Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Βρετανία: Μέι, παραιτήσου!

Βρετανία: Μέι, παραιτήσου!

Σχεδόν δυο 24ωρα μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία, η χώρα οδεύει ολοταχώς προς τις εκλογές της Πέμπτης (08.06.2017) με την Τερέζα Μέι να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής. Ήδη, ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζήτησε από την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, η Μέι οφείλει να παραιτηθεί γιατί συμφώνησε με τις περικοπές στην αστυνομία τα τελευταία έξι χρόνια, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Ο Κόρμπιν όταν ρωτήθηκε αν στηρίζει τις εκκλήσεις που γίνονται προς τη Μέι να παραιτηθεί, απάντησε: «Πραγματικά τις στηρίζω. Διότι έχουν γίνει εκκλήσεις από πολλούς ιδιαίτερα υπεύθυνους ανθρώπους σχετικά με το θέμα, οι οποίοι ανησυχούν πολύ από το γεγονός ότι ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών όλον αυτόν τον καιρό, ηγήθηκε των περικοπών στους αριθμούς των αστυνομικών και τώρα λέει ότι έχουμε πρόβλημα». «Ναι, έχουμε πρόβλημα, δεν θα έπρεπε να έχουμε περικόψει τον αριθμό των αστυνομικών», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης από δημοσιογράφους αν μετανιώνει που μείωσε τον αριθμό των αστυνομικών κατά περίπου 20.000 όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών από το 2010 ως το 2016. Απάντησε ότι ο προϋπολογισμός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας προστατεύθηκε και πρόσθεσε ότι η αστυνομία έχει λάβει τις εξουσίες που χρειαζόταν.

Πέρα από τη συζήτηση για τις περικοπές, η Μέι μίλησε και για το επίπεδο συναγερμού στη χώρα και επανέλαβε ότι θα παραμείνει «κρίσιμο». «Το Ανεξάρτητο Κέντρο Ανάλυσης της Τρομοκρατίας επιβεβαίωσε ότι το εθνικό επίπεδο απειλής παραμένει κρίσιμο, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή μια τρομοκρατική επίθεση», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC, μετά τη σύσκεψη που είχε με την επιτροπή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι, δυστυχώς, τα θύματα έχουν διάφορες εθνικότητες. Ήταν μια επίθεση εναντίον του Λονδίνου και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επίσης ήταν μια επίθεση εναντίον του ελεύθερου κόσμου», υπογράμμισε.

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το προβάδισμα των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν παραμένει πάνω από 10%, τρεις μέρες πριν από τις κάλες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Guardian, οι Τόρις έχουν προβάδισμα 11%, μειωμένο πάντως κατά μια μονάδα.

Το προβάδισμα της Μέι μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει το ίδιο ινστιτούτο πριν μία εβδομάδα. Στη νέα δημοσκόπηση, η πρόθεση ψήφου για τους Συντηρητικούς είναι 45%, χωρίς αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ για τους Εργατικούς έφτασε το 34%, σημειώνοντας αύξηση μίας μονάδας. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 2 ως τι 4 Ιουνίου.

Εξάλλου σύμφωνα με το μοντέλο προβλέψεων του ινστιτούτου YouGov, οι Συντηρητικοί φαίνεται ότι θα κερδίσουν 305 έδρες στο κοινοβούλιο, δηλαδή θα τους υπολείπονται 21 έδρες για να έχουν την πλειοψηφία. Το Σάββατο το YouGov είχε ανακοινώσει ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν 308 έδρες στο κοινοβούλιο, 18 λιγότερες από όσες χρειάζονται για την πλειοψηφία. Το Εργατικό Κόμμα εμφανίζεται να κερδίζει 268 έδρες, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τις 261 του Σαββάτου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε