Κόσμος

Βραζιλία: Πρωταθλητής… στις τούμπες ο Μπολσονάρο

Λίγη ώρα αφότου χαρακτήρισε "σκουπίδια" τα μέσα ενημέρωσης, ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας έκανε στροφή 180 μοιρών, αποκάλεσε τους δημοσιογράφους "φίλους του" και δεσμεύτηκε ότι θα προασπιστεί την ελευθεροτυπία, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους, ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της 28ης Οκτωβρίου!
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο εκμεταλλεύτηκε την οργή των Βραζιλιάνων για τη χρόνια διαφθορά, τα αυξανόμενα κρούσματα βίας και την αποδυναμωμένη οικονομία και ήρθε πρώτος, με διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αποσπώντας ποσοστό 46%. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα κερδίσει τον υποψήφιο της αριστεράς, Φερνάντο Χαντάντ, του Κόμματος των Εργαζομένων, στον δεύτερο γύρο.

Παρά το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος τον αντιπαθεί. Ο πρώην λοχαγός του στρατού αποξένωσε πολλούς ψηφοφόρους, κατά τις τρεις δεκαετίες που υπηρέτησε ως γερουσιαστής, κάνοντας μισογυνικά, ρατσιστικά και βίαια σχόλια. Οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν από την περασμένη Κυριακή, καθώς αυξήθηκαν οι επιθέσεις –που υποτίθεται ότι διαπράττουν οι υποστηρικτές του– εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του αλλά και για την αντιπάθεια που εξέφρασε προς τον Τύπο, χαρακτηρίζοντας τα μμε “σκουπίδια” σε μια ανάρτησή του στο Twitter.

Κωλοτούμπα… ολυμπιακών διαστάσεων

Ωστόσο, αμέσως μετά, εμφανίστηκε συμφιλιωτικός προς τους δημοσιογράφους, αρνήθηκε ότι προέρχεται “από την άκρα δεξιά” και δεσμεύτηκε ότι θα σέβεται την ελευθερία του Τύπου, μολονότι υποστηρίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης τον αντιμετωπίζουν “άδικα”. Ταυτόχρονα, καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες που οι επικριτές του λένε ότι διαπράττονται εξ ονόματός του.

“Εκπρόσωποι του Τύπου, ή μάλλον θα έπρεπε να σας αποκαλώ φίλους (…) θα εγγυηθούμε την ελευθερία του Τύπου. Δεν θα έχουμε καμία σχέση με τον έλεγχο των μμε” είπε σε μια αίθουσα γεμάτη με δημοσιογράφους και υποστηρικτές του στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις εκλογές. “Θέλουμε να είστε πραγματικά ανεξάρτητοι και υπεύθυνοι για ό,τι γράφετε”, πρόσθεσε.

Όταν όμως ήρθε η σειρά μιας δημοσιογράφου από την έγκριτη εφημερίδα Folha του Σάο Πάουλο να θέσει μια ερώτηση, οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο την γιούχαραν, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος, Γκουστάβο Μπεμπιάνο, να παρέμβει και να τους υπενθυμίσει ότι δεσμεύτηκαν να εγγυηθούν την ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα με την Βραζιλιάνικη Ένωση Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Abraji) μόνο φέτος έχουν καταγγελθεί 130 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, σχετιζόμενες με πολιτικά ζητήματα και με τις εκλογές.

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που αποδίδονται σε υποστηρικτές του, ο Μπολσονάρο είπε ότι θα επιδείξει μηδενική ανοχή. “Αν κατά τύχη ήταν κάποιος που με ψήφισε, αρνούμαι αυτήν την ψήφο. Διέπραξαν έγκλημα και πρέπει να πληρώσουν. Οι άνθρωποί μου δεν σπέρνουν το μίσος”, κατέληξε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονιστική μαρτυρία για την τραγωδία με τον Ντίμη Μαυρόπουλο στην Κύπρο: «Τα κύματα χτυπούσαν το πλοίο και το έριξαν στα βράχια, φίλοι του φώναζαν να κατέβει»
Το σκάφος του 76χρονου διαλύθηκε με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο - Η σύντροφός του νοσηλεύεται με κατάγματα, εξιτήριο για την κόρη του
Ντίμης Μαυρόπουλος: Συγκλονιστική μαρτυρία για τον Ελληνοκύπριο επιχειρηματία – «Τα κύματα χτυπούσαν το πλοίο και το έριξαν στα βράχια, φίλοι του φώναζαν να κατέβει» 7
Γραπτό μήνυμα Μοτζτάμπα Χαμενεΐ στις χώρες του Κόλπου: «Αναγνωρίστε τον αληθινό εχθρό, να είμαστε ενωμένοι οι μουσουλμάνοι»
Ο Μοζτάμπα Χαμενεΐ, που διαδέχθηκε τον πατέρα του Αλί Χαμενεΐ, δεν έχει εμφανισθεί δημόσια μετά την 28η Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα της αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Πυροβολισμοί σε rave party στην Ελβετία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και 5 τραυματίες, ο δράστης αναζητείται - Ηχητικό ντοκουμέντο
Οι πυροβολισμοί έπεσαν περίπου στις 03.00 τοπική ώρα κατά την διάρκεια του «Aarauer Rave», ετήσιου techno πάρτι με την συμμετοχή 3.500 ατόμων στο ιπποδρόμιο του Ααράου - Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση
Ελβετία: Πυροβολισμοί σε rave party, τουλάχιστον ένας νεκρός και 5 τραυματίες, ο δράστης αναζητείται – Ηχητικό ντοκουμέντο
Ντίμης Μαυρόπουλος: Ποιος ήταν ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας που «έσβησε» στα συντρίμμια του σκάφους του στο Κάβο Γκρέκο στην Κύπρο
Διαλύθηκε το σκάφος του στα βράχια - Η σύντροφος και η κόρη του πρόλαβαν και πήδηξαν στη θάλασσα - Πώς έγινε το τραγικό περιστατικό
Ντίμης Μαυρόπουλος
7