Σάββατο, 24 Φεβ.
19oC Αθήνα

Βρετανία: Ετοιμάζεται αγωγή κατά δημοσιογράφου που υπέδειξε βασιλιά Κάρολο και Κέιτ Μίντλετον ως τους «βασιλικούς ρατσιστές»

Βρετανία: Ετοιμάζεται αγωγή κατά δημοσιογράφου που υπέδειξε βασιλιά Κάρολο και Κέιτ Μίντλετον ως τους «βασιλικούς ρατσιστές»

Τα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ στη Βρετανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν αγωγή κατά του γνωστού δημοσιογράφου και παρουσιαστή, Πιρς Μόργκαν, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι βασιλιάς Κάρολος και Κέιτ Μίντλετον είναι οι «βασιλικοί ρατσιστές», που αναφέρει το νέο βιβλίο Ολλανδού ρεπόρτερ.

Το βιβλίο «Endgame» του Ολλανδού δημοσιογράφου, Όμιντ Σκόμπι έκανε αναφορά σε δυο ονόματα δύο μελών της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας που φέρονται να συζητούσαν με ρατσιστικό τρόπο για το χρώμα του δέρματος του αγέννητου γιου του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ και ο Πρις Μόργκαν είπε ότι οι δυο «γαλαζοαίματοι» είναι οι οι βασιλιάς Κάρολος και Κέιτ Μίντλετον.

Το βράδυ της Τετάρτης (29.11.2023) ο Πιρς Μόργκαν αποκάλυψε στο τηλεοπτικό κανάλι της Βρετανίας Talk TV την ταυτότητα αυτών των δύο προσώπων, τα ονόματα των οποίων δημοσιεύτηκαν κατά λάθος στην ολλανδική έκδοση του βιβλίου του Ολλανδού δημοσιογράφου για τη βασιλική οικογένεια και είπε ότι πρόκειται για τους βασιλιά Κάρολο και την σύζυγο του πρίγκιπα Γουίλιαμ, Kate Middleton.

Στο μακρύ μονόλογό του, ο Πρις Μόργκαν είπε ότι το βρετανικό κοινό, που συμμετέχει στη χρηματοδότηση της βασιλικής οικογένειας, έχει το δικαίωμα να γνωρίζει αυτά που έμαθαν οι αναγνώστες του βιβλίου στην Ολλανδία. Έκρινε επίσης ότι η αποκάλυψη των ονομάτων του βασιλιά Καρόλου και της Κέιτ Μίντλετον θα επέτρεπε να διεξαχθεί ένας «ανοιχτός διάλογος» για το θέμα.

Απόσυρση λόγω λάθους

Να σημειωθεί πάντως ότι ο ολλανδικός εκδοτικός οίκος Xander Uitgevers ανακοίνωσε ότι αποσύρει προσωρινά από την κυκλοφορία το βιβλίο λόγω ενός «λάθους» στο κείμενο. Η παράγραφος στην οποία κατονομάζονται τα δύο μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν υπάρχει στην αγγλική έκδοση.

Μια πηγή του Μπάκινγχαμ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Εξετάζουμε όλες τις επιλογές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, τα ανάκτορα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στην Όπρα Γουίνφρεϊ το 2020, έναν χρόνο μετά τη φυγή τους από τη Βρετανία και την εγκατάστασή τους στις ΗΠΑ, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ υποστήριξαν ότι ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας διερωτήθηκε, όταν η Meghan Markle ήταν έγκυος, τι χρώμα θα ήταν το δέρμα του μωρού. Αργότερα διευκρινίστηκε ότι δεν επρόκειτο για τη βασίλισσα Ελισάβετ, ούτε για τον σύζυγό της, τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Η συνέντευξη αυτή στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση στη Βρετανία για τον ρατσισμό στη χώρα, με αφορμή και τη στάση των ταμπλόιντ εφημερίδων απέναντι στη Μέγκαν Μαρκλ, που είναι μιγάδα. Πρόσφατα, ο Χάρι είπε σε άλλη συνέντευξη πως ούτε ο ίδιος ούτε η Meghan Markle κατηγόρησαν οποιονδήποτε στη βασιλική οικογένεια για ρατσισμό.

Στο βιβλίο «Endgame» ο Ομιντ Σκόμπι, που φέρεται να είναι κοντά στον Πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ, μιλάει για δύο πρόσωπα που συζητούσαν το χρώμα του δέρματος του μωρού, όμως φρόντισε να μην αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους σε καμία εκδοχή του κειμένου του στα αγγλικά.

Σιγή ιχθύος από βασιλιά Κάρολο

Ο βασιλιάς Κάρολος, που βρίσκεται στο Ντουμπάι για τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα σήμερα.

«Είμαι μια χαρά, σας ευχαριστώ πολύ, πρόσφατα γιόρτασα κάτι αρχαία γενέθλια και αναρρώνω από το σοκ», αστειεύτηκε ο βασιλιάς της Βρετανίας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις