Κόσμος

Βρετανία: «Πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα να στέλνει στρατιώτες στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της προσοχής του ΝΑΤΟ, καθώς αυξάνονται οι αναφορές και τα στοιχεία που δείχνουν την παρουσία στρατιωτών της σε ρωσικό έδαφος προκειμένου να πολεμήσουν τους επόμενους μήνες στην Ουκρανία.

Μετά τις ανακοινώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών της Νότιας Κορέας, αλλά και του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα (22.10.2024) ότι είναι πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα να έχει αρχίσει να στέλνει εκατοντάδες στρατιώτες στη Ρωσία, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τζον Χίλι δήλωσε στην βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ότι: «Σε μια ανησυχητική νέα εξέλιξη, είναι πολύ πιθανό τώρα να έχει αρχίσει η μεταφορά εκατοντάδων μάχιμων στρατιωτικών από τη Βόρεια Κορέα στην Ρωσία». Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια: «Βορειοκορεάτες στρατιώτες υποστηρίζουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, είναι τόσο σοκαριστικό όσο και απελπιστικό».

 

Η απάντηση της Πιονγιάνγκ

Η Βόρεια Κορέα αρνείται ότι παρείχε στρατιώτες της στη Ρωσία, οι οποίοι θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ εκπρόσωπος της Πιονγκγιάνγκ στον ΟΗΕ έφτασε ως το σημείο να χαρακτηρίσει «αβάσιμη φήμη» τον σχετικό ισχυρισμό της Σεούλ.

«Όσον αφορά τη λεγόμενη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, η αντιπροσωπεία μου δεν αισθάνεται την ανάγκη να σχολιάσει αυτές τις στερεότυπες αβάσιμες φήμες», δήλωσε Βορειοκορεάτης εκπρόσωπος στη διάρκεια συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία διεξήχθη χθες Δευτέρα 21/10/2024, στη Νέα Υόρκη.

Οι ισχυρισμοί της Σεούλ «έχουν στόχο να αμαυρώσουν την εικόνα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας και να υπονομεύσουν τις νόμιμες, φιλικές και συνεργατικές σχέσεις ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα κράτη», πρόσθεσε.

KCNA via REUTERSKCNA via REUTERS

Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σεούλ για να του ζητήσει την «άμεση» αποχώρηση των στρατιωτών που εστάλησαν, σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση, από την Πιονγκγιάνγκ για να υποστηριχθεί η Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτός «υπογράμμισε ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα (…) δεν στρέφεται κατά των συμφερόντων ασφαλείας της Νότιας Κορέας».

Την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε το NATO ούτε οι ΗΠΑ, αλλά και οι δύο έκριναν ότι αν επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές θα πρόκειται για δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο πρόεδρος του διαγωνισμού Μις Υφήλιος ερευνάται για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών και όπλων
Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, δίνοντας στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα η οποία έχει ξεκινήσει από το 2024, αναφέρθηκε στον Ρότσα ως "Ραούλ Ρ.", όπως συνηθίζεται στο Μεξικό
Οι διαγωνιζόμενες του Μις Υφήλιος 2025
«Στράβωσε» η Τουρκία με τον καθορισμό ΑΟΖ ανάμεσα σε Κύπρο και Λίβανο: «Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων»
Η Τουρκία καταγγέλλει τη συμφωνία και προειδοποιεί τις χώρες της περιοχής να μην στηρίξουν τα «μονομερή βήματα» της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Fayez Rasamny
Οικογενειακή τραγωδία στη Γερμανία: Κυνηγός σκότωσε αδελφή, σύζυγο, τους δύο γιους του και μετά αυτοκτόνησε
Οι τέσσερις συγγενείς του 63χρονου - η 60χρονη αδελφή του, η 57χρονη σύζυγός του, οι γιοι του ηλικίας 27 και 29 ετών - βρέθηκαν νεκροί σε διαφορετικά σημεία της πόλης
Γερμανοί αστυνομικοί 10