Παρασκευή, 19 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Βρετανία: Ακτιβίστριες για το κλίμα μπήκαν στο αεροδρόμιο Στάνστεντ και έριξαν μπογιά στο jet της Τέιλορ Σουίφτ

Βρετανία: Ακτιβίστριες για το κλίμα μπήκαν στο αεροδρόμιο Στάνστεντ και έριξαν μπογιά στο jet της Τέιλορ Σουίφτ

Μετά τον Στόουνχεντζ και τους πίνακες διάσημων ζωγράφων, σειρά είχε το αεροδρόμιο του Λονδίνου, Στάνστεντ και τα ιδιωτικά τζετ (ένα εκ των οποίων χρησιμοποιεί η Τέιλορ Σουίφτ) που ήταν σταθμευμένα εκεί. Έγιναν στόχος ακτιβιστών για το κλίμα, οι οποίοι τα… έβαψαν με πορτοκαλί μπογιά.

Η στιγμή που παραβιάζουν την περίφραξη του αεροδρομίου Στάνστεντ και «λούζουν» με μπογιά τα αεροπλάνα έχει καταγραφεί, από τις ίδιες τις ακτιβίστριες της οργάνωσης Just Stop Oil σε βίντεο. Οι δυο ακτιβίστριες συνελήφθησαν από την αστυνομία του Λονδίνου.

Στις 5 το πρωί, οι δύο γυναίκες, 22 και 28 ετών αντίστοιχα, έκοψαν το συρμπατόπλεγμα του φράκτη του αεροδρομίου και διείσδυσαν στην ζώνη όπου σταθμεύει αυτές τις μέρες το αεροσκάφος που χρησιμοποιεί η Τέιλορ Σουίφτ, η οποία δίνει αυτό το Σαββατοκύριακο συναυλίες στο Λονδίνο, ανακοίνωσε η Just Stop Oil.

Η οργάνωση ανέβασε και το βίντεο απ’ όσα έγιναν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου.

Οι δύο ακτιβίστριες περιέλουσαν δύο τζετ με πορτοκαλί μπογιά και λίγα λεπτά αργότερα συνελήφθησαν. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για φθορά και παρεμπόδιση χρήσης ή λειτουργίας εθνικών υποδομών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Just Stop Oil ζητά τον τερματισμό της εκμετάλλευσης των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2030. Οι αμφιλεγόμενες ενέργειές της, κυρίως σε μουσεία και με την ευκαιρία αθλητικών διοργανώσεων ή θεαμάτων, επισύρουν στους ακτιβιστές ποινές φυλάκισης.

Σε ανακοίνωση της Just Stop Oil, μία από τις συλληφθείσες ακτιβίστριες κατήγγειλε «τους δισεκατομμυριούχους που ζουν μέσα στη χλιδή και έχουν τα μέσα να πετούν με ιδιωτικά τζετ, χωρίς να ανησυχούν για τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων που πλήττονται από την κλιματική κρίση».

«Οι επιβάτες που χρησιμοποιούν ιδιωτικά τζετ είναι υπεύθυνοι για 14πλάσιες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με μία εμπορική πτήση», είπε η ακτιβίστρια.

Χθες (19.06.2024), ακτιβιστές περιέλουσαν με μπογιά τους μονόλιθους του μνημείου του Στόουνχεντζ στην Αγγλία, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες για το θερινό ηλιοστάσιο.

Η αστυνομία του Γουίλσερ συνέλαβε δύο άτομα ύποπτα για υποβάθμιση του μνημείου και η ενέργεια αυτή καταδικάσθηκε από το σύνολο της βρετανικής πολιτικής τάξης, από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον Κιρ Στάρμερ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις