Κόσμος

Βραζιλία: Πρωταθλητής… στις τούμπες ο Μπολσονάρο

Λίγη ώρα αφότου χαρακτήρισε "σκουπίδια" τα μέσα ενημέρωσης, ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας έκανε στροφή 180 μοιρών, αποκάλεσε τους δημοσιογράφους "φίλους του" και δεσμεύτηκε ότι θα προασπιστεί την ελευθεροτυπία, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους, ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της 28ης Οκτωβρίου!
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο εκμεταλλεύτηκε την οργή των Βραζιλιάνων για τη χρόνια διαφθορά, τα αυξανόμενα κρούσματα βίας και την αποδυναμωμένη οικονομία και ήρθε πρώτος, με διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αποσπώντας ποσοστό 46%. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα κερδίσει τον υποψήφιο της αριστεράς, Φερνάντο Χαντάντ, του Κόμματος των Εργαζομένων, στον δεύτερο γύρο.

Παρά το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος τον αντιπαθεί. Ο πρώην λοχαγός του στρατού αποξένωσε πολλούς ψηφοφόρους, κατά τις τρεις δεκαετίες που υπηρέτησε ως γερουσιαστής, κάνοντας μισογυνικά, ρατσιστικά και βίαια σχόλια. Οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν από την περασμένη Κυριακή, καθώς αυξήθηκαν οι επιθέσεις –που υποτίθεται ότι διαπράττουν οι υποστηρικτές του– εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του αλλά και για την αντιπάθεια που εξέφρασε προς τον Τύπο, χαρακτηρίζοντας τα μμε “σκουπίδια” σε μια ανάρτησή του στο Twitter.

Κωλοτούμπα… ολυμπιακών διαστάσεων

Ωστόσο, αμέσως μετά, εμφανίστηκε συμφιλιωτικός προς τους δημοσιογράφους, αρνήθηκε ότι προέρχεται “από την άκρα δεξιά” και δεσμεύτηκε ότι θα σέβεται την ελευθερία του Τύπου, μολονότι υποστηρίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης τον αντιμετωπίζουν “άδικα”. Ταυτόχρονα, καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες που οι επικριτές του λένε ότι διαπράττονται εξ ονόματός του.

“Εκπρόσωποι του Τύπου, ή μάλλον θα έπρεπε να σας αποκαλώ φίλους (…) θα εγγυηθούμε την ελευθερία του Τύπου. Δεν θα έχουμε καμία σχέση με τον έλεγχο των μμε” είπε σε μια αίθουσα γεμάτη με δημοσιογράφους και υποστηρικτές του στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις εκλογές. “Θέλουμε να είστε πραγματικά ανεξάρτητοι και υπεύθυνοι για ό,τι γράφετε”, πρόσθεσε.

Όταν όμως ήρθε η σειρά μιας δημοσιογράφου από την έγκριτη εφημερίδα Folha του Σάο Πάουλο να θέσει μια ερώτηση, οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο την γιούχαραν, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος, Γκουστάβο Μπεμπιάνο, να παρέμβει και να τους υπενθυμίσει ότι δεσμεύτηκαν να εγγυηθούν την ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα με την Βραζιλιάνικη Ένωση Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Abraji) μόνο φέτος έχουν καταγγελθεί 130 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, σχετιζόμενες με πολιτικά ζητήματα και με τις εκλογές.

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που αποδίδονται σε υποστηρικτές του, ο Μπολσονάρο είπε ότι θα επιδείξει μηδενική ανοχή. “Αν κατά τύχη ήταν κάποιος που με ψήφισε, αρνούμαι αυτήν την ψήφο. Διέπραξαν έγκλημα και πρέπει να πληρώσουν. Οι άνθρωποί μου δεν σπέρνουν το μίσος”, κατέληξε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από τον τυφώνα Isaias – 700.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα, σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Φλόριντα και Αλαμπάμα - Σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, με τις ΗΠΑ να αποδεσμεύουν 4 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα
Καταστροφές από τον τυφώνα Isaias
«Έμοιαζε με παγίδα»: Πώς ο Τραμπ αιφνιδίασε τον Ζελένσκι με τη συμφωνία για το ντίζελ με τον Πούτιν – Τα 6 αιτήματα που αγνόησε η Ουκρανία
Οι Ουκρανοί πήγαν στο Μαϊάμι για να συζητήσουν εκεχειρία στις ενεργειακές επιθέσεις και βρέθηκαν μπροστά σε μια συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για το ντίζελ
ATTENTION: PHOTO MONTAGE: Following the announcement of new Ukraine talks, indications are mounting that Budapest is the site of a possible meeting between the presidents of Ukraine and Russia with Donald Trump. From left: Volodymyr Zelensky, Donald Trump, and Vladimir Putin. Photo by: Presidential Office of Ukraine/picture-alliance/dpa/AP Images 12
ΗΠΑ: AI «παρίστανε» τον μάρτυρα σε ανεξιχνίαστη ανθρωποκτονία και έστειλε ψεύτικη πληροφορία στην αστυνομία
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Anthropic επινόησε μαρτυρία για υπόθεση δολοφονίας και την υπέβαλε στις αρχές της Φιλαδέλφειας - Η εταιρεία χρειάστηκε πάνω από δύο μήνες για να εντοπίσει τι είχε συμβεί, προκαλώντας την οργή της αστυνομίας
ΑΙ