Κόσμος

Βρετανία: Παραιτήθηκε μέλος του βασιλικού οίκου που έκανε ρατσιστικά σχόλια σε δεξίωση στο Μπάκιγχαμ

Το μέλος του βρετανικού βασιλικού οίκου παραιτήθηκε αφού αποκαλύφθηκε ότι έκανε επίμονες ερωτήσεις για την «καταγωγή» μιας μαύρης ακτιβίστριας σε μια δεξίωση που οργάνωσε η βασιλική σύζυγος Καμίλα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με θέμα την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Η Ενγκόζι Φουλάνι, διευθύντρια της οργάνωσης Sistah Space που στηρίζει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ανέφερε μέσω του Twitter ότι ένα μέλος των υπηρεσιών που περιβάλλουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας τη ρωτούσε επίμονα «από πού πραγματικά κατάγεται» στη δεξίωση που παρατέθηκε στα ανάκτορα χθες, Τρίτη.

Στην ανακοίνωσή του, το Μπάκιγχαμ ανέφερε ότι αντιμετωπίζει «με τη δέουσα σοβαρότητα» το συμβάν αυτό. «Διατυπώθηκαν απαράδεκτα και πραγματικά λυπηρά σχόλια. Το εν λόγω άτομο θα ήθελε να εκφράσει την ειλικρινή συγγνώμη του για το κακό που προκάλεσε και αποχώρησε από τον τιμητικό ρόλο του με άμεση ισχύ», πρόσθεσε.

Η δεξίωση είχε ως θέμα την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών.

Στην ανάρτησή της η Ενγκόζι Φουλάνι αφηγήθηκε ότι δέκα λεπτά μετά την άφιξή της τη σταμάτησε ένα πρόσωπο, που κατονομάζει μόνο ως «Λαίδη Σ». Ανέφερε μάλιστα ότι την άγγιξε στα μαλλιά για να δει το όνομά της στην κονκάρδα που φορούσε. Αφού της εξήγησε ότι βρισκόταν στο παλάτι ως εκπρόσωπος του ιδρύματος που εδρεύει στο Λονδίνο, η συνομιλήτριά της, ρώτησε: «Όχι, από ποιο μέρος της Αφρικής κατάγεστε;» και επέμεινε στην ερώτηση, ακόμη και όταν η Φουλάνι της εξήγησε ότι είναι Βρετανίδα, γεννημένη στη Βρετανία. «Από πού είστε πραγματικά; Από πού προέρχονται οι δικοί σας;»

Η Φουλάνι εξήγησε ότι δεν ήξερε τι να απαντήσει, ούτε τι να κάνει. «Δεν μπορούσα να το πω στη βασιλική σύζυγο και ήταν σοκ για μένα, όπως και για τις δύο άλλες γυναίκες (σ.σ. που βρίσκονταν δίπλα της), μείναμε έκπληκτες και άφωνες».

Η οργάνωση Sistah Space ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να αποκαλύψει την ταυτότητα της γυναίκας που έκανε αυτά τα σχόλια γιατί «το σύστημα είναι αυτό που πρέπει να εξελιχθεί».

Πέρσι ο πρίγκιπας Χάρι, ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου και η σύζυγός του Μέγκαν κατηγόρησαν τη βασιλική οικογένεια για ρατσισμό. Το ζεύγος υποστήριζε ότι ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας ρώτησε τι χρώμα θα είχε το δέρμα του γιου τους, Άρτσι, πριν από τη γέννησή του.

Μόνο το 8,5% των υπαλλήλων της βασιλικής οικογένειας προέρχονται από μειονότητες, ενώ οι μειονότητες αποτελούν το 13% του πληθυσμού στη χώρα. Η βασιλική οικογένεια είχε θέσει ως στόχο πέρσι να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 10% εντός του 2022.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: «Οι ΗΠΑ έχουν “βουλιάξει” στον πόλεμο, ψάχνουν να σώσουν τα προσχήματα» – «Θρίλερ» με τις διαπραγματεύσεις στο Πακιστάν
Μέσω των Πακιστανών αξιωματούχων οι «συνομιλίες» ΗΠΑ και Ιράν - Εντός των επόμενων ωρών φτάνουν στο Ισλαμαμπάντ Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ
Τεχεράνη
Ολονύχτιο σφυροκόπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία με νεκρούς και τραυματίες - Θραύσματα drones έπεσαν στη Ρουμανία
Πάνω από 660 drones και πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας - Ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε σπίτι στη Ρουμανία από τα θραύσματα του ρωσικού drone
REUTERS
NYT: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ παραμένει τραυματισμένος και κλεισμένος σε καταφύγιο – Τον φροντίζει προσωπικά ο Πεζεσκιάν
Φέρεται πως έχει κάνει ήδη πάνω από 4 χειρουργεία και αναμένεται να προχωρήσει σε πλαστική και τοποθέτηση προσθετικού μέλους - Για την ασφάλειά του, έχει μοιράσει ευθύνες και αρμοδιότητες σε κορυφαίους στρατηγούς
Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση με Αμερικανούς απεσταλμένους στο Πακιστάν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σε ανάρτησή του έγραψε ότι θα επισκεφθεί το Πακιστάν, το Ομάν και τη Ρωσία, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για επαφές του με Γουίτκοφ και Κούσνερ
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί