Κόσμος

Βρετανία: «Πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα να στέλνει στρατιώτες στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της προσοχής του ΝΑΤΟ, καθώς αυξάνονται οι αναφορές και τα στοιχεία που δείχνουν την παρουσία στρατιωτών της σε ρωσικό έδαφος προκειμένου να πολεμήσουν τους επόμενους μήνες στην Ουκρανία.

Μετά τις ανακοινώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών της Νότιας Κορέας, αλλά και του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα (22.10.2024) ότι είναι πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα να έχει αρχίσει να στέλνει εκατοντάδες στρατιώτες στη Ρωσία, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τζον Χίλι δήλωσε στην βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ότι: «Σε μια ανησυχητική νέα εξέλιξη, είναι πολύ πιθανό τώρα να έχει αρχίσει η μεταφορά εκατοντάδων μάχιμων στρατιωτικών από τη Βόρεια Κορέα στην Ρωσία». Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια: «Βορειοκορεάτες στρατιώτες υποστηρίζουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, είναι τόσο σοκαριστικό όσο και απελπιστικό».

 

Η απάντηση της Πιονγιάνγκ

Η Βόρεια Κορέα αρνείται ότι παρείχε στρατιώτες της στη Ρωσία, οι οποίοι θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ εκπρόσωπος της Πιονγκγιάνγκ στον ΟΗΕ έφτασε ως το σημείο να χαρακτηρίσει «αβάσιμη φήμη» τον σχετικό ισχυρισμό της Σεούλ.

«Όσον αφορά τη λεγόμενη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, η αντιπροσωπεία μου δεν αισθάνεται την ανάγκη να σχολιάσει αυτές τις στερεότυπες αβάσιμες φήμες», δήλωσε Βορειοκορεάτης εκπρόσωπος στη διάρκεια συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία διεξήχθη χθες Δευτέρα 21/10/2024, στη Νέα Υόρκη.

Οι ισχυρισμοί της Σεούλ «έχουν στόχο να αμαυρώσουν την εικόνα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας και να υπονομεύσουν τις νόμιμες, φιλικές και συνεργατικές σχέσεις ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα κράτη», πρόσθεσε.

KCNA via REUTERSKCNA via REUTERS

Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σεούλ για να του ζητήσει την «άμεση» αποχώρηση των στρατιωτών που εστάλησαν, σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση, από την Πιονγκγιάνγκ για να υποστηριχθεί η Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτός «υπογράμμισε ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα (…) δεν στρέφεται κατά των συμφερόντων ασφαλείας της Νότιας Κορέας».

Την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε το NATO ούτε οι ΗΠΑ, αλλά και οι δύο έκριναν ότι αν επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές θα πρόκειται για δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Δικαστήριο αποπέμπει την αναπληρώτρια πρωθυπουργό μετά από βαριές κατηγορίες για διαφθορά – Καταιγίδα για την κυβέρνηση Ράμα
Ειδικό δικαστήριο στα Τίρανα παύσε τη Μπελίντα Μπαλούκου, στενή σύμμαχο του Έντι Ράμα, μετά τις διώξεις για την ανάθεση έργου 190 εκατ. ευρώ
Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Μπελίντα Μπαλούκου
Η Ρωσία μοιράζει χρήμα σε ουκρανούς εφήβους για να κάνουν σαμποτάζ στη χώρα τους
Ανήλικοι από την Ουκρανία στρατολογούνται μέσω Telegram και άλλων πλατφορμών για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε στρατιωτικούς ή πολιτικούς στόχους, με αντάλλαγμα αμοιβές συχνά ελάχιστες, γράφει το BBC
Σύλληψη στην Ουκρανία
Η Ουκρανία βυθισμένη στο σκοτάδι μετά τις μαζικές ρωσικές επιθέσεις – 400.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά από ένα νέο κύμα ρωσικών βομβαρδισμών που στόχευσε τις ενεργειακές υποδομές της χώρας
Άνδρας στέκεται μπροστά από ένα διαμέρισμα που βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία στην Ουκρανία
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χάσουμε παιδιά»: Η σκληρή προειδοποιήση του αρχηγού των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη Ρωσία
Ο στρατηγός Φαμπιέν Μαντόν κάλεσε τους Γάλλους αιρετούς να προετοιμάσουν τον πληθυσμό για ένα πιθανό ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία – Μια τοποθέτηση που προκαλεί πολιτική θύελλα
Ο στρατηγός Φαμπιέν Μαντόν, αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας
10