Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Βρετανία, εκλογές: Όλα δείχνουν νικητή τον Τζόνσον! «Κλειδί» η αυτοδυναμία

Βρετανία, εκλογές: Όλα δείχνουν νικητή τον Τζόνσον! «Κλειδί» η αυτοδυναμία

Η ώρα της (νέας) μεγάλης απόφασης για τους Βρετανούς έφτασε. Οι εκλογές στη Βρετανία θα δώσουν απάντηση στο ερώτημα: Brexit με τον Μπόρις Τζόνσον ή δεύτερο δημοψήφισμα με τον Τζέρεμι Κόρμπιν;

Ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μοιάζει σίγουρος νικητής στις εκλογές στη Βρετανία που γίνονται σήμερα (12.12.2019). Εκείνο όμως που τον… καίει είναι να πάρει και την απόλυτη πλειοψηφία για να (προσπαθήσει) να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Ιανουαρίου. Και αυτό δεν είναι σίγουρο πως θα το καταφέρει.

Click4more: Απίστευτο περιστατικό on camera με τον Μπόρις Τζόνσον

Οι σημερινές εκλογές στη Βρετανία θεωρούνται ιστορικές, αφού το αποτέλεσμά τους θα είναι καθοριστικό για το Brexit. 3,5 χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, μετά από τρεις πρωθυπουργούς, τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε σχεδόν τέσσερα χρόνια και τρεις αναβολές στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., οι Βρετανοί καλούνται να (ξανά)αποφασίσουν για το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας τους τις επόμενες 10ετίες.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα Ελλάδας). Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται αμέσως αφού κλείσουν οι κάλπες και τα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να γίνονται γνωστά περίπου στις 23:00.

«Ψηφίζει» και ο… καιρός

Η διαφορά των Συντηρητικών από τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι κοντά στις 9 μονάδες. Αν και οι Συντηρητικοί εμφανίζονταν να έχουν άνετο προβάδισμα έναντι των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να υπάρξουν ανατροπές. Και οι άσχημες μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένονται σήμερα στο βόρειο τμήμα της Βρετανίας, όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, ίσως να αποθαρρύνουν κάποιους ψηφοφόρους από το να πάνε να ψηφίσουν.

Click4more: Εκλογές στην Αγγλία: Εκεί θα κριθεί το αποτέλεσμα! Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ο Μπόρις Τζόνσον, αφού τον περασμένο Οκτώβριο αναγκάστηκε να ζητήσει νέα τρίμηνη παράταση για το Brexit, οδήγησε τη Βρετανία σε νέες εκλογές με σκοπό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία για να κάνει πράξη το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και οι Συντηρητικοί, σύμφωνα τουλάχιστον με όλες τις δημοσκοπήσεις, θα είναι οι νικητές. Όμως ενόψει Brexit θέλουν και την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Και αυτό δεν είναι δεδομένο.

Ο Τζόνσον ελπίζει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να οριστικοποιήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ένα ζήτημα που διχάζει τη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2016, όταν έγινε το δημοψήφισμα για το Brexit.

«Κλειδί» η συμμετοχή

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, θα αρχίσει ο… αγώνας της καταμέτρησης των ψήφων στις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας. Από την ίδια ώρα αναμένονται δεδομένα του exit poll του BBC, που θα επιχειρήσει να προβλέψει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, καθώς το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει εάν θα υπάρξει στο κοινοβούλιο απόλυτη πλειοψηφία ενός κόμματος ή όχι.

Click4more: Ο φτωχός μετανάστης που απειλεί να αποκλείσει τον Μπόρις Τζόνσον!

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι υψηλότερο από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που θα οφείλεται κυρίως στο γεγονός της πρόσφατης ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων. Βέβαια, είπαμε, να παίξει ρόλο και ο καιρός και το αν οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι, που στηρίζουν παραδοσιακά τους Τόρις, θα πάνε να ψηφίσουν ή θα επαναπαυτούν στα όσα «λένε» οι δημοσκοπήσεις.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με τις έδρες από το Σάντερλαντ και το Νιούκασλ, όπως και από τις περιφέρειες που συνήθως θεωρούνται ασφαλείς για το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, στα βορειοανατολικά.

Οι κρίσιμες έδρες

Κατά τους εκλογολόγους, ενδεικτικά θα είναι τα αποτελέσματα από τις περιφέρειες που ανήκουν στο λεγόμενο «κόκκινο τοίχος», που δηλαδή παραδοσιακά ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό την αποχώρηση από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 – Μίντλαντς και βόρειες περιοχές – διότι εάν αλλάξουν χέρια οι συγκεκριμένες περιφέρειες θα καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό εάν οι Τόρις θα καταφέρουν τον στόχο τους για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τέτοιες περιφέρειες είναι το Γουόρκινγκτον και το Ντάρλινγκτον (που κατέχουν οι Εργατικοί από το 1918 και το 1964, αντίστοιχα), το Σέτζφιλντ, το Μπρόμγουιτς.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν επίσης η Σκωτία και η Ουαλία, όπου στην πρώτη οι Τόρις παλεύουν να διατηρήσουν τις 13 έδρες που είχαν κερδίσει το 2017, απέναντι στο ανερχόμενο και πιο ισχυρό αυτή τη φορά Εθνικό Κόμμα Σκωτίας. Στη Σκωτία αγωνίζεται να διατηρηθεί και το κόμμα των Εργατικών, κυρίως στις περιφέρειες που κέρδισε οριακά. Στην Ουαλία πολλές περιφέρειες ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά αυξάνεται η δύναμη των Συντηρητικών, με βασικότερους στόχους το Ρέξαμ, το Γκόβερ, το Μολντ.

Ένα σημαντικό κόμματι του παζλ, οι έδρες του κεντρικού και νοτιοανατολικού Λονδίνου που ανήκουν στους υποστηρικτές της παραμονής, αναμένεται να έχει συμπληρωθεί νωρίς το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου. Στις περιοχές αυτές στηρίζεται κυρίως το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (που συγκεντρώνει πιο ξεκάθαρα την ψήφο των Remainers) και θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος και στην τύχη των Συντηρητικών, εάν οι προηγούμενες ενδείξεις δεν πετύχουν.

Οι Εργατικοί ελπίζουν επίσης στην επικράτηση σε αυτές τις περιοχές και στην διατήρηση εδρών που είχαν κερδίσει το 2017 (Κάντερμπερι, Ρίντινγκ Ιστ, Γόργουικ κ.α.). Η αναμέτρηση εντός του Λονδίνου αναμένεται απρόβλεπτη, εξαιτίας της επικράτησης των Φιλελεύθερων, κυρίως σε έδρες όπως του Κένσινγτον, του Σίτι του Λονδίνου και του Ουέστιμινστερ, Φίντσλεϊ, Γκόλντερς Γκριν κ.α.

Γενικότερα, από τις 650 εκλογικές περιφέρειες, οι 533 ανήκουν στην Αγγλία, οι 59 στη Σκωτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι εκλογές διεξάγονται με βάση το μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα. Σε κάθε περιφέρεια θα εκλεγεί ένας βουλευτής, δηλαδή ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Σύμφωνα με χθεσινή έρευνα της YouGov, πάνω από 40 έδρες αναμένεται «να αλλάξουν χέρια» από το ένα κόμμα σε άλλο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις