Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Βρετανία: Eξετάζει μέτρα κατά του Ιράν μετά τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου – video

Βρετανία: Eξετάζει μέτρα κατά του Ιράν μετά τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου – video

Μέτρα σε βάρος του Ιράν εξετάζει η Βρετανία μετά την σύλληψη του δεξαμενόπλοιου Stena Impero στο Στενό του Ορμούζ. Συνεδριάζει η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων COBRA της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα στο υπό κράτηση πλοίο κυματίζει η σημαία του Ιράν γεγονός που ήδη προκαλεί πολλές αντιδράσεις.

Ετοιμη να απαντήσει στο Ιράν είναι η Βρετανία λαμβάνοντας μια σειρά μέτρα ύστερα από τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου από την Τεχεράνη την ώρα που πλέον πάνω στο Stena Impero κυματίζει η σημαία του Ιράν.

Η Τεχεράνη προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις με την ιρανική τηλεόραση να δίνει στη δημοσιότητα βίντεο μ’εσα από το οποίο φαίνεται να κυματίζει μία ιρανική σημαία στη γέφυρα του τάνκερ με βρετανική σημαία. Οι Φρουροί της Επανάστασης, πάντως,  φέρεται να οδήγησαν το πλοίο στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην νοτιότερη ακτή του Ιράν. Στα πλάνα φαίνεται και σκάφος του ιρανικού ναυτικού να περιπολεί γύρω από το Stena Impero.

Συνεδριάζει η COBRA στη Βρετανία

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων COBRA της κυβέρνησής τη προφανώς σε αντίποινα για την κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Η πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερωθεί από τους υπουργούς της και άλλους αξιωματούχους για τις τελευταίες εξελίξεις και θα συζητηθεί το ζήτημα της «προάσπισης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή», μετέδωσε χθες Κυριακή το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα, εν μέσω δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ ότι μελετάται από το Λονδίνο το ενδεχόμενο να δεσμεύσει πόρους της Τεχεράνης. Αναμένεται να αποκαλύψει στους βρετανούς κοινοβουλευτικούς ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν από την κυβέρνηση της Μέι.

Ο Χαντ συνομίλησε χθες Κυριακή με τον Γάλλο και με τον Γερμανό ομόλογό του, αντίστοιχα τον Ζαν-Ιβ Λεντριάν και τον Χάικο Μάας, ενημέρωσε πριν από λίγο το Φόρεϊν Όφις. Ο Χαντ συζήτησε μαζί τους για την «παράνομη κατάσχεση» του πλοίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό ΥΠΕΞ· οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν ότι «η ασφάλεια της διέλευσης των πλοίων από το Στενό του Χορμούζ είναι απόλυτη προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές χώρες», αλλά ταυτόχρονα πρέπει «να αποφευχθεί κάθε πιθανή κλιμάκωση» στην περιοχή.

Η συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων υπό τη Μέι — η οποία αναμένεται να εγκαταλείψει τη Ντάουνινγκ Στριτ Τετάρτη — προγραμματίστηκε να αρχίσει στις 12:30 [ώρα Ελλάδας].

Το δεξαμενόπλοιο Stena Impero, που ανήκει σε σουηδική εφοπλιστική εταιρεία και πλέει υπό σημαία Ηνωμένου Βασιλείου, συνελήφθη την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, η εξέλιξη οφειλόταν στο ότι το σκάφος αυτό «παραβίασε» τους «κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας».

Η κυβέρνηση του ΗΒ απαίτησε από το Ιράν να απελευθερώσει το πλοίο, τη σύλληψη του οποίου χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

Ερωτηθείς από το BBC για το ενδεχόμενο το Λονδίνο να αποφασίσει να παγώσει ιρανικά περιουσιακά στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ απάντησε: «έχουμε ήδη [θέσει σε εφαρμογή] μια μεγάλη βεντάλια κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ιδιαίτερα χρηματοοικονομικές κυρώσεις, και δεν είναι άρα σαφές αν υπάρχουν άλλα άμεσα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά μελετάμε ασφαλώς όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις