Κόσμος

Βρετανία: 3,5 αιώνες μετά τη βύθισή του βρέθηκε το πολεμικό πλοίο Gloucester που μετέφερε τον βασιλιά Ιάκωβο Β΄

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η ανακάλυψη ήταν τόσο σημαντική που κρατήθηκε μυστική επί 15 χρόνια: το ναυάγιο του βρετανικού πολεμικού πλοίου Gloucester, το οποίο βυθίστηκε το 1682 ενώ μετέφερε τον μελλοντικό βασιλιά Ιάκωβο Β΄ των Στιούαρτ, βρέθηκε στα ανοιχτά της Αγγλίας, ανακοίνωσε σήμερα το πανεπιστήμιο East Anglia.

Το πλοίο αναπαυόταν επί αιώνες στον βυθό της θάλασσας και κανείς δεν ήξερε πού βρισκόταν ακριβώς, μέχρι που οι αδελφοί Τζούλιαν και Λίνκολν Μπάρνγουελ, με τη βοήθεια του πατέρα τους και δύο φίλων το βρήκαν το 2007, έπειτα από έρευνες που κράτησαν τέσσερα χρόνια, στα ανοιχτά του Νόρφολκ, στην ανατολική Αγγλία.

Η ανακάλυψη κρατήθηκε μυστική αφενός γιατί έπρεπε να πιστοποιηθεί επισήμως ότι επρόκειτο για το Gloucester και αφετέρου επειδή έπρεπε να προστατευθεί η τοποθεσία, τα διεθνή ύδατα, διευκρίνισε το πανεπιστήμιο.

«Είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της πολιτικής κληρονομιάς μας, εθνικής και διεθνούς σημασίας», σχολίασε η καθηγήτρια Κλερ Τζόγουιτ, που είναι ειδική στην ιστορία των θαλάσσιων μεταφορών.

Υποστήριξα μάλιστα ότι «λόγω της ηλικίας του σκάφους, της κατάστασης στην οποία βρέθηκε και των αντικειμένων που σώθηκαν» είναι «η σημαντικότερη θαλάσσια ανακάλυψη έπειτα από εκείνη του Mary Rose» που βυθίστηκε το 1545, βρέθηκε τη δεκαετία του 1980 και σήμερα εκτίθεται στο Πόρτσμουθ.

Το Gloucester, που ανήκε στο Βασιλικό Ναυτικό, βυθίστηκε μέσα σε μόλις μία ώρα, στις 6 Μαΐου 1682, στα ανοιχτά του Γκρέιτ Γιάρμουθ, έπειτα από μια διαφωνία μεταξύ του Ιακώβου Στιούαρτ και του τιμονιέρη για το πώς θα έπρεπε να προσεγγίσουν μια αμμώδη όχθη. Εκτιμάται ότι πνίγηκαν 250 μέλη του πληρώματος και επιβάτες, αλλά ο Ιάκωβος διασώθηκε την τελευταία στιγμή.

«Το Gloucester αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή της πολιτικής ιστορίας της Βρετανίας: ένα βασιλικό ναυάγιο που σχεδόν στοίχισε τη ζωή στον Καθολικό διάδοχο του προτεσταντικού θρόνου, σε μια εποχή μεγάλων πολιτικών και θρησκευτικών εντάσεων», υπογράμμισε το πανεπιστήμιο.

Το 2023 αναμένεται ότι θα εκτεθούν στο Μουσείο και Πινακοθήκη του Κάστρου Νόργουιτς διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν στο ναυαγισμένο πλοίο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη ο καπετάνιος του σκάφους που ανετράπη στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια μητέρα και το μωρό της
Ο 46χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, δεν είχε άδεια ενώ το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, καθώς υπήρχαν 14 επιβαίνοντες αντί για 10 που ήταν το επιτρεπόμενο όριο
Ο καπετάνιος Μανουέλ Χερνάντες αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον θάνατο δύο ατόμων σε ατύχημα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Η 42χρονη είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για απαγωγή και στο παρελθόν - Οι αρχές την εντόπισαν μέσα σε βανάκι μαζί με τα παιδιά τα οποία επέστρεψαν στην μητέρα τους
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αγόρασε γοτθικό κάστρο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Meta στην Ιρλανδία
Πρόκειται για κάστρο σε οικόπεδο 400 στρεμμάτων δίπλα στο ποτάμι - Ο Ζάκερμπεργκ και η Τσαν αναμένεται να συνεχίσουν να ζουν στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιούν το κάστρο όταν επισκέπτονται την Ιρλανδία
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη με την Βιβλική εντολή «Ου κλέψεις»
Οι Ισραηλινοί έποικοι άρχισαν να περικυκλώνουν σπίτια στην Κούσρα στις 9 Αυγούστου, ως προσπάθεια κατάσχεσης ιδιωτικής παλαιστινιακής γης, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δυτική Όχθη