Βρετανία – κορονοϊός: Έτοιμη να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια στους πολίτες

Reuters Αρχείο

Και στη Βρετανία οι αρχές δηλώνουν έτοιμες για τη διάθεση δεκάδων εκατομμυρίων εμβολίων κατά της COVID-19 στη χώρα. Προϋπόθεση, να δοθεί η απαραίτητη έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Η Βρετανία, λοιπόν, ετοιμάζεται για μαζικούς εμβολιασμούς στο κοινό. Οι οίκοι ευγηρίας και οι ηλικιωμένοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών που θα εμβολιαστούν. Η είδηση ότι εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη του κορονοϊού γέννησε ελπίδες σε όλον τον κόσμο ότι μπορεί σύντομα να δοθεί τέλος στις καραντίνες που έχουν οδηγήσει στην απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και στην ανατροπή της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας Τζόναθαν Βαν – Ταμ δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να διαθέσει ένα εμβόλιο μόλις εγκριθεί ως ασφαλές από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, προσθέτοντας ότι εκείνος είπε ήδη στην 78χρονη μητέρα του να είναι έτοιμη να εμβολιαστεί.

“Αν πιστεύω ότι θα μπορούμε να κινηθούμε με επαρκή ταχύτητα για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στους όγκους που θα μας προμηθεύσουν; Ναι, το πιστεύω απολύτως”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βαν – Ταμ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα ήθελε να βρίσκεται πρώτος στην ουρά για το εμβόλιο, αλλά, όπως σημείωσε, οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να προηγηθούν.

Ο Βαν – Ταμ υπογράμμισε εξάλλου ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα διαθέσει κανένα εμβόλιο έως ότου η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης (MHRA) το εγκρίνει.

“Δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα να συμβιβαστούμε όσον αφορά τις προδιαγραφές ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας”, δήλωσε παράλληλα η διευθύνουσα σύμβουλος της MHRA Τζουν Ρέιν.

Ερωτηθείς αν κάποιοι θα μπορέσουν να παρακάμψουν τη σειρά αγοράζοντας το εμβόλιο, ο Βαν-Ταμ δήλωσε ότι ο πλούτος δεν θα πρέπει να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την προμήθεια ενός εμβολίου.

“Νομίζω ότι αυτά τα εμβόλια θα πρέπει να δοθούν κατά προτεραιότητα σε αυτούς που τα χρειάζονται κι όχι σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν για να τα πάρουν ιδιωτικώς”, υπογράμμισε.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει συνολικά 350 εκατομμύρια δόσεις πειραματικών εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων 40 εκατομμυρίων αυτού της Pfizer και της BioNTech. Τα δεδομένα από τις δοκιμές ανταγωνιστικού εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την AstraZeneca αναμένονται τις ερχόμενες εβδομάδες.

“Πάνω πάνω στον κατάλογό μας με αυτούς που προηγούνται είναι οι άνθρωποι που ζουν σε οίκους ευγηρίας και όσοι εργάζονται σε οίκους ευγηρίας”, δήλωσε παράλληλα ο καθηγητής Ουέι Σεν Λιμ, ο οποίος είναι μέλος της Κοινής Επιτροπής για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση που συμβουλεύει την κυβέρνηση για θέματα ανοσοποίησης.

Ο Λιμ σημείωσε ότι επόμενοι στον κατάλογο αυτών που θα εμβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού θα είναι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών και στη συνέχεια οι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Ο Κόντε ανακοίνωσε τα νέα περιοριστικά μέτρα για τα Χριστούγεννα στην Ιταλία

Κορονοϊός: Ο Κόντε ανακοίνωσε τα νέα περιοριστικά μέτρα για τα Χριστούγεννα στην Ιταλία

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε επίσημα τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό τα οποία θα ισχύσουν κατά την περίοδο ... Διαβάστε περισσότερα
Έκκληση Καστέξ στους Γάλλους: Εμβολιαστείτε για τον κορονοϊό, είναι πράξη αλτρουισμού

Έκκληση Καστέξ στους Γάλλους: Εμβολιαστείτε για τον κορονοϊό, είναι πράξη αλτρουισμού

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του να εμβολιαστούν «όσο το δυνατόν περισσότεροι», μια «πράξη αλτρουισμού» για να «προστατεύσουν τους άλλους», ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Και 90 μέρες μετά τον εμβολιασμό με Moderna υπάρχουν αντισώματα στον οργανισμό

Κορονοϊός: Και 90 μέρες μετά τον εμβολιασμό με Moderna υπάρχουν αντισώματα στον οργανισμό

Το εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας Moderna για τον κορονοϊό παρήγαγε αντισώματα τα οποία εξακολουθούσαν να υπάρχουν για 90 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, μια θετική είδηση την ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Δωρεάν και εθελοντικά το εμβόλιο στην Πορτογαλία από τον  Ιανουάριο

Κορονοϊός: Δωρεάν και εθελοντικά το εμβόλιο στην Πορτογαλία από τον Ιανουάριο

Τα σχέδια της για το εμβόλιο του κορονοϊού αποκάλυψε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας τονίζοντας πως θα εμβολιάσει δωρεάν και σε εθελοντική βάση τον πληθυσμό, ελπίζοντας ... Διαβάστε περισσότερα