Κόσμος

Βρετανία – Κορονοϊός: Φιάσκο η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Μια από τις χειρότερες αποτυχίες του τομέα της δημόσιας υγείας στη Βρετανία» ήταν η προσπάθεια των βρετανικών αρχών να κάνουν περισσότερα για να ανασχέσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με έκθεση κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Η έκθεση, την οποία συνέταξαν δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές έπειτα από δύο μήνες ακροάσεων, αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, με την στήριξη των επιστημονικών της συμβούλων, «σκοπίμως» υιοθέτησε μια «προσέγγιση σταδιακή και προοδευτική» αντί να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στη Βρετανία. 

Η ανοσία της αγέλης που αποδείχτηκε φιάσκο

Αρχικά η Ντάουνινγκ Στριτ προσπάθησε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία του κορονοϊού και να επιτύχει τη συλλογική ανοσία μέσω της νόσησης, γεγονός που οδήγησε τη χώρα να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νεκρών στην Ευρώπη, περισσότεροι από 150.000 μέχρι στιγμής, τονίζει η έκθεση.

Ως τις 23 Μαρτίου οι υπουργοί «προσπαθούσαν μόνο να περιορίσουν την ταχύτητα εξάπλωσης» της επιδημίας στον πληθυσμό, αντί να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωσή της «λόγω των επίσημων επιστημονικών συστάσεων».

Οι επιστήμονες που συμβούλευαν την κυβέρνηση του Τζόνσον συμφώνησαν «ομόφωνα» στις 13 Μαρτίου ότι «τα μέτρα που έχουν στόχο να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωση της covid-19 θα προκαλέσουν δεύτερη κορύφωση» της πανδημίας.

Είναι «εκπληκτικό» ότι χρειάστηκαν τόσο χρόνο για να κατανοήσουν ότι ήταν απαραίτητο το πλήρες lockdown, τονίζουν οι βουλευτές στην έκθεσή τους, παρά το γεγονός ότι διέθεταν αδιάσειστα στοιχεία, όπως ένα μοντέλο πρόβλεψης του Imperial College του Λονδίνου, το οποίο έδειχνε ότι αν δεν ανασχεθεί η εξάπλωση της covid-19 ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φτάσει τις 500.000.

«Οι αποφάσεις που αφορούσαν το lockdown και την κοινωνική αποστασιοποίηση τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας – και οι συστάσεις που οδήγησαν σε αυτές – αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στον τομέα της δημόσιας υγείας που έχει γνωρίσει ποτέ η Βρετανία», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Μείγμα λαθών και επιτυχιών

Παράλληλα τα μέλη των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών επικρίνουν την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στους ηλικιωμένους που έπαιρναν εξιτήριο από τα νοσοκομεία προτού επιστρέψουν στους οίκους ευγηρίας και επισημαίνουν ότι κάποια μέτρα – όπως το κλείσιμο των παμπ στις 22:00, η απαγόρευση της άθλησης των παιδιών στο ύπαιθρο – δεν είχαν επιστημονική βάση.

«Η αντίδραση της Βρετανίας αποτελεί ένα μείγμα μεγάλων λαθών και μεγάλων επιτυχιών», όπως το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19, σημειώνουν ο Γκρεγκ Κλαρκ και Τζέρεμι Χαντ, πρόεδροι των δύο επιτροπών που συνέταξαν την έκθεση. «Είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε και από τα δύο», υπογραμμίζουν.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε μαθήματα από την πανδημία και πρόσθεσε ότι τον επόμενο χρόνο θα διεξαχθεί πλήρης, δημόσια έρευνα.

«Δεν αποφύγαμε ποτέ να λάβουμε γρήγορη και αποφασιστική δράση για να σώσουμε ζωές και να προστατεύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, περιλαμβανομένων περιορισμών και lockdown», τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλγερινός επιτέθηκε με σφυρί στον γείτονά του στην Ισπανία και συνελήφθη - Του άνοιξε το κεφάλι και τον άφησε αιμόφυρτο στον δρόμο
Ο άνδρας διαπληκτίστηκε με το θύμα και ένα φίλο του θύματος - Τραυμάτιζε με μπουκάλι τον φίλο, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
Ισπανία
Νέο ρεκόρ ζέστης για τον μήνα Ιούνιο: Η Ευρώπη «βράζει» λόγω του ακραίου καύσωνα - Εκατοντάδες νεκροί το τελευταίο 10ημερο
«Στον φούρνο» τουλάχιστον 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες - «Στο έλεος» του καύσωνα Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Ιταλία
Παρίσι
Politico: Ο Αμερικανός υπουργός ενέργειας υποβαθμίζει τον θανατηφόρο καύσωνα στην Ευρώπη – «Περισσότεροι πεθαίνουν τον χειμώνα»
Ο Κρις Ράιτ προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις, ενώ η ΕΕ προειδοποιεί τους πολίτες για επικίνδυνες θερμοκρασίες που έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ
Νεκρό 6χρονο αγόρι σε λίμνη στη Γερμανία λόγω του ακραίου καύσωνα - Καταγραφή νέου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 41,5 βαθμούς
Ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε και στην Αυστρία, όπου το θερμόμετρο έδειξε 38,7 βαθμούς Κελσίου στα σύνορα με την Σλοβακία, ενώ και η Ελβετία έκανε νέο ρεκόρ στους 39 βαθμούς στην Βασιλεία
Γερμανία