Κυριακή, 26 Μαΐ
24oC Αθήνα

Βρετανία: Ο δημοσιογράφος – «εξομολογητής» της πριγκίπισσας Νταϊάνα αποχωρεί από το BBC

Βρετανία: Ο δημοσιογράφος –  «εξομολογητής» της πριγκίπισσας Νταϊάνα αποχωρεί από το BBC
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ

To BBC ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρηση για λόγους υγείας του δημοσιογράφου του Μάρτιν Μπασίρ, γνωστού επειδή πήρε τη συνέντευξη το 1995, με τις συνταρακτικές αποκαλύψεις, από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, υπό συνθήκες που συνεχίζουν έως σήμερα να αποτελούν αντικείμενο διαμάχης.

Ο Μάρτιν Μπασίρ, ηλικίας 58 ετών, ο οποίος από το 2016 έχει αναλάβει την κάλυψη του θρησκευτικού ρεπορτάζ για τη βρετανική δημόσια ραδιοτηλεόραση, είχε πάρει τη συνέντευξη από τη Λέιντι Ντι για την εκπομπή Panorama, την οποία παρακολούθησαν 23 εκατομμύρια Βρετανοί.

Ο αντίκτυπος της συνέντευξης, η οποία έδωσε ώθηση στην καριέρα του, ήταν εκρηκτικός: η πριγκίπισσα, που σκοτώθηκε δύο χρόνια αργότερα σε ένα τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι, ενώ την καταδίωκαν παπαράτσι, επιβεβαίωνε εκεί ότι υπήρχαν «τρία πρόσωπα» στον γάμο της, αναφερόμενη στη σχέση που διατηρούσε ο Κάρολος με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, ενώ παραδέχθηκε ότι κι εκείνη είχε σχέση με έναν άλλον άνδρα.

Είκοσι-πέντε χρόνια μετά, ο αδελφός της Νταϊάνας, Τσάρλς Σπένσερ, κατηγόρησε τον δημοσιογράφο ότι είχε πλαστογραφήσει έγγραφα για να καταφέρει να πάρει αυτήν τη συνέντευξη.

«Ο Μάρτιν Μπασίρ παραιτήθηκε από το πόστο του υπεύθυνου του θρησκευτικού ρεπορτάζ και αποχωρεί από τον όμιλο», ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του BBC News Τζόναθαν Μάνρο.

«Μας ανακοίνωσε την απόφασή του τον περασμένο μήνα, λίγο πριν από την εισαγωγή του σε νοσοκομείο για μια ακόμη χειρουργική επέμβαση στην καρδιά», συμπλήρωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως λόγω των «επίμονων προβλημάτων», ο Μάρτιν Μπασίρ αποφάσισε να «επικεντρωθεί στην υγεία του».

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τον Τσαρλς Σπένσερ, ο Μάρτιν Μπασίρ του είχε παρουσιάσει αποσπάσματα λογαριασμών, τα οποία αποδείχθηκαν πλαστά, τα οποία έδειχναν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πλήρωναν δύο άτομα από το παλάτι για να κατασκοπεύουν την αδελφή του. Αυτό ακριβώς τον ώθησε, σύμφωνα με τον ίδιο, να συστήσει τον δημοσιογράφος στη Lady Di.

Το BBC ανακοίνωσε τον Νοέμβριο πως θα διεξάγει μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τις συνθήκες που περιέβαλαν τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνας, μια απόφαση που είχε χαιρετίσει ο μεγαλύτερος γιος της Ουίλιαμ.

Αντιθέτως, τον Μάρτιο η αστυνομία αποφάσισε να μην ξεκινήσει έρευνα.

Εκτός της Λέιντι Ντι, ο Μάρτιν Μπασίρ είχε, επίσης, πάρει συνέντευξη από τον Μάικλ Τζάκσον, στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ το 2003 για το ITV.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις