Βρετανία: Η μεγαλύτερη μείωση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις πωλήσεις αυτοκινήτων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Σοβαρά πλήγματα δέχθηκε η αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της πανδημίας και του Brexit. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 29,4% πέρσι, σε σχέση με το 2019.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση του όγκου των πωλήσεων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1943, αναφέρει το Reuters.

Οι ετήσιες πωλήσεις ανήλθαν σε 1,63 εκατομμύριο αυτοκίνητα το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT). Η αγορά χτυπήθηκε ιδιαίτερα από πτώση κατά 97% τον Απρίλιο 2020, τον πρώτο ολόκληρο μήνα ενός εθνικού lockdown. Το 2020 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά για την αγορά από το 1992.

Το κλείσιμο των εκθεσιακών χώρων που επιβάλλεται από την πανδημία μείωσε τη συνολική ζήτηση κατά 29,4%, με αποτέλεσμα την απώλεια 680.076 πωλήσεων που ισοδυναμεί με χαμένο κύκλο εργασιών 22,64 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το 2020 ήταν η καλύτερη χρονιά για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα υβριδικά plug-in, τα οποία κατέλαβαν το 10,7%, της συνολικής αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επενδύσεις σε υποδομές για τη φόρτιση των μπαταριών είναι πλέον απαραίτητες για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας και την αντιμετώπιση της πρόκλησης της ηλεκτροκίνησης μετά το Brexit, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας, η αναθεώρηση της ημερομηνίας λήξης της πώλησης βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων που πλέον καθορίσθηκε για το 2030 και η αβεβαιότητα λόγω του Brexit, είχαν ως αποτέλεσμα η βιομηχανία να υποστεί μεγάλη απώλεια στον κύκλο εργασιών της.

Τα βενζινοκίνητα και ήπια υβριδικά (MHEV) αυτοκίνητα βενζίνης αποτελούσαν το 62,7% των πωλήσεων, ενώ τα πετρελαιοκίνητα και τα πετρελαιοκίνητα MHEV, αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο (19,8%) της αγοράς.

Το 2020, πρώτο σε πωλήσεις ήταν το Ford Fiesta που κατέγραψε 49.174 πωλήσεις. Τον Δεκέμβριο του 2020 το πιο δημοφιλές μοντέλο ήταν το αμιγώς ηλεκτρικό Tesla Model 3, που σημείωσε 5.798 πωλήσεις.

Περισσότερα από 100 μοντέλα αυτοκινήτων plug-in είναι τώρα διαθέσιμα στους αγοραστές του Ηνωμένου Βασιλείου και οι κατασκευαστές έχουν προγραμματίσει να διαθέσουν επιπλέον πάνω από 35 νέα μοντέλα στην αγορά το 2021. Αξίζει να τονισθεί ότι τα οικολογικά αυτοκίνητα κάθε τύπου που θα λανσαριστούν το 2021 είναι περισσότερα από τα νέα μοντέλα βενζίνης και ντίζελ που έχουν προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν φέτος.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τις συνέπειες από ένα ακόμη αυστηρό lockdown, οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων και οι εμπόριο που συνεργάζονται σε διάφορους τομείς στις πωλήσεις αυτοκινήτων, στρέφονται στην ταχύτερη ανάπτυξη των πωλήσεων μέσω του διαδικτύου για να περιορίσουν τις απώλειες. Δημιουργούν ειδικά τμήματα για κάθε στάδιο της αγοράς, προετοιμασίας και παράδοσης των καινούργιων αυτοκινήτων ακολουθώντας τις οδηγίες για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

ΗΠΑ: Συναγερμός στο FBI για βίαιες διαδηλώσεις υπέρ του Τραμπ

ΗΠΑ: Συναγερμός στο FBI για βίαιες διαδηλώσεις υπέρ του Τραμπ

Διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα μπροστά στα κοινοβούλια πολιτειών σε όλες τις ΗΠΑ για να υποστηρίξουν τους αβάσιμους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία που έκλεψε από ... Διαβάστε περισσότερα
Αφγανιστάν: Πυροβόλησαν και σκότωσαν δυο δικαστίνες στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Πυροβόλησαν και σκότωσαν δυο δικαστίνες στην Καμπούλ

Δύο δικαστίνες που εργάζονταν για το Ανώτατο Δικαστήριο του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στην Καμπούλ σήμερα το πρωί, δήλωσαν αξιωματούχοι. “Δυστυχώς, χάσαμε δύο δικαστίνες στη ... Διαβάστε περισσότερα