Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βρετανία: 13 συλλήψεις ακτιβιστών που είχαν αποκλείσει δρόμο πρόσβασης στο αεροδρόμιο Χίθροου

Βρετανία: 13 συλλήψεις ακτιβιστών που είχαν αποκλείσει δρόμο πρόσβασης στο αεροδρόμιο Χίθροου

Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα 13 ακτιβιστές για το κλίμα που είχαν αποκλείσει προσωρινά δρόμο πρόσβασης στο διεθνές αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, το μεγαλύτερο της Βρετανίας.

Περισσότεροι από δώδεκα ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Insulate Britain είχαν καθήσει στη σειρά στο οδόστρωμα αποκλείοντας την κυκλοφορία σε δρόμο κοντά στο Χίθροου κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών αιχμής. Κάποιοι είχαν κολλήσει τα χέρια τους στο έδαφος και είχαν δεθεί μεταξύ τους χρησιμοποιώντας αλυσίδες κλειδώματος ποδηλάτων.

Η διαμαρτυρία τους προκάλεσε μποτιλιάρισμα σε κυκλικό κόμβο κοντά στη Διασταύρωση 3 του αυτοκινητόδρομου M4.

Η αστυνομία απομάκρυνε εν τέλει τους ακτιβιστές, στους οποίους είχε περάσει χειροπέδες, από τον δρόμο, ανοίγοντάς τον στην κυκλοφορία.

“Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 13 πρόσωπα για παρακώλυση της κυκλοφορίας και συνωμοσία με στόχο τη δημόσια όχληση”, αναφέρει η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου σε ανακοίνωσή της.

Η Insulate Britain ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα μονώσει 29 εκατομμύρια σπίτια σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων στο πλαίσιο του αγώνα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η οργάνωση ανακοίνωσε σήμερα ότι απέκλεισε επίσης έναν κυκλικό κόμβο κοντά στον αυτοκινητόδρομο M1 στο ύψος της Διασταύρωσης 1, κατά την πιο πρόσφατη από τις δράσεις που πραγματοποιεί μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας αρκετές φορές στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο M25 του Λονδίνου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και τον αποκλεισμό του λιμανιού του Ντόβερ.

Σε μια προσπάθεια να σταματήσει την αναστάτωση που προκαλεί, το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι διαδηλωτές μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης αν επαναλάβουν τις ενεργειές τους.

Ωστόσο η Insulate Britain σημείωσε ότι οι δράσεις της θα συνεχιστούν έως ότου η Βρετανία κάνει μια ουσιαστική δήλωση και πει ότι θα μονώσει τα σπίτια της χώρας, τα οποία είναι, σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, τα λιγότερο ενεργειακά στην Ευρώπη.

Η Βρετανία, η οποία έχει στόχο να επιτύχει μηδενικές εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2050, θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, κατά την οποία ο πρωθυπουργός της Μπόρις Τζόνσον θα ασκήσει πιέσεις στους παγκόσμιους ηγέτες να δεσμευτούν για να τερματιστεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις