Κόσμος

Βρετανία: Καταδίκη αστυνομικού για συμμετοχή σε νεοναζιστική οργάνωση – Οπαδός του μακελάρη Μπρέιβικ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ενοχος για συμμετοχή σε μια απαγορευμένη νεοναζιστική οργάνωση και κατοχή εξτρεμιστικού υλικού, μεταξύ άλλων του μανιφέστου του Νορβηγού μακελάρη Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ κρίθηκε ένας Βρετανός αστυνομικός.

Πρόκειται για τον 22χρονο Μπέντζαμιν Χάναμ, έναν αστυνομικό σε δοκιμαστική υπηρεσία στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, πιστεύεται πως είναι ο πρώτος εν ενεργεία Βρετανός αστυνομικός που καταδικάζεται για τρομοκρατία.

Κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στη National Action, μια ακροδεξιά οργάνωση που απαγορεύτηκε το 2016, αφότου επιδοκίμασε τον φόνο της Τζο Κοξ, της βουλευτίνας η οποία δολοφονήθηκε από έναν άνδρα με ναζιστικές πεποιθήσεις.

Επρόκειτο για την πρώτα ακροδεξιά οργάνωση που απαγορεύτηκε στη Βρετανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2018 ένα από τα μέλη της δήλωσε ένοχο για τον σχεδιασμό της δολοφονίας μιας άλλης βουλευτίνας με σπαθί και για απειλές να σκοτώσει έναν αστυνομικό.

Ο Χάναμ καταδικάστηκε επίσης από το δικαστήριο του Λονδίνου ότι είπε ψέματα στις αιτήσεις του στην αστυνομία και ότι κατείχε έγγραφα που σχετίζονταν με την τρομοκρατία, έγινε γνωστό από την αστυνομία. Επιπλέον, ο 22χρονος δήλωσε ένοχος σε άλλες κατηγορίες περί κατοχής άσεμνων φωτογραφιών ενός παιδιού.

Η ποινή του Χάναμ, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, θα ανακοινωθεί στις 23 Απριλίου.

Οι σχέσεις του με την οργάνωση National Action χρονολογούνται από τις αρχές του 2016, έξι μήνες προτού τεθεί εκτός νόμου, ωστόσο εκείνος συνέχισε την εμπλοκή του στην οργάνωση και το παρακλάδι της NS131 και μετά την απαγόρευση, ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Ρίτσαρντ Σμιθ, ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Λονδίνου.

Ο Μπέντζαμιν Χάναμ είπε ψέματα αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή με κάποια ακροδεξιά οργάνωση στην αίτησή του για να ενταχθεί στη Μητροπολιτική Αστυνομίας, την οποία κατέθεσε το 2018.

Οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν την εμπλοκή του τον Φεβρουάριου του 2020, μετά τη διαρροή των στοιχείων των μελών ενός ακροδεξιού διαδικτυακού φόρουμ, του Iron March, όπου συμμετείχε με το ψευδώνυμο “Anglisc”.

Ο Χάναμ συνελήφθη έναν μήνα μετά στο σπίτι του, όπου αστυνομικοί ανακάλυψαν ένα σημειωματάριο με αναφορές στην ακροδεξιά οργάνωση, έναν οδηγό για τη χρήση μαχαιριών και όπλων και το μανιφέστο του Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011 στη Νορβηγία.

Ο Σμιθ επισήμανε ότι οι πολίτες θα νιώθουν ανησυχία, καθώς ένα μέλος μιας απαγορευμένης οργάνωσης κατάφερε να ενταχθεί στην αστυνομία, ωστόσο σημείωσε ότι το σώμα ενήργησε ταχέως μόλις το παρελθόν του Χάναμ αποκαλύφθηκε.

Όπως τόνισε, οι έλεγχοι που έγιναν στα περιστατικά τα οποία ανέλαβε ο 22χρονος δεν αποκάλυψαν τίποτα το μεμπτό, ούτε οι συνάδελφοί του διατύπωσαν ανησυχίες για τη συμπεριφορά του.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Microsoft: Μαζικές περικοπές προσωπικού – 4.800 απολύσεις και ακόμη 1.600 αποχωρήσεις έως το 2027
Οι 1.600 θέσεις που καταργούνται άμεσα προέρχονται από τη θυγατρική βιντεοπαιχνιδιών Xbox - Οι θέσεις που θα καταργηθούν δεν θα αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, διαβεβαιώνει η εταιρεία
Microsoft
Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Φρούριο» η Άγκυρα για τον Τραμπ – 1.000 άτομα στην αμερικανική αποστολή, έλεγχοι με ακτίνες Χ στο ξενοδοχείο όπου θα μένει
Αύριο Τρίτη (07.07.2026) στις 15:00 η συνάντηση Ερντογάν με Τραμπ - Αναλυτικά το πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου - Στην Άγκυρα βρίσκεται ήδη ο Μαρκ Ρούτε
Το ξενοδοχείο στην Άγκυρα όπου θα μένει ο Τραμπ
Αλεξέι Ναβάλνι: Κυρώσεις από τη Βρετανία σε 2 ρωσικά ινστιτούτα και 7 επτά πρόσωπα για τη δηλητηρίαση του
«Η επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και άμεση απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Σκληρό μάθημα Καρόλου στον Χάρι μετά το χάος με τη διαμονή του: «Το Μπάκιγχαμ δεν είναι ξενοδοχείο της τελευταίας στιγμής»
Ο βασιλιάς Κάρολος έχασε την υπομονή του κι έκλεισε τις πόρτες του Μπάκιγχαμ στον πρίγκιπα Χάρι, αφού άργησε να απαντήσει στην πρόσκληση φιλοξενίας
Βασιλιάς Κάρολος - πρίγκιπας Χάρι
Αναχαιτίστηκε ρωσικό αεροπλάνο κοντά σε βρετανικό αεροπλανοφόρο στη Θάλασσα της Νορβηγίας – Η ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΑΜ
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου όταν το βρετανικό αεροπλανοφόρο συμμετείχε σε αποστολή αποτροπής του ΝΑΤΟ στον Βόρειο Ατλαντικό
Ρωσικό αεροπλάνο αναχαιτίστηκε από βρετανικά μαχητικά