Κόσμος

Βρετανία: Παραιτήθηκε μέλος του βασιλικού οίκου που έκανε ρατσιστικά σχόλια σε δεξίωση στο Μπάκιγχαμ

Το μέλος του βρετανικού βασιλικού οίκου παραιτήθηκε αφού αποκαλύφθηκε ότι έκανε επίμονες ερωτήσεις για την «καταγωγή» μιας μαύρης ακτιβίστριας σε μια δεξίωση που οργάνωσε η βασιλική σύζυγος Καμίλα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με θέμα την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Η Ενγκόζι Φουλάνι, διευθύντρια της οργάνωσης Sistah Space που στηρίζει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ανέφερε μέσω του Twitter ότι ένα μέλος των υπηρεσιών που περιβάλλουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας τη ρωτούσε επίμονα «από πού πραγματικά κατάγεται» στη δεξίωση που παρατέθηκε στα ανάκτορα χθες, Τρίτη.

Στην ανακοίνωσή του, το Μπάκιγχαμ ανέφερε ότι αντιμετωπίζει «με τη δέουσα σοβαρότητα» το συμβάν αυτό. «Διατυπώθηκαν απαράδεκτα και πραγματικά λυπηρά σχόλια. Το εν λόγω άτομο θα ήθελε να εκφράσει την ειλικρινή συγγνώμη του για το κακό που προκάλεσε και αποχώρησε από τον τιμητικό ρόλο του με άμεση ισχύ», πρόσθεσε.

Η δεξίωση είχε ως θέμα την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών.

Στην ανάρτησή της η Ενγκόζι Φουλάνι αφηγήθηκε ότι δέκα λεπτά μετά την άφιξή της τη σταμάτησε ένα πρόσωπο, που κατονομάζει μόνο ως «Λαίδη Σ». Ανέφερε μάλιστα ότι την άγγιξε στα μαλλιά για να δει το όνομά της στην κονκάρδα που φορούσε. Αφού της εξήγησε ότι βρισκόταν στο παλάτι ως εκπρόσωπος του ιδρύματος που εδρεύει στο Λονδίνο, η συνομιλήτριά της, ρώτησε: «Όχι, από ποιο μέρος της Αφρικής κατάγεστε;» και επέμεινε στην ερώτηση, ακόμη και όταν η Φουλάνι της εξήγησε ότι είναι Βρετανίδα, γεννημένη στη Βρετανία. «Από πού είστε πραγματικά; Από πού προέρχονται οι δικοί σας;»

Η Φουλάνι εξήγησε ότι δεν ήξερε τι να απαντήσει, ούτε τι να κάνει. «Δεν μπορούσα να το πω στη βασιλική σύζυγο και ήταν σοκ για μένα, όπως και για τις δύο άλλες γυναίκες (σ.σ. που βρίσκονταν δίπλα της), μείναμε έκπληκτες και άφωνες».

Η οργάνωση Sistah Space ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να αποκαλύψει την ταυτότητα της γυναίκας που έκανε αυτά τα σχόλια γιατί «το σύστημα είναι αυτό που πρέπει να εξελιχθεί».

Πέρσι ο πρίγκιπας Χάρι, ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου και η σύζυγός του Μέγκαν κατηγόρησαν τη βασιλική οικογένεια για ρατσισμό. Το ζεύγος υποστήριζε ότι ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας ρώτησε τι χρώμα θα είχε το δέρμα του γιου τους, Άρτσι, πριν από τη γέννησή του.

Μόνο το 8,5% των υπαλλήλων της βασιλικής οικογένειας προέρχονται από μειονότητες, ενώ οι μειονότητες αποτελούν το 13% του πληθυσμού στη χώρα. Η βασιλική οικογένεια είχε θέσει ως στόχο πέρσι να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 10% εντός του 2022.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εντείνεται η ανησυχία για την επόμενη φάση του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Θάνατος και απειλές με «φόντο» τα Στενά του Ορμούζ
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ιράν και θέτει έξι όρους την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Μάρκ Ρούτε, δηλώνει «απόλυτα πεπεισμένος» πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα καταφέρει να ξανανοίξει τα Στενά του Ορμούζ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Το Ισραήλ διατάζει τον IDF να κατεδαφίσει σπίτια και να καταστρέψει όλες τις γέφυρες κοντά στα σύνορα του Λιβάνου
Ο IDF λέει ότι οι στρατιώτες του πραγματοποιούν χερσαίους ελιγμούς και στοχευμένες επιδρομές σε μαχητές της Χεζμπολάχ και αποθήκες όπλων στον νότιο Λίβανο
Μεγάλο σύννεφο καπνού μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε μια γέφυρα, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, εν μέσω της αμερικανο-ισραηλινής σύγκρουσης με το Ιράν, κοντά στο Κασμίγιε του Λιβάνου
Τρεις πολυκατοικίες κατέρρευσαν έπειτα από ισχυρή έκρηξη στη Ρώμη - Δύο σοβαρά τραυματίες και 70 προληπτικές εκκενώσεις
Από την έκρηξη λόγω διαρροής υγραερίου και την επακόλουθη κατάρρευση προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και σε παρακείμενα κτίρια, ενώ αρκετά σταθμευμένα αυτοκίνητα να έχουν καταπλακωθεί από συντρίμμια
Ρώμη