να έχουν χώρο». Μάλιστα, ο παρουσιαστής πρόσθεσε πως «αν κάποιος θέλει να είναι εναντίον των Εβραίων, θεωρώ πως έχει δικαίωμα να είναι».

Ωστόσο, ο Μπρούνο Αγιούμπ κατόπιν ζήτησε συγγνώμη και υποστήριξε ότι δεν ήταν «εντελώς νηφάλιος» όταν έκανε αυτή την τοποθέτηση ενώ παράλληλα το επίμαχο βίντεο της εκπομπής αποσύρθηκε από τα social media, με την εταιρεία παραγωγής Estudio Flow να ανακοινώνει χθες Τρίτη (8.2.2022) με δελτίο Τύπου πως απέλυσε τον παρουσιαστή.

Ισραηλιτικές οργανώσεις, θεσμοί και πολιτικές προσωπικότητες καταδίκασαν τις δηλώσεις αυτές.

«Ο λόγος μίσους και η υπεράσπιση του λόγου μίσους έχουν φρικτές συνέπειες για την ανθρωπότητα και ο ναζισμός είναι η μεγαλύτερη ιστορική απόδειξη», ήταν η αντίδραση της Ισραηλιτικής Συνομοσπονδίας της Βραζιλίας (CONIB).

«Όχι, η υπεράσπιση του ναζισμού δεν είναι ελευθερία της έκφρασης», συνόψισε μέσω Twitter η πρεσβεία της Γερμανίας στη Βραζιλία. Η υπεράσπιση του ναζισμού «είναι έλλειψη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και των επιζώντων του καθεστώτος αυτού και σημαίνει πως αγνοείς τις φρικαλεότητες που προκάλεσε», πρόσθεσε.

Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα αναλύσει «το περιεχόμενο των δηλώσεων» στο πλαίσιο έρευνας για το «φερόμενο αδίκημα του εγκωμιασμού του ναζισμού».

Κεντρώος βουλευτής, ο Κιμ Καταγκίρι (του κόμματος Podemos), παρών κατά τη διάρκεια της εκπομπής, αντιμετωπίζει επίσης έρευνα της εισαγγελίας, διότι υποστήριξε πως «η Γερμανία διέπραξε σφάλμα ποινικοποιώντας το ναζιστικό κόμμα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις