Κόσμος

Βρετανία: Καταδίκη αστυνομικού για συμμετοχή σε νεοναζιστική οργάνωση – Οπαδός του μακελάρη Μπρέιβικ

Ενοχος για συμμετοχή σε μια απαγορευμένη νεοναζιστική οργάνωση και κατοχή εξτρεμιστικού υλικού, μεταξύ άλλων του μανιφέστου του Νορβηγού μακελάρη Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ κρίθηκε ένας Βρετανός αστυνομικός.

Πρόκειται για τον 22χρονο Μπέντζαμιν Χάναμ, έναν αστυνομικό σε δοκιμαστική υπηρεσία στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, πιστεύεται πως είναι ο πρώτος εν ενεργεία Βρετανός αστυνομικός που καταδικάζεται για τρομοκρατία.

Κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στη National Action, μια ακροδεξιά οργάνωση που απαγορεύτηκε το 2016, αφότου επιδοκίμασε τον φόνο της Τζο Κοξ, της βουλευτίνας η οποία δολοφονήθηκε από έναν άνδρα με ναζιστικές πεποιθήσεις.

Επρόκειτο για την πρώτα ακροδεξιά οργάνωση που απαγορεύτηκε στη Βρετανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2018 ένα από τα μέλη της δήλωσε ένοχο για τον σχεδιασμό της δολοφονίας μιας άλλης βουλευτίνας με σπαθί και για απειλές να σκοτώσει έναν αστυνομικό.

Ο Χάναμ καταδικάστηκε επίσης από το δικαστήριο του Λονδίνου ότι είπε ψέματα στις αιτήσεις του στην αστυνομία και ότι κατείχε έγγραφα που σχετίζονταν με την τρομοκρατία, έγινε γνωστό από την αστυνομία. Επιπλέον, ο 22χρονος δήλωσε ένοχος σε άλλες κατηγορίες περί κατοχής άσεμνων φωτογραφιών ενός παιδιού.

Η ποινή του Χάναμ, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, θα ανακοινωθεί στις 23 Απριλίου.

Οι σχέσεις του με την οργάνωση National Action χρονολογούνται από τις αρχές του 2016, έξι μήνες προτού τεθεί εκτός νόμου, ωστόσο εκείνος συνέχισε την εμπλοκή του στην οργάνωση και το παρακλάδι της NS131 και μετά την απαγόρευση, ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Ρίτσαρντ Σμιθ, ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Λονδίνου.

Ο Μπέντζαμιν Χάναμ είπε ψέματα αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή με κάποια ακροδεξιά οργάνωση στην αίτησή του για να ενταχθεί στη Μητροπολιτική Αστυνομίας, την οποία κατέθεσε το 2018.

Οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν την εμπλοκή του τον Φεβρουάριου του 2020, μετά τη διαρροή των στοιχείων των μελών ενός ακροδεξιού διαδικτυακού φόρουμ, του Iron March, όπου συμμετείχε με το ψευδώνυμο “Anglisc”.

Ο Χάναμ συνελήφθη έναν μήνα μετά στο σπίτι του, όπου αστυνομικοί ανακάλυψαν ένα σημειωματάριο με αναφορές στην ακροδεξιά οργάνωση, έναν οδηγό για τη χρήση μαχαιριών και όπλων και το μανιφέστο του Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011 στη Νορβηγία.

Ο Σμιθ επισήμανε ότι οι πολίτες θα νιώθουν ανησυχία, καθώς ένα μέλος μιας απαγορευμένης οργάνωσης κατάφερε να ενταχθεί στην αστυνομία, ωστόσο σημείωσε ότι το σώμα ενήργησε ταχέως μόλις το παρελθόν του Χάναμ αποκαλύφθηκε.

Όπως τόνισε, οι έλεγχοι που έγιναν στα περιστατικά τα οποία ανέλαβε ο 22χρονος δεν αποκάλυψαν τίποτα το μεμπτό, ούτε οι συνάδελφοί του διατύπωσαν ανησυχίες για τη συμπεριφορά του.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χιονοθύελλα παραλύει τις ΗΠΑ: 130.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα, ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις
Μιλώντας για «ιστορικό» κύμα κακοκαιρίας, ο Τραμπ κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Νότια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Τενεσί, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Μέριλαντ, Άρκανσο, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Ιντιάνα και Δυτική Βιρτζίνια
Απίστευτο χιόνι στην Οκλαχόμα
Χάος στη Μινεσότα μετά τη νέα δολοφονία 37χρονου από ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ – Εξαγριωμένο πλήθος φωνάζει «Έξω η ICE»
Ο 37χρονος Άλεξ Πρέτι που δολοφόνησαν στη Μινεάπολη πράκτορες της ICE, ήταν νοσηλευτής και εργαζόταν επί χρόνια φροντίζοντας σοβαρά ασθενείς βετεράνους του στρατού στο νοσοκομείο Βετεράνων της πόλης
Άνδρας κρατάει πλακάτ καθώς ομοσπονδιακοί πράκτορες χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν κοντά στο σημείο όπου ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν θανάσιμα έναν άνδρα ενώ προσπαθούσαν να τον συλλάβουν, στη Μινεάπολη της Μινεσότα, στις ΗΠΑ
24
Νέο σοκαριστικό βίντεο από την δολοφονία του 37χρονου στη Μινεάπολη: «Γιατί δεν προστάτευε η τοπική αστυνομία την ICE» αναρωτιέται ο Τραμπ
«Πολλά από αυτά που βλέπετε είναι μια ΚΆΛΥΨΗ για αυτή την κλοπή και απάτη. Ο δήμαρχος και ο κυβερνήτης υποκίνησαν την εξέγερση, με την πομπώδη, επικίνδυνη και αλαζονική ρητορική τους» γράφει ο Ντόναλντ Τραμπ
Ένα άτομο κρατά μια αμερικανική σημαία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ομοσπονδιακών πρακτόρων και μελών της κοινότητας στο σημείο όπου ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν θανάσιμα έναν άνδρα ενώ προσπαθούσαν να τον συλλάβουν, στη Μινεάπολη της Μινεσότα
6
Πράκτορες της ICE πυροβόλησαν θανάσιμα 37χρονο πολίτη στη Μινεάπολη: Το δεύτερο θύμα μετά την γυναίκα με αναπηρία – Σκληρές εικόνες
«Είναι αποκρουστικό, o πρόεδρος Τραμπ πρέπει να τερματίσει την επιχείρηση και να αποσύρει τους χιλιάδες βίαιους, ανεκπαίδευτους πράκτορες από τη Μινεσότα, τώρα» λέει ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τιμ Γουόλτς
Ομοσπονδιακός πράκτορας ρίχνει δακρυγόνα κατά τη διάρκεια συμπλοκών στο σημείο όπου έλαβε χώρα πυροβολισμός με τη συμμετοχή ομοσπονδιακών πρακτόρων μετανάστευσης στο Μινεάπολις
25