Κόσμος

Βραζιλία: Τουλάχιστον 50 νεκροί από τις κατολισθήσεις – Δεκάδες αγνοούμενοι

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που έπληξαν τη νοτιοανατολική Βραζιλία τη Δευτέρα (20.2.2023), σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων.

Το πυροσβεστικό σώμα στην πολιτεία Σάο Πάολο της Βραζιλίας συνεχίζει να ψάχνει, με την ελπίδα πως θα βρει σώους κάποιους από τους δεκάδες ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται στη Σαο Σεμπαστιάου, παραθαλάσσιο θέρετρο που υπέστη βαρύ χτύπημα, 200 χιλιόμετρα από την ομώνυμη πολιτειακή πρωτεύουσα.

«Όσο περνά ο χρόνος, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να βρούμε ζωντανούς. Αλλά συνεχίζουμε τη δουλειά» όσο υπάρχει η παραμικρή ελπίδα, είπε μέλος σωστικού συνεργείου.

Η προσοχή των σωστικών συνεργείων είναι επικεντρωμένη στη συνοικία Βίλα Σαΐ, όπου σπίτια σε πλαγιά λόφου θάφτηκαν όταν χτυπήθηκαν από κατολίσθηση λάσπης και βράχων.

Μέσα σε 24 ώρες, έπεσαν πάνω από 680 χιλιοστά βροχής στη Σαο Σεμπαστιάου, με άλλα λόγια ποσότητα διπλάσια από τον μηνιαίο μέσο όρο σε αυτή την πόλη-προορισμό για πολλούς το σαββατοκύριακο του καρναβαλιού. Επρόκειτο για εθνικό ρεκόρ, κατά την πολιτειακή κυβέρνηση στη Σάο Πάολο.

https://twitter.com/tucabr54/status/1628099430879576066?s=20

Ο κυβερνήτης της Σάο Πάολο, ο Ταρκίζιου ντε Φρέιτας, παραδέχθηκε την Πέμπτη πως το σύστημα προειδοποίησης των κατοίκων με SMS δεν επέτρεψε να αποφευχθεί η τραγωδία. Υποσχέθηκε πως θα εγκατασταθούν σειρήνες στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

«Στάλθηκαν πριν από τις βροχές 2,6 εκατομμύρια προειδοποιητικά SMS. Και είδαμε πως αυτό δεν ήταν αποτελεσματικό. Εδώ, στην παραλία, πάνω από 30.000 άνθρωποι έλαβαν προειδοποιητικά SMS», δήλωσε ο κυβερνήτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

https://twitter.com/adilsonesp/status/1627693357957775366?s=20

Ειδικοί αποδίδουν την καταστροφή, την πολλοστή αυτής της φύσης που ζει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης.

9,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στον κίνδυνο κατολισθήσεων ή πλημμυρών, μεγάλο μέρος τους σε φαβέλες – παραγκουπόλεις – οι οποίες στερούνται βασικές υποδομές, όπως η αποχέτευση, υπολόγιζε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Επιτήρησης και Προειδοποίησης για Φυσικές Καταστροφές της χώρας (Centro Nacional de Monitoramento e Alertas de Desastres Naturais, CEMADEN).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Συναγερμός» στο Λονδίνο: Γιγαντιαίες ταυτόχρονες πορείες ακροδεξιών και αντιρατσιστών
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο με κάλεσμα του Τόμι Ρόμπινσον, ηγετικής φυσιογνωμίας της βρετανικής ακροδεξιάς, ενώ απέναντι αντιρατσιστές ακτιβιστές οργάνωσαν αντιπορεία
Η τεράστια διαδήλωση στο Λονδίνο 1
Ντόναλντ Τραμπ σε ΝΑΤΟ: «Αν κάνετε ό,τι λέω, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει – Θα επιβάλω κυρώσεις στη Ρωσία όταν όλοι κάνουν το ίδιο»
«Αυτός δεν είναι ο πόλεμος του Τραμπ (δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν Πρόεδρος!), είναι ο πόλεμος του Μπάιντεν και του Ζελένσκι» έγραψε στο
Ο Ντόναλντ Τραμπ 7
Δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: Έκρηξη αναφορών σε «εμφύλιο πόλεμο» στα social media στις ΗΠΑ
Οι αναφορές στον όρο «εμφύλιος πόλεμος» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτοξεύτηκαν μετά τη δολοφονία του ακροδεξιού influencer Τσάρλι Κερκ, αποκαλύπτοντας την ακραία πόλωση της αμερικανικής κοινωνίας, αναλύουν οι New York Times
Άνθρωποι συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια αγρυπνίας για τον ακροδεξιό ακτιβιστή και σχολιαστή των ΗΠΑ Τσάρλι Κερκ 3
Τουρκία: Νέο κύμα διώξεων στη Κωνσταντινούπολη σε στελέχη της αντιπολίτευσης για διαφθορά
Εισαγγελέας διέταξε την προφυλάκιση 48 ατόμων στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για διαφθορά – Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο δήμαρχος της περιοχής Μπαϊράμπασα στην Κωνσταντινούπολη, μέλος του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP
Αστυνομικές δυνάμεις της Τουρκίας
Τσάρλι Κερκ: Η στιγμή που η χήρα του καταρρέει πάνω στο φέρετρό του – «Πότε δεν θα ξεχαστεί ο άντρας μου, θα φροντίσω εγώ γι’ αυτό»
«Ο ήχος αυτής της χήρας που κλαίει αντηχεί σε όλο τον κόσμο σαν κραυγή μάχης», είπε η Έρικα Κιρκ θρηνώντας για τον αγαπημένο της σύζυγο
Έρικα Κιρκ
10