Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός του Brexit – Νέο “χαστούκι” για την Τερέζα Μέι

Brexit παραίτηση Τερέζα Μέι Ντέιβιντ Ντέιβις

Το “αγκάθι” του Brexit συνεχίζει να πληγώνει την κυβέρνηση στη Βρετανία, με την Τερέζα Μέι να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις, του υπουργού που ήταν αρμόδιος για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις διαφώνησε με την πολιτική που προωθεί η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι για το Brexit και μετά από καυγά που είχαν στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του. Δεν ήταν ο μόνος, αφού παραιτήθηκε και ο υφυπουργός του, ενώ δεν αποκλείεται να τον ακολουθήσουν κι άλλοι.

Ο υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν… μάσησε τα λόγια του. Έκανε γνωστό ότι παραιτήθηκε γιατί διαφωνεί με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Την κατηγόρησε ότι με την πολιτική της υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.

Επιστολή κόλαφος στην Τερέζα Μέι

«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τόνισε ο Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη Μέι, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Μέι «ευχαρίστησε θερμά» τον υπουργό της για τη συμβολή του στην κατάρτιση «ορισμένων από τους σημαντικότερους νόμους εδώ και γενιές» που καταρτίστηκαν και προωθήθηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση.

«Κατά την άποψή μου, η αναπόφευκτη συνέπεια των πολιτικών που προτείνονται θα είναι ότι η υποτιθέμενη ανάκτηση του ελέγχου από το κοινοβούλιο θα είναι μάλλον ψευδαίσθηση παρά πραγματικότητα», υποστήριξε στην επιστολή του ο Ντέιβις.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις – Φωτογραφία Reuters

Εκτός από τον Ντέιβις, την παραίτησή του υπέβαλε και ο Στιβ Μπέικερ, ο υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες πως την παραίτησή της έχει υποβάλει και η δεύτερη υφυπουργός για το Brexit, Σουέλα Μπρέιβερμαν. Φήμες θέλουν κι άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ένα βήμα από την παραίτηση, με την Τερέζα Μέι να βλέπει την κυβέρνησή της στα πρόθυρα της… κατάρρευσης (ξανά).

Ο καυγάς Ντέιβις – Μέι για το Brexit

Η απώλεια του βασικού διαπραγματευτή της για το Brexit και του υφυπουργού του, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα για τη Μέι και υπογραμμίζει τις βαθιές διαιρέσεις στο Συντηρητικό Κόμμα για τους όρους της εξόδου από την ΕΕ.

Πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του Ντέιβις δήλωσε νωρίτερα ότι ο υπουργός είχε ήδη στείλει την επιστολή της παραίτησής του στην πρωθυπουργό και, ερωτηθείσα για τα αίτια, απάντησε μονολεκτικά: «Τσέκερς».

Έπειτα από μια πολύωρη, τεταμένη συνάντηση στο Τσέκερς, η Μέι φαινόταν πως είχε πείσει τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Brexit στην κυβέρνηση (μεταξύ των οποίων και ο Ντέιβις) να ταχθούν υπέρ του σχεδίου της να ζητήσει συμφωνία για έναν «χώρο ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών αγαθών» με την ΕΕ, τη διατήρηση στενών δεσμών στο πεδίο του εμπορίου.

Εικόνα από τη συνάντηση της Τερέζα Μέι με υπουργούς στο Τσέκερς – Φωτογραφία Reuters

Ο Ντέιβις εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμβιβαστική πρόταση της Μέι χαρακτηρίζοντάς την «ανεφάρμοστη».

Πολλοί υποστηρικτές του «καθαρού» Brexit επέκριναν τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» που προτάθηκε στο Τσέκερς, καταγγέλλοντας πως το σχέδιο της Μέι θα σήμαινε μόνον κατ’ όνομα αποχώρηση από την ΕΕ και άρα θα αθετούσε τη δέσμευσή της να υπάρξει «καθαρό» διαζύγιο των δύο μερών, ενώ επαίνεσαν τον Ντέιβις διότι παραιτήθηκε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις