Κόσμος

Βρετανία: 15 χρόνια φυλακή σε φοιτητή για βόμβα στο μετρό

Ένας 20χρονος Βρετανός φοιτητής καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 15 ετών επειδή τοποθέτησε στο μετρό του Λονδίνου έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος απενεργοποιήθηκε από τους πυροτεχνουργούς την τελευταία στιγμή.

Ο Ντέιμον Σμιθ, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τζιχαντιστές, έφτιαξε τη βόμβα στο σπίτι του χρησιμοποιώντας ένα ξυπνητήρι που είχε αγοράσει από ένα σουπερμάρκετ έναντι δύο λιρών. Για να τα καταφέρει ακολούθησε τις οδηγίες που βρήκε στο διαδίκτυο, σε ένα κείμενο της Αλ Κάιντα που αφορούσε την κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών.

Ο συνήγορός του επέμεινε ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι “ένας τζιχαντιστής έμπλεος μένους” και επικαλέστηκε μια ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με την οποία ο φοιτητής πάσχει από μια μορφή αυτισμού. Ο ίδιος ο Σμιθ εξήγησε ότι στόχος του ήταν να κάνει “μια φάρσα”.

Τον Οκτώβριο του 2016 ο νεαρός, ηλικίας 19 ετών τότε, άφησε ένα σακίδιο γεμάτο με εκρηκτικές ύλες και βίδες σε έναν συρμό του μετρό. Είχε προγραμματίσει το ξυπνητήρι για να πυροδοτηθεί ο μηχανισμός λίγα λεπτά αργότερα. Ωστόσο, άλλοι επιβάτες είδαν το εγκαταλειμμένο σακίδιο και ειδοποίησαν τον μηχανοδηγό ο οποίος αρχικά νόμιζε ότι κάποιος το ξέχασε και το πήρε μαζί του στην καμπίνα του. Όταν παρατήρησε τα καλώδια που έβγαιναν από το σακίδιο σήμανε συναγερμό.

Από την έρευνα στο σπίτι του φοιτητή διαπιστώθηκε ότι είχε εμμονή με τις βόμβες και τα όπλα. Σε έναν φορητό υπολογιστή βρέθηκε και μια φωτογραφία του όπου πόζαρε κρατώντας όπλα και έφερε τη λεζάντα: “2016-μαχητής του Ισλαμικού Κράτους”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παραιτήθηκε η κριτική επιτροπή της Μπιενάλε της Βενετίας μετά την απόφαση να μην απονεμηθούν βραβεία σε Ρώσους και Ισραηλινούς καλλιτέχνες
Η πενταμελής κριτική επιτροπή, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «προασπιζόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα» δεν θα τιμήσει έργα από χώρες οι ηγέτες των οποίων κατηγορούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Μπιενάλε
Ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί το ABC να απολύσει άμεσα τον παρουσιαστή Τζίμι Κίμελ: «Ο κόσμος είναι θυμωμένος»
«Πότε θα απολύσει το δίκτυο ψευδών ειδήσεων ABC τον απολύτως μη αστείο Τζίμι Κίμελ, ο οποίος διευθύνει χωρίς καμία ικανότητα μια από τις εκπομπές με τις χαμηλότερες τηλεθεάσεις στην τηλεόραση;», έγραψε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ