Τετάρτη, 17 Απρ.
24oC Αθήνα

Βραζιλία: Προβάδισμα του ακροδεξιού υποψηφίου ενόψει εκλογών

Βραζιλία: Προβάδισμα του ακροδεξιού υποψηφίου ενόψει εκλογών
Φωτογραφία Reuters

Αποκαλυπτική η πρώτη δημοσκόπηση ενόψει των εκλογών στη Βραζιλία, μετά την απόφαση να μην επιτραπεί στον Λουίς Ινάσιο Λούλα να είναι υποψήφιος. Ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρο προηγείται με 22%.

Η δημοσκόπηση έγινε από το ινστιτούτο Ibope και μεταδόθηκε την Τετάρτη από το τηλεοπτικό δίκτυο Globo. Είναι η πρώτη που διενεργήθηκε αφότου το Ανώτατο Εκλογοδικείο αποφάνθηκε ότι ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δεν μπορεί να πάρει μέρος στην αναμέτρηση.

Ο Μπολσονάρο έχει μεγάλο προβάδισμα από τους αντιπάλους του. Η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα και ο κεντροαριστερός Σίρου Γκόμις ισοψηφούν στη δεύτερη θέση με 12%, ο φίλα προσκείμενος στον επιχειρηματικό κόσμο Ζεράλντου Άλκμιν ακολουθεί με το 9% και ο Φερνάντου Αντάτζι, που θεωρείται πλέον ότι θα είναι ο υποψήφιος του Κόμματος Εργαζομένων (PT), συγκεντρώνει μόλις το 6%.

Ο Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός, μέγας νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας, δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στην Μπραζίλια ότι «θα σκουπίσουμε» τα κόμματα εξουσίας και «θα τα στείλουμε στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας». Ο ακροδεξιός πολιτικός βάζει στο επίκεντρο της εκστρατείας του την καταπολέμηση «της διαφθοράς» και την αποκατάσταση «του νόμου και της τάξης».

Σε βάρος τόσο του Αντάτζι, όσο και του Άλκμιν, του υποψήφιου του PSDB, ασκήθηκαν αυτή την εβδομάδα διώξεις για διαφθορά, με κατηγορίες που αμφότεροι αρνούνται. Το Κόμμα Εργαζομένων και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κυβέρνησαν τη Βραζιλία 21 από τα τελευταία 23 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις