Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Βραζιλία: Τέλος στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τον κορονοϊό – Ξεκινά άρση μέτρων

Βραζιλία: Τέλος στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τον κορονοϊό – Ξεκινά άρση μέτρων

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι «εντός των προσεχών ημερών» ξεκινά η άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, με φόντο τη μείωση των θανάτων και των κρουσμάτων. Οι περιορισμοί είχαν αποφασιστεί τον Φεβρουάριο του 2020 στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταπολεμηθεί η πανδημία. 

«Χάρη στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, της τεράστιας εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και των δυνατοτήτων του SUS (σ.σ. του δημόσιου συστήματος υγείας), εκπληρώνουμε τις προϋποθέσεις για να ανακοινώσουμε σήμερα (σ.σ. χθες Κυριακή) το τέλος της κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης», είπε σε βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο ο υπουργός Υγείας Μαρσέλου Κεϊρόγκα.

Η απόφαση θα επισημοποιηθεί «εντός των προσεχών ημερών» με διάταγμα που θα κηρύσσει το τέλος της κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, που είχε κηρυχθεί την 3η Φεβρουαρίου του 2020 και επέτρεψε την αγορά εμβολίων και φαρμάκων χωρίς περιορισμούς.

Η απόφαση αυτή πάντως «δεν σηματοδοτεί το τέλος» της πανδημίας και «θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον ιό», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η αναγγελία καταγράφηκε μετά την απαίτηση που πρόβαλε πριν από μερικές εβδομάδες στον υπουργό του να κηρύξει «το τέλος της πανδημίας» ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που εξαρχής υποβάθμιζε τη σοβαρότητα της πανδημίας, ώστε η χώρα να επανέλθει στην ομαλότητα.

Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, έχει επικριθεί έντονα για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση αυτή. Η COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 662.000 ανθρώπους στη Βραζιλία από τον Μάρτιο του 2020.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο· μόνο οι ΗΠΑ μετρούν περισσότερους θανάτους από τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις