Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βραζιλία: Στη φυλακή ο Λούλα

Λούλα Βραζιλία φυλακή
Φωτογραφία Reuters

Στη φυλακή, ακόμα και εντός της ημέρας, αναμένεται να οδηγηθεί ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στη Βραζιλία, ο πρώην πρόεδρος της χώρας θα φορέσει… χειροπέδες.

Ο Λούλα θα οδηγηθεί στη φυλακή μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Βραζιλία να απορρίψει, με οριακή διαφορά 6-5, το αίτημά του να μείνει ελεύθερος έως ότου εξαντλήσει τα ένδικα μέσα μετά την καταδίκη του για διαφθορά. Ο ηγέτης της κεντροαριστεράς θα οδηγηθεί, ίσως και εντός της ημέρας, στη φυλακή, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου.

Η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζεται βαρύτατο πλήγμα για τον πιο δημοφιλή πολιτικό στη Βραζιλία. Ο 72χρονος Λούλα πασχίζει να σώσει την πολιτική του καριέρα. Η υπόθεση Λούλα διχάζει τη χώρα, ρίχνει βαριά σκιά στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου κι έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στα κορυφαία κλιμάκια του βραζιλιάνικου στρατού.

Η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έγινε μία εβδομάδα αφού δύο από τα λεωφορεία με τα οποία ο Λούλα έκανε εκστρατεία στον νότο χτυπήθηκαν από σφαίρες, χωρίς πάντως να υπάρξουν τραυματισμοί

Κατά τις δημοσκοπήσεις ο Λούλα θα κερδίσει με άνεση την αναμέτρηση του Οκτωβρίου εάν του επιτραπεί να συμμετάσχει, κάτι όμως που πλέον μοιάζει απίθανο. Ο πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης 12 ετών κι ενός μήνα για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε δεύτερο βαθμό. Ο ίδιος αποδίδει την απόφαση σε πολιτικά κίνητρα.

Έχει όμως μπροστά του έναν δικαστικό Γολγοθά. Εκτός από τη υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε, έχει μπροστά του άλλες έξι δίκες για υποθέσεις διαφθοράς. Και παρ’ όλα αυτά, προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, στις οποίες θέλει να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Διχάζει τη Βραζιλία και τους… δικαστές ο Λούλα

Η υπόθεση του πρώην προέδρου δεν διχάζει μόνο τη χώρα. Δίχασε και τους δικαστές που κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα τον στείλουν στη φυλακή ή όχι. Μετά από τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων, μόλις τρεις από τους 11 δικαστές είχαν εκφραστεί: δύο εναντίον του Λούλα, ένας υπέρ. Λίγο αργότερα, μια ακόμη ανώτατη δικαστικός, η Χόσα Βέμπερ, τάχθηκε εναντίον του πρώην προέδρου. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της υπόθεσης το γεγονός πως μεγάλη δύναμη των σωμάτων ασφαλείας ήταν ανεπτυγμένη γύρω από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Δικαστικοί, ο αρχιεισαγγελέας και ενώσεις επιχειρήσεων προέτρεψαν μετ’ επιτάσεως το Ανώτατο Δικαστήριο να τηρήσει το δικό του δεδικασμένο του 2016. Με βάση αυτό, οποιοσδήποτε κατηγορούμενος οδηγείται στη φυλακή αν η ποινή του επικυρωθεί από εφετείο, όπως συνέβη στην υπόθεση του Λούλα.

Ο στρατός

Ενάμιση χρόνο αφότου η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ παύθηκε από το Κογκρέσο, το οποίο την έκρινε ένοχη για παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα εν μέσω ενός κολοσσιαίων διαστάσεων σκανδάλου διαφθοράς και ενώ η Βραζιλία αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση, η ένταση ανέβηκε ακόμα περισσότερο την Τρίτη, όταν ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου έκανε δημόσια παρέμβαση για να αποκηρύξει την «ατιμωρησία».

Το βράδυ της Τρίτης πολλές δεκάδες χιλιάδες πολέμιοι και υποστηρικτές του Λούλα κατέβηκαν στους δρόμους μεγάλων πόλεων για να διαδηλώσουν

Η ανάρτηση του στρατηγού Εντουάρντου Βίλας Μπόας στον λογαριασμό του στο Twitter, που ξεκάθαρα στοχοθετούσε τον Λούλα παρότι δεν αναφερόταν ονομαστικά σ’ αυτόν, θορύβησε πολλούς στη Βραζιλία. Μια χώρα με μακρά ιστορία στρατιωτικών επεμβάσεων στα πολιτικά πράγματα που υπέμεινε μια βάρβαρη στρατιωτική δικτατορία από το 1964 μέχρι το 1985.

Ο Βίλας Μπόας διαβεβαίωσε ότι ο στρατός παραμένει προσηλωμένος στον συνταγματικό του ρόλο, όμως απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί προειδοποίησαν ότι ο στρατός δεν θα πάρει ελαφρά μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ του Λούλα. Ένας στρατηγός ε.α. προειδοποίησε, μιλώντας στην εφημερίδα Estado de São Paulo, ότι δεν αποκλείεται να επέμβει. Ο στρατός απάντησε ότι αυτή ήταν η προσωπική άποψη του απόστρατου αξιωματικού, ενώ το υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι ο στρατός δεν έχει καμιά πρόθεση να κάνει χρήση βίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις