Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Βρετανία: Μέρα αλλαγής – Ο Κάμερον φεύγει, η Μέι έρχεται

Βρετανία: Μέρα αλλαγής – Ο Κάμερον φεύγει, η Μέι έρχεται

Η ώρα της αλλαγής σκυτάλης που έφερε το βρετανικό δημοψήφισμα έφτασε. Μετά από 26 χρόνια η Βρετανία θα έχει ξανά γυναίκα πρωθυπουργό. Ο Ντέιβιντ Κάμερον φεύγει και η Τερέζα Μέι έρχεται και όπως όλα δείχνουν φέρνει μαζί της κι άλλες γυναίκες.

Ο Ντέβιντ Κάμερον, ο άνθρωπος που κέρδισε σχεδόν δια… περιπάτου τις προηγούμενες εκλογές και οδήγησε τη χώρα του στο (διχαστικό) δημοψήφισμα για το Brexit, εγκαταλείπει τη Downing Street μετά από έξι χρόνια. Η παραίτησή του αν και προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, ήρθε πιο γρήγορα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην κούρσα για τον νέο ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος. Έτσι, από σήμερα το Νο10 θα έχει ξανά γυναίκα ένοικο, για πρώτη φορά από το 1990 όταν αποχώρησε η Μάργκαρετ Θάτσερ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Ο απερχόμενος Κάμερον, πριν παραδώσει τα κλειδιά της Downing Steet στη Μέι, θα απαντήσει για τελευταία φορά στις ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή των Λόρδων και στη συνέχεια θα βρεθεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να ενημερώσει και επίσημα τη Βασίλισσα Ελισάβετ. «Καθώς αποχωρώ σήμερα, ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα δουν ισχυρότερη τη χώρα. Ήταν προνόμιο να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ» δήλωσε ο Κάμερον στη Daily Telegraph.

Μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του, ο Κάμερον θα κάνει και την τελευταία του δήλωση έξω από το Νο10 της Ντάουνιγκ Στριτ, θα υπερασπιστεί το έργο του και στη συνέχεια θα αποχωρήσει. Και από εκείνη τη στιγμή θα πάρει και επίσημα τα ηνία της Βρετανίας η νέα «Θάτσερ» ή η νέα «Μέρκελ», Τερέζα Μέι.

Η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ετοιμάζεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερο άρωμα γυναίκας στο υπουργικό συμβούλιο, σπάζοντας ακόμη και το ρεκόρ του Τόνι Μπλερ, όταν οκτώ γυναίκες ήταν μέλη της κυβέρνησης.

Η Μέι σκέφεται να δώσει – για πρώτη φορά- τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών σε γυναίκα. Η αποχώρηση του Τζορτζ Όσμπορν, τον οποίο δημόσια κατηγόρησε η νέα πρωθυπουργός πριν από μερικές μέρες για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έκανε τα έξι χρόνια της παρουσίας του στο υπουργείο Οικονομικών, θεωρείται δεδομένη. Επικρατέστερη για να αναλάβει τα οικονομικά της Βρετανίας είναι η Άμπερ Ρουντ. Ο όνομά της, πάντως, παίζει και για τα υπουργεία Εσωτερικών (στη θέση της ίδιας της Μέι) ή ακόμα για να το υπουργείο Άμυνας (κι εδώ αν τοποθετηθεί γυναίκα θα είναι η πρώτη φορά).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε