Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Βρετανία: Αλλάζουν τους κανόνες για να «ρίξουν» τον Μπόρις Τζόνσον – Πότε θα γίνει η νέα πρόταση μομφής

Βρετανία: Αλλάζουν τους κανόνες για να «ρίξουν» τον Μπόρις Τζόνσον – Πότε θα γίνει η νέα πρόταση μομφής
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο Μπόρις Τζόνσον θα παραμείνει πρωθυπουργός της Βρετανίας τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αφού οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος δεν πρόκειται να ζητήσουν ακόμα ψηφοφορία επί της νέας πρότασης μομφής εναντίον του.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή 1922 που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς συμφώνησε σήμερα (6.7.2022) να προχωρήσει στην εκλογή νέων μελών, προτού να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει μια νέα πρόταση μομφής σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον.

Για την ώρα, ο Μπόρις Τζόνσον έχει ασυλία 12 μηνών από νέα πρόταση μομφής αφού κέρδισε αυτή του προηγούμενου μήνα. Όμως, τα μέλη της Επιτροπής 1922 θα προχωρήσουν σε εκλογές νέων εκτελεστικών στελεχών που θα μπορούν να ανοίξουν τη συζήτηση για αλλαγή στους κανόνες.

Σύμφωνα με τρεις Συντηρητικούς βουλευτές, η Επιτροπή 1922 θα προχωρήσει στην ανανέωσή της θητείας της την επόμενη Δευτέρα. Στη συνέχεια, το νέο προεδρείο της, θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει τους κανόνες ώστε να επιτραπεί η υποβολή νέας πρότασης μομφής σε βάρος του Τζόνσον. Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, δεν επιτρέπεται να υποβληθεί τέτοια πρόταση μέχρι του χρόνου.

Ο Τζόνσον πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 6 Ιουνίου, όμως το 41% των Συντηρητικών βουλευτών τον καταψήφισε. Ο κανονισμός ορίζει ότι δεν μπορεί να ξαναγίνει τέτοια ψηφοφορία πριν περάσουν 12 μήνες. Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτό το 41%, θα προστεθούν και τα 37 κυβερνητικά μέλη που παραιτήθηκαν μέχρι σήμερα, τότε ο Τζόνσον έχει χάσει την υποστήριξη του μισού και πλέον κόμματος.

Ο βουλευτής Άλεκ Σέλμπρουκ είπε ότι οι υποψηφιότητες για τη νέα Επιτροπή 1922 θα αρχίσουν να κατατίθενται σήμερα. Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της έχουν διορία μέχρι την Δευτέρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διεξαχθεί η ψηφοφορία και η σύνθεση της νέας Επιτροπής θα ανακοινωθεί το ίδιο βράδυ.

«Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι θα ήταν αθέμιτο να αλλάξει τους κανόνες, μέχρι να εκλεγεί μια νέα. Για αυτό επιταχύνουν (τη διαδικασία) των εκλογών, για το απόγευμα της Δευτέρας. Και μετά θα το συζητήσουν», είπε ο Σέλμπρουκ στους δημοσιογράφους.

Όταν ρωτήθηκε πόσο σύντομα θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση για την αλλαγή των κανονισμών, ο βουλευτής είπε ότι δεν γνωρίζει και δεν θέλει να κάνει εικασίες.

Νωρίτερα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέφεραν την πληροφορία ότι η Επιτροπή θα αλλάξει τους κανόνες για να τεθεί σε ψηφοφορία μια πρόταση μομφής σε βάρος του Τζόνσον αυτήν την εβδομάδα. Ένα μέλος της Επιτροπής όμως είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι μια αλλαγή των κανόνων θα ήταν λανθασμένη εκτός και αν η Επιτροπή λάβει μια νέα εντολή από τους βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, ο Τζόνσον ίσως αναγκαστεί να παραιτηθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα, εάν τον εγκαταλείψουν και άλλα μέλη της κυβέρνησής του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις