Δευτέρα, 3 Ιουν.
32oC Αθήνα

Βρετανία: Αποζημίωση θα χορηγηθεί στα θύματα του σκανδάλου με το μολυσμένο αίμα – Πέθαναν σχεδόν 3.000 άτομα

Βρετανία: Αποζημίωση θα χορηγηθεί στα θύματα του σκανδάλου με το μολυσμένο αίμα – Πέθαναν σχεδόν 3.000 άτομα
REUTERS

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε πως θα δοθεί πακέτο αποζημιώσεων στα θύματα που προέκυψαν από το σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα. 

Ο υπουργός Τζον Γκλεν στη Βουλή των Κοινοτήτων, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης και της αποκάλυψης του σκανδάλου του μολυσμένου αίματος που χορηγήθηκε σε ασθενείς και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους στη Βρετανία, δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση θα προβεί σε περαιτέρω ενδιάμεσες πληρωμές πριν από την καθιέρωση του πλήρους προγράμματος».

Από τη δεκαετία του ’70 μέχρι τη δεκαετία του ’90, με ευθύνες υπουργών, κυβερνητικών αξιωματούχων και εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας χορηγούνταν μολυσμένο αίμα σε ασθενείς, οι οποίοι εν τέλει πέθαναν.

Επί είκοσι χρόνια, χιλιάδες αιμορροφιλικοί και ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση έλαβαν αίμα μολυσμένο με τον ιό της ηπατίτιδας C ή τον HIV. Έπειτα από έρευνα επτά ετών, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η έκθεση που επιρρίπτει ευθύνες σε διαδοχικές κυβερνήσεις για το σκάνδαλο και τη συγκάλυψή του. Το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) καθυστέρησε να ενημερώσει όσους μολύνθηκαν (κάποιες φορές το έκανε έπειτα από χρόνια), ενώ οι αρχές δεν απέσυραν τα ύποπτα προϊόντα αίματος όταν εκφράστηκαν αμφιβολίες για την ποιότητά τους.

Επίσης, το NHS δεν προσπάθησε να μειώσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ενώ το αίμα που προερχόταν από δότες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ελεγχόταν επαρκώς. «Θα γίνουν πληρωμές 210.000 λιρών σε εν ζωή μολυσμένους δικαιούχους», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «ημέρα ντροπής» για το βρετανικό κράτος, με αφορμή τα ευρήματα της έκθεσης. Ο Σούνακ ζήτησε επίσημα ολόψυχα συγγνώμη «για αυτήν τη φρικτή αδικία».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις