Κόσμος

Βρετανία: Νέα γκάφα Τζόνσον απειλεί την οικονομία – Γιατί αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Η Ομοσπονδία Βρετανών Διανομέων Τροφίμων απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της Βρετανίας να χαλαρώσει τους κανόνες αυτοαπομόνωσης για όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα covid-19, καθώς, μεταξύ άλλων, απειλείται ο ανεφοδιασμός των σούπερ μάρκετ.

Το στοίχημα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να ξανανοίξει την οικονομία της Αγγλίας μετά τον εμβολιασμό πολλών ανθρώπων κατά της covid-19 έχει αμαυρωθεί από τη λεγόμενη “pingdemic” (ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις “ping”- τον ήχο της ειδοποίησης που λαμβάνει κάποιος στο κινητό του– και το “epidemic” – επιδημία), με πολλούς ανθρώπους να λαμβάνουν ειδοποίηση από την ειδική εφαρμογή ότι πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.

Η δραστική μείωση του προσωπικού έχει προκαλέσει χάος σε διάφορους τομείς όπως το χονδρεμπόριο, τα σούπερ μάρκετ, η μεταφορά εμπορευμάτων, ο μεταποιητικός τομέας και ο τομέας της φιλοξενίας.

Σε αντίδραση, πολλοί πολίτες έχουν απλώς διαγράψει την εφαρμογή από τα τηλέφωνά τους.

FILE PHOTO: The coronavirus disease (COVID-19) contact tracing smartphone app of Britain's National Health Service (NHS) is displayed on a mobile phone in this illustration photograph taken September 24, 2020. REUTERS

Οι Βρετανοί υπουργοί τονίζουν ότι η εφαρμογή συμβάλλει σημαντικά στην ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19, την ώρα που παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, με περισσότερα από 44.000 να καταγράφονται μόνο χθες Τετάρτη.

Στο πρωτοσέλιδό τους βρετανικές εφημερίδες είχαν σήμερα φωτογραφίες άδειων ραφιών στα σούπερ μάρκετ.

«Αυτή η pingdemic οξύνει την πίεση στους εμπόρους να διατηρήσουν τις ώρες λειτουργίας τους και να ανεφοδιάζονται», δήλωσε ο Άντριου Όπι στέλεχος της Ομοσπονδίας Βρετανών Λιανεμπόρων. «Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα», τόνισε.

Πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως και η ένωση παραγωγών κρέατος και εταιρείες μεταφορών καταγγέλλουν την έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς μέρος των εργαζομένων τους αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Iceland ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων της λόγω της έλλειψης προσωπικού. Η αλυσίδα διανομής τροφίμων στη Βρετανία «βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης» καθώς οι απουσίες λόγω covid-19 επιδείνωσαν την ήδη μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, επεσήμανε ένωση της βιομηχανίας κρέατος.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δεσμευθεί να εξαιρέσει από την υποχρέωση να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση κάποιοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως οι υπάλληλοι των εταιρειών σιδηροδρόμων, με την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 ή έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Το μέτρο ήδη ισχύει από τη Δευτέρα για τους εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας «σε εξαιρετικές περιστάσεις».

Ο υπουργός επιχειρήσεων Κουάσι Κουαρτένγκ δήλωσε σήμερα στο BBC ότι ο κατάλογος με τους εργαζόμενους που θα εξαιρούνται από την καραντίνα θα δημοσιευτεί «σήμερα», αλλά πρόσθεσε ότι θα είναι περιορισμένος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πεντάωρες συνομιλίες στο Κρεμλίνο ανάμεσα σε Πούτιν και Γουίτκοφ, Κούσνερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν κατέληξαν σε «κανέναν συμβιβασμό» για τη διευθέτηση του πολέμου, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, εξαιτίας, όπως είπε, των διαφορών στο εδαφικό
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, Yuri Ushakov στη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, Steve Witkoff στο Κρεμλίνο
Συνελήφθη Αφγανός στο Τέξας που απείλησε να κατασκευάσει βόμβα και να σκοτώσει «άπιστους» σε live συζήτηση στο Tiktok
Ο 30χρονος Mohammad Dawood Alokozay είχε μια συζήτηση στο TikTok με τουλάχιστον δύο άλλους άνδρες, τους οποίους απείλησε να σκοτώσει, ενώ δηλώνοντας και υποστηρικτής των Ταλιμπάν
TikTok
Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ απαγορεύει στον Λευκό Οίκο να χρησιμοποιεί την μουσική της – «Μην με εμπλέκετε στην απάνθρωπη ατζέντα σας»
Στο βίντεο που έχει ανεβάσει ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιώντας την μουσική της τραγουδίστριας, φαίνονται στελέχη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης να καταδιώκουν ανθρώπους και να τους συλλαμβάνουν
Σαμπρίνα Κάρπεντερ
O Τραμπ χαρακτηρίζει «χάος» την κατάσταση για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία: «Είναι δύσκολο να επιλυθεί»
«Έχω επιλύσει οκτώ πολέμους. Αυτός θα είναι ο ένατος, και οι άνθρωποι μας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία για να δουν αν μπορούμε να το λύσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά
Ντόναλντ Τραμπ 5
Αισιόδοξος ο Ζελένσκι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά φοβάται απομάκρυνση των ΗΠΑ
Από το Δουβλίνο, ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρετίζει την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον, εκφράζοντας όμως τον φόβο ότι οι ΗΠΑ μπορεί να απομακρυνθούν από τη διαδικασία
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Πούτιν διαβεβαιώνει ότι το Ποκρόφσκ της Ουκρανίας βρίσκεται «στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων» - Διαψεύδει το γεγονός το Κίεβο
«Οι εισβολείς προσπάθησαν για άλλη μια φορά να τοποθετήσουν τη σημαία τους σε συνοικία της πόλης» ανέφερε το διοικητήριο των ουκρανικών δυνάμεων
Πούτιν