Βρετανία: Ακόμα 100 δισ. λίρες στην αγορά ομολόγων

Την επέκταση του προγράμματος της αγοράς ομολόγων της κατά επιπλέον 100 δισ. λίρες ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει την οικονομία στην Βρετανία να ανταπεξέλθει στην χειρότερη οικονομική ύφεση των τριών τελευταίων αιώνων.

Με την απόφαση αυτή το συνολικό ποσό του προγράμματος ανέρχεται στα 745 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ ανακοίνωσε ότι διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στο 0,1%.

Τα… γιατί στην Βρετανία

Η Τράπεζα, εξηγώντας τους λόγους της απόφασής της, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν, η πτώση του παγκόσμιου και του βρετανικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα είναι μικρότερη. Ωστόσο, από αυτό είναι δύσκολο να έχουμε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα για την ανάκαμψη που θα ακολουθήσει. Υπάρχει ο κίνδυνος για υψηλότερη και διαρκή ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμη και με την χαλάρωση κάποιων περιορισμών (λόγω της πανδημίας) στην οικονομική δραστηριότητα, είναι πιθανό ότι θα παραμείνει ως ένα βαθμό η επιφυλακτική συμπεριφορά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η οικονομία και ειδικά η αγορά εργασίας, συνεπώς, θα χρειαστούν χρόνο για να ανακάμψουν στον δρόμο που βρισκόταν πριν».

Τον προηγούμενο μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προειδοποιήσει για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 30% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε μία από τις χειρότερες επιδόσεις της εδώ και 300 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Καταλονία: Ο κορονοϊός ανέβαλλε τις περιφερειακές εκλογές

Καταλονία: Ο κορονοϊός ανέβαλλε τις περιφερειακές εκλογές

Για το τέλος Μαΐου αναβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού οι περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία. Τα κόμματα επικύρωσαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Βαρκελώνη, την ... Διαβάστε περισσότερα
Καθησυχαστική η φον ντερ Λάιεν: Οι δόσεις που αναμένονται από την Pfizer θα παραδοθούν κανονικά

Καθησυχαστική η φον ντερ Λάιεν: Οι δόσεις που αναμένονται από την Pfizer θα παραδοθούν κανονικά

Η είδηση ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech προκάλεσε πανικό στην Ευρώπη με την πρόεδρο της Κομισιόν να είναι καθησυχαστική. Παρά την ... Διαβάστε περισσότερα