Τρίτη, 18 Ιουν.
35oC Αθήνα

Βρετανία: Εκλογές στις 4 Ιουλίου θα προκηρύξει ο Σούνακ λέει ο Guardian

Βρετανία: Εκλογές στις 4 Ιουλίου θα προκηρύξει ο Σούνακ λέει ο Guardian

Σε πολιτικό βέρτιγκο βρίσκεται η Βρετανία, με τη φημολογία πως έρχονται πρόωρες εκλογές να «φουντώνει» και υπουργούς να αλλάζουν αιφνιδιαστικά το πρόγραμμά τους. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα ανακοινώσει εκλογές τις 4 Ιουλίου σύμφωνα με τον Guardian. 

Ύστερα από 14 χρόνια στην κυβέρνηση, οι Συντηρητικοί είναι μακρά πίσω στις δημοσκοπήσεις και, σύμφωνα με τον Guardian, κορυφαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ρίσι Σούνακ ετοιμάζεται τις επόμενες ώρες να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 4 Ιουλίου. 

Ο Σούνακ, σύμφωνα πάντα με τον Guardian θα επικαλεστεί την οικονομία ως λόγο για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εκτιμάται ότι θα πει πως ο πληθωρισμός είναι πλέον ξανά υπό έλεγχο και η οικονομία πάει καλύτερα. 

Οι φήμες πως η Βρετανία οδεύει σε πρόωρες εκλογές έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ώρες και ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει αποτύχει παταγωδώς να τις διαψεύσει. Και αυτό γιατί υπουργοί της κυβέρνησής του ακύρωσαν εκδηλώσεις και ανέβαλαν ταξίδια τους στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση στη Ντάουνινγκ Στρίτ.

Η φημολογία για πρόωρες εκλογές άρχισε από το πρωί της Τετάρτης (22.05.2024) να κυκλοφορεί στο Γουεστμίνστερ. Αλλά ούτε ο Βρετανός πρωθυπουργός ούτε η ομάδα του επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν.

Νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε για τις φήμες περί πρόωρων εκλογών, ο Σούνακ παρέμεινε στη διατύπωσή του ότι θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ωστόσο, μετά, ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον συντόμεψε ένα ταξίδι στην Αλβανία και ο υπουργός Άμυνας επίσης ανέβαλε μια επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αυτά τροφοδότησαν τις εικασίες ότι στη συνεδρίαση θα μπορούσε να χρειαστεί να υπογραφεί μια απόφαση για προκήρυξη εκλογών νωρίτερα από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούσαν πιο πιθανές.

«Μην σας το χαλάσω και θα σας πω την κατάληξη: θα διεξαχθούν γενικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Σούνακ στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού αγνόησε τις φήμες. «Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό, όπως υπάρχει σχεδόν κάθε εβδομάδα τους τελευταίους πέντε μήνες. Απλώς θα πω το ίδιο που λέω πάντα, ότι δεν αποκλείω τίποτα», είπε σε δημοσιογράφους.

Η πολιτική συντάκτης του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV, η Ανούσκα Άσθανα, δήλωσε ότι ορισμένοι στη βρετανική κυβέρνηση ενημερώθηκαν περί προκήρυξης εκλογών, χωρίς να τους ειπωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους. «Σε ορισμένους στην κυβέρνηση είπαν ότι θα ανακοινωθούν εκλογές, αλλά δεν τους είπαν ημερομηνία», είπε η Άσθανα σε μια ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter).

Η στρατηγική φέρει κινδύνους. Οι Συντηρητικοί του Σούνακ υστερούν κατά πολύ από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις, και παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να προβάλουν ως θετικά τη μείωση του πληθωρισμού και μια αύξηση των αμυντικών δαπανών, δεν έχουν καταφέρει να καταγράψουν δημοσκοπικά κέρδη.

Οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα περίπου 20 μονάδων έναντι των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις από τα τέλη του 2021 – πριν ο Σούνακ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Οι Εργατικοί ανακοίνωσαν στο μεταξύ ότι είναι κάτι παραπάνω από έτοιμοι για εκλογές. «Είμαστε πλήρως έτοιμοι… όποτε ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές. Έχουμε μια πλήρως οργανωμένη και επιχειρησιακή προεκλογική εκστρατεία έτοιμη να ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι η χώρα φωνάζει” να γίνουν γενικές εκλογές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις